Tost. Historia chłopięcego głodu

Tłumaczenie: Ewa Kleszcz
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,14 (118 ocen i 15 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
7
8
12
7
29
6
33
5
13
4
6
3
10
2
1
1
3
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Toast
data wydania
ISBN
9788377051351
liczba stron
300
słowa kluczowe
Nigel Slater, dojrzewanie, kuchnia
język
polski
dodała
Alfalfa

Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera. Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudno się oderwać! Nigela Slatera Anglicy obwołali skarbem narodowym, a „The Independent on Sunday” nazwał Proustem ery Nesquicka. Z pewnością to nie tylko jeden z najbardziej popularnych na Wyspach...

Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera.
Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudno się oderwać!
Nigela Slatera Anglicy obwołali skarbem narodowym, a „The Independent on Sunday” nazwał Proustem ery Nesquicka. Z pewnością to nie tylko jeden z najbardziej popularnych na Wyspach autorów poradników i programów kulinarnych, ale także niezwykle błyskotliwy pisarz.
W autobiograficznej opowieści Toast Slater otwiera przed czytelnikami drzwi swojego dziecinnego pokoju i domowej spiżarni, a jednocześnie opisuje niezwykłe korzenie sukcesu w świecie kuchennych ingrediencji. Bohaterami książki są matka, kucharka niewymagająca, wcześnie owdowiały ojciec oraz wkraczająca w progi domu po śmierci matki gosposia. Wprowadza ona opuszczonych mężczyzn w świat nowych doznań, przede wszystkim kuchennych, i za pomocą swych zdolności kulinarnych pragnie zdobyć serce pana domu. A w tle nagminnie przypalane tosty, grillowany grejpfrut, pudding ryżowy i… w finale kulinarny wyścig o uczucia osamotnionego ojca.
Toast szybko stał się w Wielkiej Brytanii bestsellerem (ponad 200 tys. sprzedanych egzemplarzy), zdobył liczne nagrody, a w 2011 r. na jego podstawie nakręcono film, który podbił serca brytyjskich widzów, a w Polsce zostanie wyemitowany w kanale Kuchnia.TV i telewizji Canal+ .

Nigel Slater jest autorem kilku klasycznych książek kucharskich, w tym Real Fast Food oraz uhonorowanej nagrodą André Simon Award for Cookbook of the Year Appetite. Twórca popularnego programu „Proste dania” emitowanego m.in. przez BBC1 i Kuchnia.TV. Felietonista „Observera”.
Jego pisarstwo oczyszcza podniebienie... Jego kwaśne frazy przywodzą na myśl Nicka Hornby'ego, Martina Amisa i Philipa Larkina jednocześnie.
„New York Times”
Nigel to geniusz.
Jamie Oliver
Prawdziwy bankiet pełen nieprawdopodobnych przyjemności... Angielska odpowiedź na Kill Grill Anthony'ego Bourdaina.
„Daily Telegraph”
Przejmująca... bezpośrednia... rzeczowa... Fenomenalne wspomnienia, w najdrobniejszych szczegółach opisujące mody jedzeniowe lat 60.
„Observer”

 

źródło opisu: Carta Blanca, 2011.

źródło okładki: http://www.cartablanca.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (316)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 2082
Ola | 2013-12-28
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Mam, 2013
Przeczytana: 28 grudnia 2013

"Tost. Historia chłopięcego głodu" to autobiografia Nigela Slatera, która typową autobiografią nie jest. Pomimo, że zawiera informacje biograficzne, jest jednak... historią chłopięcego głodu. Główną rolę w tej książce pełni jedzenie. Reszta jest tłem. Bardzo istotnym oczywiście. Nigel Slater opisuje smaki, którym towarzyszą wydarzenia z jego życia. Z każdej strony wyłania się potrawa, jej smaki, zapachy, tekstura, wygląd potrawy na talerzu. Opisy są tak żywe, że czułam, jakbym miała konkretne danie przed nosem niemalże. Niestety nie zawsze były to miłe doznania, ale brytyjska rzeczywistość kulinarna z drugiej połowy poprzedniego stulecia była taka, a nie inna. Dla mnie ciekawe jednak było, jak autor pisał o jedzeniu, jak go doświadczał wszystkimi zmysłami. I do każdego dania historia z życia, które też nie było usłane różami. Z całości wyłania się postać Nigela, który dzisiaj jest osobistością kulinarną bardzo szanowaną na Wyspach Brytyjskich i nie tylko. Dzięki tej książce widać,...

