-
ArtykułyBabcie z fińskiej dzielnicy nadchodzą. Przeczytaj najnowszą książkę Marty Kisiel!LubimyCzytać1
-
ArtykułyPortret toksycznego związku w ostatnich dniach NRD. Międzynarodowy Booker dla niemieckiej pisarkiKonrad Wrzesiński6
-
ArtykułyKsiążka: najlepszy prezent na Dzień Matki. Przegląd ofertLubimyCzytać6
-
ArtykułyAutor „Taśm rodzinnych” wraca z powieścią idealną na nadchodzące lato. Czytamy „Znaki zodiaku”LubimyCzytać1
Biblioteczka
2024-01-11
2023-11-11
2023-11-20
2023-09-12
2022-12-26
2021-09-06
Autobiograficzny reportaż z elementami eseju, nieco podobny do "Roku magicznego myślenia" Didion. Historia choroby z silnie politycznej, społecznej perspektywy. Każdy chorujący przewlekle powinien to przeczytać, nie można się oderwać do ostatnich stron.
Autobiograficzny reportaż z elementami eseju, nieco podobny do "Roku magicznego myślenia" Didion. Historia choroby z silnie politycznej, społecznej perspektywy. Każdy chorujący przewlekle powinien to przeczytać, nie można się oderwać do ostatnich stron.
Pokaż mimo to2021-08-21
2019-01-27
Książka o charakterze podręcznika. Obszerny i kompleksowy przegląd aktualnych badań w dziedzinie.
Książka o charakterze podręcznika. Obszerny i kompleksowy przegląd aktualnych badań w dziedzinie.
Pokaż mimo to2019-01-07
Idea słuszna, ale książka napisana w bardzo rozwlekły, nudny sposób!
Idea słuszna, ale książka napisana w bardzo rozwlekły, nudny sposób!
Pokaż mimo to2019-01-05
Niezła - polecam. Książka opisuje teorię otyłości i cukrzycy typu 2 sformułowaną przez autora. "Kto jest szczupły, ma szczęście. Kto jest otyły, cierpi na zaburzenia pozyskiwania energii przez mózg. To ważne rozpoznanie uwalnia wszystkich otyłych ludzi od przypisanej i odczuwanej winy!" (s. 141).
Teza autora wydaje się całkiem wiarygodna, a jego pozycja w świecie naukowym dobra. Powołuje się na wiele badań naukowych, z tyłu książki jest dodatek z ich listą. Według Petersa u osób mających predyspozycje do otyłości dochodzi do zaburzenia równowagi Brain Pull i Body Pull na korzyść tego drugiego. Oznacza to, że egoistyczny mózg zamiast czerpać energię z ciała (z komórek tłuszczowych, Brain Pull), nakazuje mu czerpać energię ze środowiska (więcej jeść), tak by poziom cukru we krwi był wyższy i mózg otrzymał więcej glukozy. Mózg nie troszczy się przy tym o to, że ciało w tym procesie cierpi i staje się za grube. Do tego mechanizmu przyczynia się zbytnie przeciążenie układu stresowego i nadmiar kortyzolu. Przyczynami otyłości byłyby więc przewlekły stres, bezsenność oraz diety (!), ponieważ one także powodują stres i zaburzają Brain Pull.
Co z leczeniem? Tutaj autor stawia mniej udokumentowane tezy, właściwie tylko jeden zbadany w dwóch badaniach program Mellin. Wiemy jednakże, że skuteczność tradycyjnych diet opartych na kaloriach i jadłospisie wynosi maksymalnie 30% osób z utratą wagi 5% (czyli 3-5 kg). To nie jest oszałamiające. Może więc warto sięgnąć po inne metody, oparte na pracy z emocjami i stopniowej zmianie nawyków.
Na koniec jeszcze jeden cytat: "Nie ma gwarancji schudnięcia. Po prostu stanie się i pozostanie szczupłym jest obietnicą, której nie można dotrzymać. Nadszedł czas, aby zaakceptować tę bolesną prawdę" (s. 142).
Niezła - polecam. Książka opisuje teorię otyłości i cukrzycy typu 2 sformułowaną przez autora. "Kto jest szczupły, ma szczęście. Kto jest otyły, cierpi na zaburzenia pozyskiwania energii przez mózg. To ważne rozpoznanie uwalnia wszystkich otyłych ludzi od przypisanej i odczuwanej winy!" (s. 141).
Teza autora wydaje się całkiem wiarygodna, a jego pozycja w świecie naukowym...
