Tost. Historia chłopięcego głodu
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- Toast
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Data wydania:
- 2011-10-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-10-19
- Data 1. wydania:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 300
- Czas czytania
- 5 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377051351
- Tłumacz:
- Ewa Kleszcz
- Tagi:
- Nigel Slater dojrzewanie kuchnia
Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera.
Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudno się oderwać!
Nigela Slatera Anglicy obwołali skarbem narodowym, a „The Independent on Sunday” nazwał Proustem ery Nesquicka. Z pewnością to nie tylko jeden z najbardziej popularnych na Wyspach autorów poradników i programów kulinarnych, ale także niezwykle błyskotliwy pisarz.
W autobiograficznej opowieści Toast Slater otwiera przed czytelnikami drzwi swojego dziecinnego pokoju i domowej spiżarni, a jednocześnie opisuje niezwykłe korzenie sukcesu w świecie kuchennych ingrediencji. Bohaterami książki są matka, kucharka niewymagająca, wcześnie owdowiały ojciec oraz wkraczająca w progi domu po śmierci matki gosposia. Wprowadza ona opuszczonych mężczyzn w świat nowych doznań, przede wszystkim kuchennych, i za pomocą swych zdolności kulinarnych pragnie zdobyć serce pana domu. A w tle nagminnie przypalane tosty, grillowany grejpfrut, pudding ryżowy i… w finale kulinarny wyścig o uczucia osamotnionego ojca.
Toast szybko stał się w Wielkiej Brytanii bestsellerem (ponad 200 tys. sprzedanych egzemplarzy), zdobył liczne nagrody, a w 2011 r. na jego podstawie nakręcono film, który podbił serca brytyjskich widzów, a w Polsce zostanie wyemitowany w kanale Kuchnia.TV i telewizji Canal+ .
Nigel Slater jest autorem kilku klasycznych książek kucharskich, w tym Real Fast Food oraz uhonorowanej nagrodą André Simon Award for Cookbook of the Year Appetite. Twórca popularnego programu „Proste dania” emitowanego m.in. przez BBC1 i Kuchnia.TV. Felietonista „Observera”.
Jego pisarstwo oczyszcza podniebienie... Jego kwaśne frazy przywodzą na myśl Nicka Hornby'ego, Martina Amisa i Philipa Larkina jednocześnie.
„New York Times”
Nigel to geniusz.
Jamie Oliver
Prawdziwy bankiet pełen nieprawdopodobnych przyjemności... Angielska odpowiedź na Kill Grill Anthony'ego Bourdaina.
„Daily Telegraph”
Przejmująca... bezpośrednia... rzeczowa... Fenomenalne wspomnienia, w najdrobniejszych szczegółach opisujące mody jedzeniowe lat 60.
„Observer”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 173
- 149
- 70
- 10
- 8
- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
Cytaty
Jedzeniu batoników Mars i Topic towarzyszył jakiś dziwny protokół postępowania. Ojciec kroił swój batonik na plasterki, kładł je na talerzu w równej linii i zjadał każdy kawałek, jakby to była luksusowa czekoladka. Dzięki temu jeden Mars starczał mu na cały odcinek serialu "Rewolwer i melonik". Wkładanie całości prosto do ust było zakazane, z wyjątkiem (z jakiegoś tajemniczego ...
Rozwiń
Opinia
Sięgnęłam po książkę z wielkim apetytem myśląc, że będzie to ciekawa historia z kulinariami w tle. Zdecydowanie nie jest to to czego oczekiwałam - zamiast smakowitych opisów i przepisów sprawiających, że cieknie ślinka dostałam stos zupełnie nic dla mnie nie znaczących nazw smakołyków, nieco obrzydliwych scenek i kilka nieczułych, pozbawionych uczuć postaci. Historia chłopięcego głodu nie zaspokoiła mojego apetytu.
Sięgnęłam po książkę z wielkim apetytem myśląc, że będzie to ciekawa historia z kulinariami w tle. Zdecydowanie nie jest to to czego oczekiwałam - zamiast smakowitych opisów i przepisów sprawiających, że cieknie ślinka dostałam stos zupełnie nic dla mnie nie znaczących nazw smakołyków, nieco obrzydliwych scenek i kilka nieczułych, pozbawionych uczuć postaci. Historia...
więcej Pokaż mimo to