Okładka książki Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę Jessie Inchauspé
Jessie Inchauspé Wydawnictwo: Marginesy zdrowie, medycyna
2022-04-05
Anna Brzostowska

Patronaty LC

Książki autora

Niekoniecznie chcę te książkę oceniać w skali od 1 do 10, bo wydaje mi sie, że nie jestem jej w stanie ocenić merytorycznie bez wiedzy. Została napisana dobrze i tłumaczenie także było na poziomie. Wiele osób pisze, że była za długa i powtarzająca się. Chociaż zgadzam się, że wszystko sprowadza się do jakichś 10 prostych tricków, to powtarzanie różnych, ale podobnych do siebie historii, utrwala wiedzę. Z chęcią posłucham osób znających się na temacie profesjonalnie, którzy skontrują informacje w książce.

Nie umiem ocenić tej książki pod kątem jakości treści - nie jestem dietetykiem, ani osobą szczególnie zainteresowaną tematem diet/żywienia. Jem zazwyczaj to na co mam ochotę i nie przywiązuję do tego zbyt dużej wagi, a książkę włączyłam do przesłuchania, bo po tak wyszło. Skumulowało się to, że kilka znajomych osób ją polecało, no i poszło.

Okazuje się, że niektóre "haki" stosuję już od dawna, zupełnie nieświadomie. Może zastosuję coś więcej, zobaczymy.

Książkę czyta/słucha się szybko. Jest lekka i dość powtarzalna. Spokojnie mogłaby być krótsza.

Okazuje się, że niektóre...

Bardzo dobra i inspirująca lektura. Nie należy jednak jej traktować jako Biblii lub ostatecznego i nadrzędnego narzędzia przy tworzeniu diety. Warto skonfrontować pozyskane informacje z innymi „mądrymi głowami” choćby z cenionym przeze mnie dietetykiem Damianem Parolem, który wprowadza bardzo zasadne sprostowania do przedstawianych przez autorkę hacków żywieniowych.

Jak większość spraw w otaczającym nas świecie nie jest czarno-biała, tak samo trudno aby jedna książka w ostateczny sposób rozwiązywała tak trudną kwestię jaką jest żywienie.
Na pewno jest to wartościowe źródło informacji do rozpoczęcia przygody z przekierowaniem życia na zdrowsze tory.

2081

Dużo informacji zebranych w jednej książce. OK. Ale robisz sobie kanapkę na chlebie żytnim z masełkiem, ogóreczkiem, pomidorkiem, sałatką, serem i szynką.. a nagle Ci ktoś mówi : "Nie! Najpierw zjedz warzywa, później szynka (ser i masło wywal)a na końcu chleb." No to już przegięcie jak na moje.

Bardzo fajna książka. Polecam każdemu, mimo że jest kilka kontrowersji wokół niej.

Dużo łatwych do zastosowania trików które działają. Jestem w ogromnym szoku. Szczerze polecam 😊

Książka rozwleczona. "Złote rady" można by ująć w 10 podpunktach

Książka rozwleczona. "Złote rady" można by ująć w 10 podpunktach

Ciekawa, porady są podparte naukowo i historiami różnych osób. Książka nie jest długa. Właściwie mogłaby być jeszcze krótsza, bo jest bardzo powtarzalna - ile razy można przypominać, że autorka jako dziecko jadła na śniadanie naleśniki z nutellą?

Opisane porady jak najbardziej warto wdrążyć w życie. Dziwi, że jeszcze nikt nie poruszył w ten sposób tematyki wpływu glukozy na organizm. Książka ciekawa i na pewno warto ją przeczytać. Sam sposób pisania trochę luzacki, pozostawia mieszane uczucia lecz czyta sie ekspresowo. Można też to trochę streścić, takie trochę masło maślane. Mimo to, głodny wiedzy wyciągnie z niej jej sporą dawkę

Po zastosowaniu porad z książki efekty można zaobserwować w przeciągu kilku godzin. To zaleta tej lektury jak i zagadnienia, które porusza.
Wyprobowałem kilka z nich i mam więcej energii w ciągu dnia. Sztuką jest systematyczność w stosowaniu zawartych w książce reguł.

Pozycja napisana lekkim językiem, co znacznie ułatwia przyswojenie treści.

Pozycja napisana lekkim językiem, co znacznie ułatwia przyswojenie treści.

• Przeczytane
  • Audiobook
  • Audiobooki
  • Legimi
  • Ulubione

Jessie Inchauspé Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę Zobacz więcej