Dolce Vita. Opowieść o oliwnym gaju we Włoszech
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- The Dolce Vita Diaries
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2013-03-06
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-03-06
- Liczba stron:
- 344
- Czas czytania
- 5 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376421476
- Tłumacz:
- Maciej Orkan-Łęcki
- Tagi:
- Powieść amerykańska Włochy
Nie wiedzieli nic o Włoszech i nikogo tam nie znali, ale uwielbiali oliwę i przygody.
Cathy i Jason rezygnują z dobrze płatnej pracy producentów telewizyjnych w Los Angeles. Wraz z roczną córeczką wyruszają w podróż ku nowemu życiu we Włoszech. By zrealizować życiowe marzenie, kupują zaniedbany gaj oliwny w malowniczym Loro Piceno i z każdym dniem ich życie nabiera włoskiego smaku.
Jak przekonają miejscowego policjanta, że mieszkają tu już na stałe, choć w domu nie ma wody ani prądu?
Czy poradzą sobie z zabawną ekipą robotników-lekkoduchów?
Czy zniechęcą sąsiada do kłusowania w ich ogrodzie?
Dolce Vita to nie jest tradycyjna opowieść o zachodach słońca nad Morzem Śródziemnym czy odbudowie zrujnowanego domu. To odświeżająco szczera opowieść o tym, co się dzieje, kiedy człowiek rzuca się w nieznane, a życie na pustkowiu tylko wzmaga pragnienie powrotu do miasta. Dowcipnie napisana, urocza opowieść, która ukazuje początki życia w obcym kraju bez otoczki romantyzmu.
Dolce Vita to prawdziwa oliwkowa epopeja. Pod koniec tej opowieści czytelnik będzie wiedział znacznie więcej o oliwie, zatęskni do Włoch, poczuje głód i nie będzie chciał się rozstać z Cathy i Jasonem.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 83
- 40
- 17
- 5
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Człowiek powinien doświadczać czegoś każdego dnia. Pod koniec dnia mieć trochę bogatszą osobowość. W przeciwnym razie nie warto wstawać z łóżka.
Opinia
Cathy Rogers i Jason Gibb nie mają swoich biografii - a przynajmniej nie tak rozbudowanych, jak byśmy tego chcieli lub spodziewali się po autorach książki. Powodem tego jest fakt, że są to najzwyklejsi ludzie, którzy rzucili dawne życie w USA i przenieśli się do Włoszech, by otworzyć firmę i sprzedawać oliwę wytłoczoną z własnych oliwek. Jak postanowili, tak zrobili, a "Dolce vita" to pamiętnik zawierający historię rozwoju ich przedsięwzięcia o jakże uroczej nazwie "Nudo".
Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to fakt, że jak na pamiętnik, mamy do czynienia z całkiem obszerną, pełnowartościową książką. Wspomnienia Cathy i Jasona dopełniają ich prywatne fotografie, a także zestaw pięćdziesięciu przepisów z oliwą extra virgin w roli głównej. Na początku byłam tym zaskoczona, ale zaraz potem doszłam do wniosku, że to rewelacyjny pomysł. Część potraw z owych przepisów wygląda naprawdę zachęcająco i na pewno wykorzystam tę książkę do pichcenia - i to niejeden raz. Załączone zdjęcia podobają mi się jeszcze bardziej, ponieważ nie są to wyreżyserowane scenki rodzajowe, lecz prawdziwe fotki z życia wzięte. Szczególnie pięknie prezentują się widoki ich gaju oliwnego o poranku. Coś niesamowitego!
"Dolce vita", choć na taką nie wygląda, jest naprawdę wyjątkową książką. Cechuje ją lekki, przyjemny styl, niczym niewymuszony i nastawiony na pamiętnikarską formę. Nie widać w niej ani krztyny sztuczności, którą często można dostrzec w książkach fabularnych. Jest niczym więcej niż historią opartą na faktach, która wzbudziła mój podziw, a do autorów - szacunek. Trzeba być naprawdę odważnym, by porzucić świetnie płatne posady (oboje pracowali jako producenci programów telewizyjnych i mieszkali w Los Angeles) i zająć się czymś tak niepewnym... Czymś, na czym Cathy i Jason nie do końca się znali. Ich historia obfituje we wzloty i upadki, niemniej jednak najbardziej charakterystyczną cechą tej uroczej pary jest dewiza: "Nigdy się nie poddawaj". Choć momentami waliło się i paliło, oni hardo dążyli do tego, by dopiąć swego. I udało im się! Jest to wspaniały sukces, który wiele osób skazałoby z góry na porażkę. Jest to również dowód na to, że warto walczyć o swoje marzenia, bo przy chęciach i determinacji uda się je spełnić.
Zdecydowanie największym plusem książki jest to, że w niezwykle rozległy sposób opisuje powstawanie firmy "Nudo". Dzięki temu zabiegowi możemy śledzić etapy jej rozwoju i poznać Włochy od zupełnie innej strony! To nie jest typowa literatura podróżnicza, ani typowy pamiętnik. "Dolce vita" to udane połączenie obydwu tych gatunków, dzięki czemu książka nabiera zalet i z pewnością spodoba się wielu czytelnikom.
Szczególnie polecam tę pozycję miłośnikom słonecznej Italii - po to, by przekonali się o tym, że nie zawsze świeci tam słońce. Ponadto polecam tę książkę amatorom oliwy z oliwek - po to, by przekonali się jak długa droga dzieli oliwki z gaju oliwnego do tłoczonej extra virgin. A na koniec polecam "Dolce vita" wszystkim czytelnikom - po to, by zobaczyli jak fajną książkę bez fabuły można znaleźć na polskim rynku książki.
Ocena: 5/6
Cathy Rogers i Jason Gibb nie mają swoich biografii - a przynajmniej nie tak rozbudowanych, jak byśmy tego chcieli lub spodziewali się po autorach książki. Powodem tego jest fakt, że są to najzwyklejsi ludzie, którzy rzucili dawne życie w USA i przenieśli się do Włoszech, by otworzyć firmę i sprzedawać oliwę wytłoczoną z własnych oliwek. Jak postanowili, tak zrobili, a...
więcej Pokaż mimo to