Prowadź swój pług przez kości umarłych

Okładka książki Prowadź swój pług przez kości umarłych autora Olga Tokarczuk, 9788308063217
Okładka książki Prowadź swój pług przez kości umarłych
Olga Tokarczuk Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Ekranizacje: Pokot (2017) literatura piękna
2017-02-16
2017-02-16
Ekranizacje:
Pokot (2017)

Kup Prowadź swój pług przez kości umarłych w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Prowadź swój pług przez kości umarłychi

Śmierć za śmierć

719 1 155

Oceny książki Prowadź swój pług przez kości umarłych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prowadź swój pług przez kości umarłych

Przeżyjmy to jeszcze raz. Kilka cytatów z tego arcydzieła:
"Cel ewolucji jest czysto estetyczny, nie chodzi jej o żadne przystosowanie." Rozdz. 8
- Gdyby rozwinąć tę tezę w osobnej publikacji, przeanalizować dokładniej, podeprzeć ją przykładami z różnych kontynentów, to widziałbym tu potencjał na kolejnego Nobla, tym razem z biologii.

"Czasami, gdy Człowiek doświadcza Gniewu, wszystko wydaje się oczywiste i proste. Gniew zaprowadza porządek, pokazuje świat w oczywistym skrócie, w Gniewie powraca też dar Jasności Widzenia, o który trudno w innych stanach." Rozdz. 2
- Jeśli nie wiesz, co zrobić, spróbuj się rozgniewać. Może wtedy zobaczysz wszystko jaśniej.

"Zdrowie jest stanem niepewnym i nie wróży nic dobrego. Lepiej jest być sobie spokojnie chorym, wtedy przynajmniej wiemy, na co umrzemy." Rozdz. 11
- Kto chciałby być zdrowy i żyć w niepewności.

I teraz mój ulubiony cytat.
"Zawsze miałam wrażenie, że stopy są naszą najbardziej intymną i osobistą częścią ciała, wcale nie genitalia, nie serce, czy nawet mózg, narządy bez istotnego znaczenia, które zbyt wysoko się ceni. To w stopach kryje się cała wiedza na temat Człowieka , ..." Rozdz. 1 - tu bez komentarza

Mamy też inne absurdy. Jeśli pani Janina nie jest katoliczką, to dlaczego ksiądz przychodzi do niej po kolędzie?

Książka jest o seryjnej morderczyni, a nawet psychopatce, która w ciągu roku zabija z premedytacją kilka osób za to, że zabiły lub przyczyniły się do zabicia jej psów. Nie ponosi za to żadnej kary. O jednej ze swych ofiar stwierdza:
"Byłam pewna, że go zabiłam, i było mi z tym dobrze. Nie miałam żadnych wyrzutów sumienia. Poczułam tylko wielką ulgę."

Nad zwierzętami się płacze, żałuje ich i współczuje, a ludzi zabija się z ulgą i bez wyrzutów sumienia.

Porażająca książka.

Przeżyjmy to jeszcze raz. Kilka cytatów z tego arcydzieła:

"Czasami, gdy Człowiek doświadcza...

Nie jest to książka kryminał, ale czyste arcydzieło przekroju ludzkiej psychologii wsiowej i miastowej plus myślistwo. Można się domyślić końca, ale nie to było najważniejsze. Skradła moje serce.

Nie spodziewałem się takiej lekkości pisania. Bardzo przyjemna pozycja. Magia płynąca z kart powieści idealnie wkracza w fabułę. Filmu na podstawie nie widziałem, ale literatura trafiła w moje gusta. Niby taka spokojna wiejska opowiastka, a jednak nie pozwoliła odłożyć się na półkę. Wątki kryminalne gdzieś w tle, nie męczyły a elementy humorystyczne dokładały swoje. Warto ! Bardzo przyjemny czas ! Poleca się!

