Jak się nie odchudzać

- How Not to Diet: The groundbreaking science of healthy, permanent weight loss
- 2023-11-22
- 2023-11-22
- Marta Klimek-Lewandowska
Odkryj najnowocześniejsze osiągnięcia naukowe stojące za długoterminowym sukcesem w odchudzaniu dzięki nowej, rewolucyjnej książce autora światowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem.
Wydaje się, że każdy miesiąc przynosi modę na nową dietę, a jednak wskaźniki otyłości wciąż rosną, a wraz z nimi liczba chorób i problemów zdrowotnych. Dr. Greger, światowej sławy lekarz medycyny i ekspert w dziedzinie żywienia, skupia się na najnowszych badaniach dotyczących głównych przyczyn i sposobów leczenia otyłości. Przedstawia kluczowe składniki idealnej diety odchudzającej – czynniki takie jak gęstość kalorii, indeks insulinowy i wpływ żywności na nasz mikrobiom jelitowy – pokazując, jak odżywianie roślinne ma kluczowe znaczenie dla naszego sukcesu.
Greger tworzy od podstaw najlepszy przewodnik dotyczący odchudzania, stosując ponadczasowe, proaktywne podejście, które jest w stanie sprostać każdemu nowemu trendowi. Pełna praktycznych porad i przełomowych badań dietetycznych Jak się nie odchudzać położy kres odchudzaniu i zastąpi ciągłe zmagania z utratą wagi prostym, zdrowym i zrównoważonym stylem życia.
Kup Jak się nie odchudzać w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak się nie odchudzać
132 użytkowników ma tytuł Jak się nie odchudzać na półkach głównych- Chcę przeczytać 89
- Jedzenie 2
- 2025 2
- 2024 2
- Legimi 2
- Zdrowie 1
- Kupione 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak się nie odchudzać
Książka "Jak się nie odchudzać" oferuje szerokie i holistyczne spojrzenie na proces utraty masy ciała. Autor kładzie duży nacisk na podstawy naukowe. Swoje tezy opiera na badaniach. Jest to jej duża zaleta.
Nie zgadzam się z autorem w kwestii demonizowania mięsa i nabiału. Autor promuje styl wegański. Miałem wrażenie, że przedstawia te produkty jako znaczące zło w diecie.
Książka może być zbyt przytłaczająca dla osoby początkującej. Brakuje w niej praktycznego wdrożenia opisywanych zasad. Osoba dopiero rozpoczynająca odchudzanie może potrzebować uporządkowanego systemu. Wymagane jest stopniowe wprowadzanie zmian. Autor przedstawia i opisuje wszystkie aspekty z niewielką liczbą wskazówek dotyczących praktycznego zastosowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść jest przekazana prostym językiem. Używa minimum specjalistycznego słownictwa medycznego. Ułatwia to zrozumienie poruszanych kwestii.
Nie zgadzam się z autorem w...
Czytałam już jakiś czas temu i chętnie kiedyś przeczytam ją jeszcze raz celem odświeżenia. Michael Greger jest pasjonatem w kwestii zdrowego odżywiania, a jego wskazówki są naprawdę unikalne, wręcz autystyczne - bardzo szczegółowo przeanalizował, jakie właściwości mają konkretne przyprawy czy składniki pożywienia, wyizolował poszczególne tzw. superfoods, przygotował przepisy na unikalne mieszanki, mające poprawić zdrowie. To od niego dowiedziałam się o właściwościach czarnuszki, papryczek, kurkumy czy czosnku. Od niego dowiedziałam się także, jak wielki wpływ na zdrowie ma otaczające środowisko - to, co wdychamy, to, z jakich naczyń jemy czy nawet jakich zabawek erotycznych używamy; wszystko ma znaczenie, co wprowadzamy do organizmu. W książce znajdują się nawet dywagacje odnośnie tego, w jakiej pozycji należy spać:-) Życzę długiego życia panie Greger:-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak widzę okładkę książki o odchudzaniu z napisem "PRZEŁOMOWA METODA" to mam ochotę uciekać na drugi koniec księgarni, ale mogę z pełnym przekonaniem przyznać że ta książka to chlubny wyjątek w dość podejrzanym etycznie dziale poradników o dietach. W przeciwieństwie do wielu propozycji oferowanych przez konkurencję, "Jak się nie odchudzać" to wyczerpujące opracowanie popularnonaukowe traktujące o tym co w kwestii (trwałej) utraty wagi działa, a co nie, oparta tylko i wyłącznie na dowodach naukowych.
Jak sam autor napisał we wstępie, "nauka nie potrzebuje anegdot", więc nie tylko przeanalizował prawie pięć tysięcy (!) prac na potrzeby tej książki, ale jeszcze skrzyknął ziomków żeby sprawdzali po nim czy na pewno wszystko dobrze zrozumiał jeśli przytoczył był konkretną pozycję na poparcie jakiejś tezy. Jest to doprawdy cudownie odświeżające podejście wobec wszystkich autorów którzy dwoją się i troją żeby poprzeć swoją hipotezę przytaczaniem dowodów anegdotycznych, własnego "uważam że" czy cytując jakąś pojedynczą prackę po przeczytaniu samego jej tytułu. Nie ma więc żadnych opowieści dziwnej treści o tym jak to znajomy znajomego schudł dwadzieścia kilo w półtora tygodnia stosując dietę opartą na maśle, zielonych skittelsach i suplementach ze sklepiku autora, za to jest naukowa weryfikacja skuteczności wszystkich popularnych ostatnio metod odchudzania oraz najrozmaitszych nawyków związanych z odżywianiem. Czego tu nie ma: jest dieta keto, paleo, Atkinsa, przerywany post, picie octu, treningi interwałowe, odpowiedzi na wszystkie pytania w stylu "a co z chlebem/makaronem/piciem wody/suplementami/medytacją/zieloną herbatą" itd., itp. aż do najbardziej egzotycznych pomysłów jak joga na gorąco czy "odpoczynek astronauty". Warto podkreślić, że mimo tysiąca kilo publikacji w literaturze książka owa nie skończyła jako nudna wyliczanka typu "badanie na tylu i tylu ochotnikach w tym i tym roku wykazało, że", o dziwo autorowi udaje się w tym wszystkim stworzyć jakiś suspens. Przy okazji pokazuje też ścieżki wnioskowania naukowego, np. jak nie wpaść w pułapkę dopatrywania się związku przyczynowo-skutkowego tam, gdzie go nie ma itd., więc poza tym, że ta książka to kompendium wiedzy o dietetyce, stanowi również bardzo rozwijającą pozycję dla wszystkich których interesuje praca naukowa z przyczyn czy to hobbystycznych, czy zawodowych.
Do tego autor, w przeciwieństwie do wszystkich "cudotwórców" którzy prędzej czy później wciskają czytelnikom swoje suplementy, sklep internetowy i konto na Insta, najwyraźniej nie zarabia na swojej działalności publicystycznej. Utrzymuje się z praktyki zawodowej (jest lekarzem),a zysk z książek i wykładów przeznacza w całości na cele charytatywne (nie weryfikowałam tego, ale jego aplikacja "Codzienny tuzin", pozwalająca łatwiej zbalansować proporcje pożeranych codziennie produktów, faktycznie nie zawiera absolutnie żadnych reklam) no i nic nie sprzedaje. Miło z jego strony!
Podsumowując! Jeśli mielibyście przeczytać jedną książkę o dietetyce i odżywianiu w życiu, to powinna to być właśnie ta, a już wszystkie osoby, które zajmują bądź planują się zająć tematem profesjonalnie nie tylko powinny tę pozycję przeczytać więcej niż raz, ale jeszcze trzymać na półce w okładce z napisem "Biblia" (w sumie objętość podobna). Ultramocne polecanko, ciężko mi sobie wyobrazić że cokolwiek lepszego napisano do tej pory na podejmowany temat.
Jak widzę okładkę książki o odchudzaniu z napisem "PRZEŁOMOWA METODA" to mam ochotę uciekać na drugi koniec księgarni, ale mogę z pełnym przekonaniem przyznać że ta książka to chlubny wyjątek w dość podejrzanym etycznie dziale poradników o dietach. W przeciwieństwie do wielu propozycji oferowanych przez konkurencję, "Jak się nie odchudzać" to wyczerpujące opracowanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jak się nie odchudzać" autorstwa doktora Michaela H. Gregera to wielka (nie tylko objętościowo) kopalnia wiedzy (popartej naukowymi dowodami) dotyczącej zdrowego jedzenia czy samych zmian żywieniowych nawyków. Mnóstwo opisanych badań. Dr Greger pisze sporo o tanich i ogólnie dostępnych tzw. superfoods, które w walce o szczuplejszą sylwetkę i zdrowie stają się głównym gamechangerem.
Dowiemy się również wiele o manipulacjach wielkich koncernów spożywczych i jeszcze więcej o przekrętach na dietach "cud" koncernów farmaceutycznych. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że za jak wieloma zgonami stoją "cudowne" środki na odchudzanie...
Autor w poszczególnych rozdziałach, podzielonych tematycznie stara się fachowo i jak najbardziej naukowo wypowiadać się na temat diety, ćwiczeń, snu, błonnika, przypraw i wielu innych wpływających na odchudzanie składników.
Poradnik ten, to opasłe tomiszcze, który w ok. 1/4 swojej objętości zawiera same przypisy do konkretnych badań i sprawdzonych danych.
Autor, co może niektórym z was okazać się dziwne, nie przedstawia gotowej recepty na schudnięcie ani nie daje nam konkretnej ułożonej przez niego diety. I według mnie bardzo dobrze. Mając tyle narzędzi i konkretnych danych w ręku możemy samej/mu spróbować skomponować sobie skrojoną tylko pod sobie dietę, która nie tylko będzie zdrowa i skuteczna, ale najważniejsze smaczna dla nas. Bo wiadomo, jak "coś jest do wszystkiego (tu można podmienić- dla wszystkich) to jest do niczego". Polecam 🙂
#jaksienieodchudzac
#lubimyczytac
#legimi
#czytambezlimitu
#czytamzlegimi
"Jak się nie odchudzać" autorstwa doktora Michaela H. Gregera to wielka (nie tylko objętościowo) kopalnia wiedzy (popartej naukowymi dowodami) dotyczącej zdrowego jedzenia czy samych zmian żywieniowych nawyków. Mnóstwo opisanych badań. Dr Greger pisze sporo o tanich i ogólnie dostępnych tzw. superfoods, które w walce o szczuplejszą sylwetkę i zdrowie stają się głównym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest przepastne tomiszcze, ilość badań na które się autor powołuje stanowi książkę w książce (gdzieś tak 1/4 objętości, za to drobnym maczkiem). Kompleksowe przedstawienie stanu wiedzy na temat ile jeść kalorii, z czego, w jakich godzinach, razem, czy osobno, więcej rano, czy wieczorem, ćwiczyć przed czy po (ile przed, ile po),diety keto, czy węglowodanowe, manipulacje informacyjne koncernów spożywczych. co ma do odchudzania sen, zegar biologiczny, cykle wyrzutów insuliny i innych hormonów. Czy długie żucie coś daje, a może ocet, a może "ujemne kalorie", a może superfoods, a jeśli są, to co jest prawdziwym boosterem, a co tylko skarbonką marketingowców, jeśli oleje to jakie, a może błonnik, a co pić itd, itp. Każde pytanie które może przyjść do głowy a było sprawdzane metodami naukowymi jest omówione. I jest tu wiele jeszcze szczegółowszych rozróżnień, jakie białka, węglowodany, tłuszcze, w czym, z czym, kiedy. Nie ma tu rozpisanej konkretnej diety, ale jest mnóstwo informacji, o tym jak poszczególne jedzenie działa na organizm, poprawia parametry krwi i co tam akurat było badane, które grupy badanych więcej chudły, a które utrzymały niższą wagę dłużej bez efektu jojo. Można się spodziewać, że będzie to pean na cześć warzyw, ale tu, w odróżnieniu od innych książek dowiadujemy się dlaczego i jak to działa. Podane jest też 21 "myków" które w różnych eksperymentach zawsze dawały lepsze efekty odchudzania nawet w stosunku do innych tak samo kalorycznych diet.
To jest przepastne tomiszcze, ilość badań na które się autor powołuje stanowi książkę w książce (gdzieś tak 1/4 objętości, za to drobnym maczkiem). Kompleksowe przedstawienie stanu wiedzy na temat ile jeść kalorii, z czego, w jakich godzinach, razem, czy osobno, więcej rano, czy wieczorem, ćwiczyć przed czy po (ile przed, ile po),diety keto, czy węglowodanowe, manipulacje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu must read. Kopalnia wiedzy to niedopowiedzenie.
Polecam z ręką na sercu wszystkim, nie tylko osobom, które szukają rzetelnych sposobów na długotrwałe i poparte nauką pożegnanie się z nadmiarem tkanki tłuszczowej, w gratisie - zdrowsze narządy i lepsze samopoczucie.
Wspaniały gość, ma nawet darmową apkę Daily Dozen, tam znajdziecie wypunktowane grupy produktów jak i 21 dodatkowych porad do wprowadzenia w życie - tak jako przedsmak książki, której żadna apka nie zastąpi (no, może jego strona nutritionfacts.org, bo tam materiałów sporo;) )
Po prostu must read. Kopalnia wiedzy to niedopowiedzenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza tak wiele tematów, omawia niuanse i choć mówi o niemożliwej wręcz ilości przewertowanych badań to czyta się ją lekko (pomijając niedowierzanie i złość na świat w którym przyszło nam jeść i żyć).
Fascynująca książka o jedzeniu i niejedzeniu. Nie tylko dla tych co się odchudzają, lub chcieliby schudnąć. Dla wszystkich, którzy są ciekawi jak jedzenie wpływa na ich masę ciała.
Liczą się nie tylko kalorie, ale tez wiele innych elementów -jak to z jakiego jedzenia kalorie pochodzą, o której jemy, przed czy po po spacerze, przed czy po treningu, od tego jakie inne potrawy zjadamy i w jakiej kolejności, ile wody pijemy i w jakich momentach, czy sie odchudzamy czy nie, czy ktos nas wspiera w odchudzaniu i wiele innych.
Autor omawia, z poczuciem humoru, wiele diet, odnosząc się do ich zasad, i pokazuje, w oparciu o badania, ma których łatwiej lub trudniej schudnąć, które, pomimo efektów chudnięcia, są niedoborowe, i po których, w dłuższym czasie np roku łatwiej utrzymać wagę i uniknąć efektu jojo.
Pisze też o postach, tak obecnie popularnych. Też o długich postach np rocznych. To nie żart; odchudzający się byli pod opieka lekarzy, i przeżyli i schudli,. Problem się zaczynał czy zaczynali ponownie jeśc.
Rewelacja. Doczytałam do końca, czytałam codziennie po małym kawałku, żeby pomyśleć, i było mi przykro, że to juz koniec. Bardzo dobrze się czyta.
Szczęśliwie jest jeszcze jedna książka autora, przetłumaczona na polski, jest jego strona z artykułami, filmiki do oglądania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma żadnego lania wody, mimo że to naprawdę gruba książka. Autor przytacza wiele badań i pokazuje co ma wpływ na to, ze tyjemy czy chudniemy. Robi to i ciekawie i szczegółowo;
Liczą się nie...
Cudowna książka. Wspaniała synteza i prawie 5000 cytowań ❤️ Dla mnie to jedyna metoda, która pozwala chudnąć bez uczucia głodu.