książek: 2123
olga | 2017-10-31
Przeczytana: 30 października 2017

Czy wiecie, jaki dźwięk powinna wydać z siebie w chwili krojenia dobrze przyrządzona galaretka? Albo jaką niespodziankę krył w sobie groszek firmy Suprise? I czemu ze wszystkich wspomnień z dzieciństwa Nigela Slatera, kulinarnego guru z BBC, najbardziej wysublimowany smak miał zwykły tost z masłem? Jeśli nęci was, żeby dowiedzieć się tego wszystkiego, a przy okazji macie ochotę podejrzeć, czym zajadali się Brytyjczycy jakieś 50 lat temu, powinniście sięgnąć po tę książkę.

"Delikatny chłopiec, regularnie sprawiający zawód swemu ojcu".

Tak właśnie sam siebie określa Nigel, wracając w swych wspomnieniach do dzieciństwa i lat młodzieńczych. A przypadły ona na lata 60-te XX wieku. Nige, ostatnie późne dziecko niemłodych już rodziców, był chucherkiem, wiecznie złaknionym nie tylko jedzenia, ale też głębszych uczuć ze strony matki i ojca. Matki, która, podkreślmy, nie miała za grosz talentu do gotowania. Jej przedwczesna śmierć spowodowała, że ubogi dotąd jadłospis Slaterów skurczył...

książek: 956
Senyera | 2015-07-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 23 lipca 2015

Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w swoim życiu czytała gorszą książkę...

Napiszę tę opinię w stylu samego pana Slatera:

Flaki z olejem
Prawdopodobnie nigdy nie zabrałabym się za tę powieść, gdyby nie to że książkę dostałam w nagrodę. Cóż, chciał nie chciał trzeba było zobaczyć, co też się kryje na tych zadrukowanych stronach. Historia miała być wciągająca, ciekawa i zabawna. Była żałosna, śmierdziała tanim żartem i stęchlizną wylewającego swoje żale gościa, który nigdy nie powinien zabrać się za pisanie książki. Przekoloryzowana opowieść, w której autor na siłę próbował wcisnąć co raz to więcej odrażających anegdot, prawdopodobnie kierując się zamysłem, że będzie to prześmieszne. A może w ten sposób chciał wzbudzić w czytelniku litość nad biednym, pokrzywdzonym przez los chłopcem, który pragnie tylko realizować swoje kulinarne marzenia? Nieważne, tak czy tak nie wyszło mu ani jedno, ani drugie. Co więcej cała powieść jest obrzydliwie nudna i przyprawia o mdłości jak niedoprawiona...

książek: 596
Monika | 2017-03-28
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 28 marca 2017

Zabawna opowieść o chłopięcym dojrzewaniu na tle kulinarnych rewolucji: przypalanych tostów, puddingu ryżowego i innych potraw.
Ale mnie aż tak bardzo nie zachwyciła jak innych czytelników. Czegoś mi tu brakowało, pieprzu a może cukru?
.

książek: 27
Entelepentele | 2013-12-03
Na półkach: Przeczytane

Mam słabość do Nigela Slatera. Jest angielski na wskroś, a jednocześnie tak nie po angielsku spontaniczny i zmysłowy. Oglądam jego programy kulinarne, a dzięki tej książce dowiedziałam się, skąd się wziął taki, a nie inny Nigel Slater. Polskim dzieciom PRL-u trudno to pojąć, ale istnieją kraje, gdzie dzieciom nigdy nie brakowało słodyczy, a nawet cierpiały one z powodu ich nadmiaru. Książka zachwyca ilością cukierniczych detali, a autor ma niesamowitą pamięć do opakowań, smaków, faktury i społecznych asocjacji każdego cukierka. To właśnie bogactwo smaków (nie tylko słodkich) wyzwala w autorze nieustający apetyt próbowania kolejnych dań, a rywalizacja ze świetnie gotującą macochą sprawia, że kuchnia staje się dla niego najlepszym ze światów. Całość nie jest może porywająca, bywa momentami monotonna, ale jest kolejnym przykładem na to, jak silny wpływ na wybory dorosłego ma to, z czym zetknął się jako dzieciak. Czego próbował, czego nie znosił i jak odpowiednio karmiony zmysł smaku...