22468 użytkowników ma tytuł Prowadź swój pług przez kości umarłych na półkach głównych
3648 użytkowników ma tytuł Prowadź swój pług przez kości umarłych na półkach dodatkowych

Olga Tokarczuk
Olga Tokarczuk
Polska pisarka, eseistka, autorka scenariuszy, poetka, psycholog. Laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 2018, laureatka The Man Booker International Prize 2018 za powieść "Bieguni" (Flights) oraz dwukrotna laureatka Nagrody Literackiej „Nike” za powieści: "Bieguni" (2008) i "Księgi Jakubowe" (2015). Wychowała się w Sulechowie, skąd przeniosła się z rodzicami do Kietrza, gdzie ukończyła Liceum Ogólnokształcące im. C.K. Norwida. Jest absolwentką Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. W czasie studiów jako wolontariuszka opiekowała się osobami chorymi psychicznie. Po studiach pracowała jako psychoterapeutka w poradni zdrowia psychicznego w Wałbrzychu. Gdy jej pierwsze utwory literackie zyskały popularność, zrezygnowała z pracy i po przeprowadzeniu się do Nowej Rudy poświęciła się pisaniu. Mieszka obecnie we Wrocławiu, także w Krajanowie koło Nowej Rudy, w Sudetach Środkowych. Pejzaż i kultura tych okolic przewija się w kilku jej utworach. Prowadzi warsztaty prozatorskie w Studium Literacko-Artystycznym na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Była współorganizatorem Festiwalu Opowiadania, podczas którego autorzy krótkich form literackich z Polski i zagranicy prezentują swoje utwory. Od 2008 prowadzi zajęcia z twórczego pisarstwa na Uniwersytecie Opolskim. Była członkinią Zielonych 2004 oraz redakcji „Krytyki Politycznej”. Od 2015 Olga Tokarczuk organizuje w Nowej Rudzie i okolicach Festiwal Góry Literatury przy współudziale Karola Maliszewskiego, Stowarzyszenia Kulturalnego „Góry Babel” oraz Gminy Nowa Ruda. W programie festiwalu znajdują się: akcje edukacyjne, debaty, koncerty, panele, pokazy, spotkania, Noworudzkie Spotkania z Poezją, warsztaty: filmowe, kulinarne, literackie; wystawy. Zadebiutowała w 1979 na łamach pisma „Na przełaj”, gdzie pod pseudonimem Natasza Borodin ogłosiła pierwsze opowiadania. Jako powieściopisarka zadebiutowała w 1993. Wydała wówczas Podróż ludzi Księgi. Książka uzyskała nagrodę Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek. Publikowała m.in. w „Mandragorze”. W 1995 ukazała się druga powieść autorki, "E.E". Książka opowiada o dojrzewaniu dziewczynki, która nagle uzyskuje zdolności parapsychiczne i równie nagle je traci. Dużym sukcesem Tokarczuk okazała się wydana w 1996 powieść "Prawiek i inne czasy". Rok 1998 przyniósł zbiór trzech opowiadań zatytułowany "Szafa", a także kolejną powieść pt. "Dom dzienny, dom nocny". W 2004 ukazały się "Ostatnie historie". Książka ta składa się z trzech oddzielnych opowieści, ukazanych w niezależnych od siebie czasie i przestrzeni. Jest twórczynią wiersza Bardo. Szopka, zawierającego opis ruchomej szopki z klasztoru redemptorystów w Bardzie Śląskim. Ma także honorowe obywatelstwo tego miasta. W pierwszej połowie października 2007 ukazała się powieść "Bieguni". Tokarczuk pracowała nad nią trzy lata. Wspomina, że większość notatek robiła w czasie podróży. „Ale nie jest to książka o podróży. Nie ma w niej opisów zabytków i miejsc. Nie jest to dziennik podróży ani reportaż. Chciałam raczej przyjrzeć się temu, co to znaczy podróżować, poruszać się, przemieszczać. Jaki to ma sens? Co nam to daje? Co to znaczy” – pisze we wstępie autorka. Jak mówi sama Tokarczuk, „pisanie powieści jest dla mnie przeniesionym w dojrzałość opowiadaniem sobie samemu bajek. Tak jak to robią dzieci, zanim zasną. Posługują się przy tym językiem z pogranicza snu i jawy, opisują i zmyślają”.

Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska

Cytaty z książki Prowadź swój pług przez kości umarłych