- zdrowie, medycyna
- 2023-05-17
- 2023-05-17
- 2022-04-05
- Anna Brzostowska
Międzynarodowy bestseller przetłumaczony na ponad czterdzieści języków.
Nawet dziewięćdziesiąt procent z nas doświadcza gwałtownych skoków glukozy – i nie ma o tym pojęcia. Symptomy? Zachcianki żywieniowe, ciągłe zmęczenie, mgła mózgowa, zaburzenia snu, obniżona odporność, trądzik… A z czasem choroby przewlekłe takie jak cukrzyca typu 2, nowotwory czy demencja.
Autorka Glukozowej rewolucji w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi:
w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Dzięki Jessie i jej edukacyjnemu profilowi @GlucoseGoddess tysiące osób zrozumiały, dlaczego są ciągle głodne, senne czy niespokojne – i zmieniły swoje życie na lepsze.
Kup Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę w ulubionej księgarni
Oceny książki Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę
5958 użytkowników ma tytuł Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę na półkach głównych- Przeczytane 3 860
- Chcę przeczytać 1 862
- 2024 191
- 2025 107
- 2023 64
- Audiobooki 43
Cytaty z książki Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę
Spróbuj tego: Następnym razem, gdy zasiądziesz do posiłku, najpierw zjedz warzywa, następnie białko i tłuszcz a na końcu węglowodany. Zastan...
Rozwiń(…) człowiek docenia zdrowie, kiedy je straci.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę
Bardzo ciekawa pozycja. Chciałam kupić dla babci która ma cukrzycę ale ona stwierdziła że nie będzie czytać więc przeczytałam ja. Dopiero będę próbowała wprowadzać zmiany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w bardzo przystępny sposób i przy użyciu ciekawych porównań opowiada o cukrach - skąd się wzięły, jaką pełnią rolę organiźmie oraz jakie stanowią zagrożenia.
W książce znajdziemy również sporo praktycznych porad jak MAŁYMI KROCZKAMI poprawić nasze wahania glukozy. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Mimo, że autorka wielokrotnie podkreśla o unikaniu tendencji do bycia "IDEALNYM" i wybraniu poprostu paru tipów, które dla nas będą realne do zastosowania na codzień, to chyba sama tematyka zdrowego odżywiania powoduję, że łatwo wpaść w tą pułapkę.
Sam w nią wpadłem przez pewien moment i myślę, że fajnym uzupełnieniem tematu było obejrzenie dokumentu na Netflixie - "Sekrety jedzenia: Naukowo o odżywianiu (2024)".
Dokument pokazuje, że dla bycia zdrowym należy jeść dużo wszelkiego rodzaju warzyw oraz owoców i nie ma co popadać tutaj w skrajności typu: nie jedzenie owoców tropikalnych czy owoców suszonych - należy poprostu robić to z głową.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zaciekawił mnie proces trawienia oraz magazynowania energii w organiźmie, a w szczególności tematyka fruktozy...
Bardzo dobrze napisana, świetna i ciekawa książka!
Bardzo dobrze napisana, świetna i ciekawa książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDołączam do krytyków - książka jest rozwleczona. Pierwsza połowa brzmi jak przepisana z wikipedii. Dygresja na dygresji i ciągłe deklaracje autorki że nie bierze odpowiedzialności za porady zniechęcają z każdą stroną. Nie polecam, ale ładnie wydana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór informacji i tricków, które mogą pomóc osobom, borykającymi się z cukrzycą czy insulinoopornością. Książka trochę rozwleczona, niektóre tricki traktują o jednym i tym samym (patrz pierwszy i drugi),do innych trzeba podchodzić z ostrożnością (szósty bodajże),generalnie jednak pozycja warta polecenia, a zawarte w niej rady mogą przyczynić się do obniżenia skoków cukru i ograniczenia nieprzyjemnych objawów z nimi związanych.
Zbiór informacji i tricków, które mogą pomóc osobom, borykającymi się z cukrzycą czy insulinoopornością. Książka trochę rozwleczona, niektóre tricki traktują o jednym i tym samym (patrz pierwszy i drugi),do innych trzeba podchodzić z ostrożnością (szósty bodajże),generalnie jednak pozycja warta polecenia, a zawarte w niej rady mogą przyczynić się do obniżenia skoków cukru...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokrótka i treściwa, jest kilka porad, które z ciekawości wprowadzę w życie
krótka i treściwa, jest kilka porad, które z ciekawości wprowadzę w życie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie, jako osobie zmagającej się na cukrzyca t1 pozycja obowiązkowa. Nie każdy hack zastosowałam, gdyż nie jadam cukru, ale jest w niej ogrom super wiedzy, Jessie, dziękuję Ci za te książkę, mam ją w swojej biblioteczce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzesłuchana w firmie audiobooka. Zainteresowałam się publikacją tylko dlatego, że ciągle o nie słyszę, sama nie posiadam problemów z cukrem. Według mnie, publikacja nie zrobi wrażenia na ludziach, którzy nie borykają się z cukrzycą. Treść i wskazówki raczej dla węższej grupy ludzie.
Dla mnie, sama książka miała już na samym początku wielki minus. Nie jest dla mnie wiarygodne i poważne, mówienie, że Autorka nie bierze odpowiedzialności za to co napisała, a w samej treści daje wskazówki i radzi jak żyć
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie, sama książka miała już na samym początku wielki minus. Nie jest dla mnie...
Nie dałam rady dotrzeć do końca, w połowie już byłam zmęczona CIĄGŁYM powtarzaniem, w kółko i raz jeszcze tego samego. Na dobrą sprawę treść możnaby zamknąć w 10stronach. W jaki sposób ma mi pomóc jedna rada powtarzana cały czas? Niby logiczne, działa, ale zdecydowanie przedłużone moim zdaniem 🤷🏼♀️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam! Każda osoba, która walczy z cukrzycą lub nadwagą powinna to mieć jako pozycję OBOWIĄZKOWĄ.