książek: 925
gloria81 | 2014-04-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 kwietnia 2014

Sięgnęłam po książkę z wielkim apetytem myśląc, że będzie to ciekawa historia z kulinariami w tle. Zdecydowanie nie jest to to czego oczekiwałam - zamiast smakowitych opisów i przepisów sprawiających, że cieknie ślinka dostałam stos zupełnie nic dla mnie nie znaczących nazw smakołyków, nieco obrzydliwych scenek i kilka nieczułych, pozbawionych uczuć postaci. Historia chłopięcego głodu nie zaspokoiła mojego apetytu.

książek: 1550
kultur-alnie | 2015-12-23
Przeczytana: 23 grudnia 2015

To idealna książka na czas przedświąteczny, bo przed świętami dobrze czyta się o jedzeniu, a wspomnienia Nigela Slatera są bardzo smaczne. Żałuję, że nie ma więcej, wydanych w języku polskim, książek tego znakomitego slow kucharza.

książek: 875
Robert Frączek | 2012-10-03
Na półkach: Przeczytane

czytając reklamy można się srogo zawieść. Książka mimo, że pełna zapachów i smaków raczej nie powala i dla mnie była małym rozczarowaniem.
http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2012/10/tost-historia-chopiecego-godu-nigel.html#more

książek: 0
| 2013-01-05
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kulinaria

Mocno rozczarowała mnie ta książka. Ciężko się czyta, fakt opowiada o czyimś życiu więc trzeba odbierać fakty jakimi są, ale niestety wg mnie jest nudna. Fakty można przedstawić w sposób wciągający lub męczący i ta w zasadzie jest męcząca. Po przeczytaniu wielu recenzji dotyczących tej pozycji i obejrzeniu wielu programów Nigela Slatera zdecydowałam się na zakup książki, ale niestety jestem rozczarowana i to bardzo a zakup uważam za mocno nieudany. Przeczytałam chyba połowę i na razie sobie odpuściłam, może za jakiś czas "dorosnę" do jej dokończenia. Może wtedy okaże się że jednak się mylę ze swoją oceną, ale na to musimy poczekać.
P.S.
Zmęczyłam tą pozycję do końca i cóż zdania nie zmieniam. Mój żołądek też nie jest w najlepszej kondycji nawet przy spojrzeniu na okładkę książki, a co dopiero przy rozpamiętywaniu treści. Sugestywne opisy wymiotującego (i nie tylko !) chłopca nie są specjalnie zachęcające do pozytywnego odbierania autorytetu kulinarnego. Jak na razie to rezygnuję...

książek: 236
nawiedzonaulala | 2012-07-24
Przeczytana: 24 lipca 2012

Tost. Historia chłopięcego głodu Nigela Slatera to opowieść o dorastaniu. Niech Was jednak nie zwiedzie opis: wzruszająca, zabawna i zaskakująca.
Wydawało mi się, że to będzie książka idealna dla mnie, wymarzona na wakacje. Uwielbiam książki i filmy o jedzeniu. Fascynują mnie programy szefów kuchni (każdy, poza tym z Magdą Gessler). Czerpię jakąś masochistyczną przyjemność z opisów dań, robionych potraw, kuchni, życia kucharzy i kelnerów. Niestety książka rozczarowała mnie okrutnie.
Zabawne chyba miały być opisy zaplecza restauracji, a tylko spowodowały, że "odechciewa się" wyjścia na tzw. miasto. Wzruszenie miała wywołać śmierć najpierw matki, a potem ojca, ale odniosłam wrażenie, że przyniosły głównemu bohaterowi spokój i poczuł ulgę...
Nie znoszę tego typu narracji, krótkich rozdzialików opisujących różne, przypadkowe historyjki. Dorastanie pokazane jest tylko jako ciągłe onanizowanie się. Właściwie to po przeczytaniu książki nadal nie wiem skąd ten "chłopięcy głód" i...

zobacz kolejne z 306 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd