Złote Jabłko
Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Illuminatus! (tom 2) Seria: Kameleon fantasy, science fiction
- fantasy, science fiction
- 1995-01-01
- 1995-01-01
- Katarzyna Karłowska
- okultyzm humor dyskordianizm
Trylogia „Illuminatus!” to doskonała zabawa ze świata filozofii „zen w wydaniu braci Marx”, a celem jej – jak piszą autorzy – jest uzyskanie dyskordiańskiego oświecenia, czyli uświadomienia sobie, że tak naprawdę nic nie istnieje i że nic nie jest warte szacunku... albo – co na jedno wychodzi – wszystko istnieje, wszystko jest warte szacunku.
Mniej chaotyczna od pierwszej części co traktuję jako minus, bo nastawiałam się na przeskoki w czasie i narracji, które co prawda były i tutaj, ale już nie tak intensywne. W tego rodzaju książkach wychodzę z założenia, że jak szaleć to szaleć i im więcej tym lepiej ;) Dowcip jakiś mniej wysublimowany, fabuła też mnie tak nie porwała jak w pierwszym tomie, co nie znaczy że była nieciekawa.
Jednak było też sporo interesujących spostrzeżeń, poza tym cała koncepcja tej trylogii bardzo mi się podoba, więc mimo lekkiego rozczarowania ocena wysoka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielki plus za "Telemach kichnał", w którym John Guilt wygłasza swoje stutrzystronnicowe przemówienie :)
Z tego co przeczytałem w różnych wywiadach, ludzie kilka dekad temu skłaniali się ku filozofii libertariańskiej/wolnorynkowej za sprawą "Illuminatusa!" i/lub "Atlasu Zbuntowanego". Dobrze, że te dwa dzieła stoją do siebie w opozycji. Wilson i Shea pokazują, ze relatywizm tak oczerniony w "Atlasie..." może tworzyć dużo ciekawszy i, na szczęście, niekoniecznie socjalistyczny świat jak tego by chciał czarno-biały obiektywizm Ayn Rand.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tego co przeczytałem w różnych wywiadach, ludzie kilka dekad temu skłaniali się ku filozofii libertariańskiej/wolnorynkowej za sprawą "Illuminatusa!" i/lub "Atlasu Zbuntowanego". Dobrze, że te dwa dzieła stoją do siebie w opozycji. Wilson i Shea pokazują, ze...
Kupię książkę w przyzwoitej cenie
Kupię książkę w przyzwoitej cenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChętnie kupię za rozsądną cenę. Kontakt na priv.
Chętnie kupię za rozsądną cenę. Kontakt na priv.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza od pierwszego tomu, albo to ja uważniej czytałem :).
Lepsza od pierwszego tomu, albo to ja uważniej czytałem :).