2018-09-30
Bardzo przyjemna w czytaniu i niewiarygodnie praktyczna. Zapewniła mi garść pomysłów na zagospodarowanie mojej działki:)
Bardzo przyjemna w czytaniu i niewiarygodnie praktyczna. Zapewniła mi garść pomysłów na zagospodarowanie mojej działki:)
Pokaż mimo to2017-08-19
Fajna, faktycznie "rozsądna" książka. Opiera się na założeniu, że w naszej kulturze, cywilizacji, w naszych czasach dobre odżywianie powinno się plasować na środku pomiędzy czystą "intuicją" i przyjemnością, a "rozsądkiem", wiedzą. Nie możemy jeść wyłącznie tego, na co mamy ochotę, bo za dużo jest w naszym otoczeniu pokarmów przetworzonych, tłustych, słodkich i słonych. Ale też nie powinniśmy być na dietach, jak mówi autorka, "jedzenie nie powinno być stresem". Faktem jest, że diety nie działają, chociaż lekarze nie czytają zazwyczaj artykułów naukowych i zalecają diety, mimo że te w 95% są nieskuteczne, a nawet prowadzą do wzrostu wagi. Jednyną rozsądną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych, smaków i używanie więcej rozsądku.
Fajna, faktycznie "rozsądna" książka. Opiera się na założeniu, że w naszej kulturze, cywilizacji, w naszych czasach dobre odżywianie powinno się plasować na środku pomiędzy czystą "intuicją" i przyjemnością, a "rozsądkiem", wiedzą. Nie możemy jeść wyłącznie tego, na co mamy ochotę, bo za dużo jest w naszym otoczeniu pokarmów przetworzonych, tłustych, słodkich i słonych. Ale...
więcej mniej Pokaż mimo to2016-07-16
Rewolucyjna i rewelacyjna książka, w tym samym nurcie, co "Jem intuicyjnie", niestety nieprzetłumaczona na język polski. O wiele bardziej naukowa niż książka Tribole i Resch, a mimo to przystępna. Polecam gorąco.
Rewolucyjna i rewelacyjna książka, w tym samym nurcie, co "Jem intuicyjnie", niestety nieprzetłumaczona na język polski. O wiele bardziej naukowa niż książka Tribole i Resch, a mimo to przystępna. Polecam gorąco.
Pokaż mimo to2016-07-16
2016-07-16
2016-04-17
Książka z tzw. nurtu antydietetycznego, która wnosi całkowicie nowe spojrzenie na dietowanie. Według zasad intuicyjnego jedzenia możemy jeść to, na co mamy ochotę do momentu uzyskania przyjemnej sytości. Jedzenie, tak jak we Francji i Japonii oraz u dzieci - ma być przyjemnością. Okazuje się, że według badań naukowych takie podejście wcale nie prowadzi do tycia czy niezdrowego odżywiania. Autorki zakładają też porzucenie tzw. mentalności dietetycznej charakterystycznej dla kultury amerykańskiej. Zalecają szacunek i miłość dla ciała. Jak dla mnie, książka jest rewelacyjna i mieści się w nurcie bliskim mindfulness, terapii akceptacji i zaangażowania, rodzicielstwu bliskości oraz porozumienia bez przemocy. Z psychologicznego punktu widzenia teoria intuicyjnego jedzenia prowadzi do zdrowia psychicznego i wyzwolenia z zaburzeń odżywiania.
Książka z tzw. nurtu antydietetycznego, która wnosi całkowicie nowe spojrzenie na dietowanie. Według zasad intuicyjnego jedzenia możemy jeść to, na co mamy ochotę do momentu uzyskania przyjemnej sytości. Jedzenie, tak jak we Francji i Japonii oraz u dzieci - ma być przyjemnością. Okazuje się, że według badań naukowych takie podejście wcale nie prowadzi do tycia czy...
więcej mniej Pokaż mimo to2012-10-01
2013-10-01
2014-09-20
Bardzo rzetelna książka, zawiera podstawy wszystkiego, co ważne.
Bardzo rzetelna książka, zawiera podstawy wszystkiego, co ważne.
Pokaż mimo to
Cudowna książka. Wspaniała synteza i prawie 5000 cytowań ❤️ Dla mnie to jedyna metoda, która pozwala chudnąć bez uczucia głodu.
Cudowna książka. Wspaniała synteza i prawie 5000 cytowań ❤️ Dla mnie to jedyna metoda, która pozwala chudnąć bez uczucia głodu.
Pokaż mimo to