- zdrowie, medycyna
- 2023-05-17
- 2023-05-17
- 2022-04-05
- Anna Brzostowska
Międzynarodowy bestseller przetłumaczony na ponad czterdzieści języków.
Nawet dziewięćdziesiąt procent z nas doświadcza gwałtownych skoków glukozy – i nie ma o tym pojęcia. Symptomy? Zachcianki żywieniowe, ciągłe zmęczenie, mgła mózgowa, zaburzenia snu, obniżona odporność, trądzik… A z czasem choroby przewlekłe takie jak cukrzyca typu 2, nowotwory czy demencja.
Autorka Glukozowej rewolucji w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi:
w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Dzięki Jessie i jej edukacyjnemu profilowi @GlucoseGoddess tysiące osób zrozumiały, dlaczego są ciągle głodne, senne czy niespokojne – i zmieniły swoje życie na lepsze.
Kup Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę w ulubionej księgarni
Oceny książki Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę
6025 użytkowników ma tytuł Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę na półkach głównych- Przeczytane 3 907
- Chcę przeczytać 1 882
- 2024 191
- 2025 107
- 2023 64
- Audiobooki 45
Cytaty z książki Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę
Spróbuj tego: Następnym razem, gdy zasiądziesz do posiłku, najpierw zjedz warzywa, następnie białko i tłuszcz a na końcu węglowodany. Zastan...
Rozwiń(…) człowiek docenia zdrowie, kiedy je straci.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę
5/24
Pozycja ta nie zastąpi wizyty u lekarza, ale myślę, że jest bardzo miłym wprowadzeniem do tematu, bo czyta się ją szybko, ma masę praktycznych wskazówek i szczyptę humoru.
Dla tych którzy szukają wskazówek dotyczących jedzenia węglowodanów tak, aby czuć się lepiej.
///03.04.2026///
5/24
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka polecona mi przez jedną terapeutkę zmagającą się z insulinoopornością. Sama sięgnęłam po nią właśnie z tego powodu - z podejrzeniem problemów z cukrem w oparciu o samopoczucie w ciągu ostatnich miesięcy.
Mam mieszane uczucia. Ogólnie rady uważam za w porządku, ale rozwlekanie tego byle wydać książkę i rozpromować swoje media - niepotrzebne. Słuchałam audiobooka, nie wiem więc czy autorka do swoich teorii przytacza odpowiednie publikacje naukowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna było treść książki skrócić lub skondensować ewentualnie strescic w jednym rodziale ale generalnie spoko i warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ książka mam masę góra dół zachwytu i podejrzeń - najpierw powiem, że dla mnie bardzo odkrywcze było to podsumowanie tych wszystkich cukrów (głupi z biologii jest to nie wie czym to się różni) - że błonnik to też w sumie cukier tylko taki co się nie rozkłada to w sumie się zdziwiłem. I muszę przyznać jako laik nikt nie trudził się wytłumaczyć czemu ten błonnik dobry (opóźnia wchłanianie cukrów przez organizm) w posiłku i ... dlaczego go się usuwa przy produkcji przemysłowej (bo to błonnik często jest czynnikiem który przyśpiesza psucie się produktu dlatego go się oddziela i czasem wtórnie dorzuca ale daje to gorszy efekt takie dorzucenie)
Na początek bardzo ciekawym tematem (acz nie rozstrzygnie) tych skoków glukozy -- jakby wiadomo jak patrzeć ten problem przez lupę to jest gargantuiczny - ale może faktycznie jest jakiś problem gdy ten nasza wykres skacze góra dół. Książce zarzucę się dużą owocofobią, ale szczerze mówiąc nie czułem tego - po prostu że ma mniej błonnika niż warzywa, i ma tą fruktozę która jest problematyczna w dużej ilości --- ale książka zaznacza że ciężko zjeść tyle truskawek by się zfruktuzować jak wszystkie te ciastka przemysłowo robione. Sam muszę przyznać zacząłem sobie świadomie podjadać warzywa przed konsumpcją słodyczy --- od mały kamyczek zmiany.
dużo o kolejności jedzenia jaki ma wpływ --- gdzieś to słyszałem ale jakoś tak nie przekonywująco to zawsze było przedstawiane
Inny mi się podobało pokazanie, że no najlepiej by było jakby rozbrajać kanapkę na elementy i zjadać bułkę na końcu ... ale kurde weź tak rób --- dlatego przed warto zjeść sobie małą sałatkę. Też rzucenie luzem tekstu apropo tego że podawanie pieczywa jest nieświadome bardzo sprytne bo pieczywo nie daje tak szybkiego poczucia zapełnienia jak warzywa
sens podwieczorków w kulturach danych krajów - jakby z błonnikocentrycznej perspektywy nabiera wszystko sensu w sumie
z tymi dodawaniem octów że to pomaga zbijać cukier - to powiedzmy widzę że badania i teksty nie popierają tego ale w sumie obecnie za bardzo w ogóle nie stosowałem tak teraz raz w tygodniu robię z tym eksperymenty
ciekawy aspekt o mierzeniu glukozy a braku mierzenia fruktozy -- efektem tego jest to że lepiej wiemy jak produkty podbijają cukier -- i wybieramy produkty którego nie podbijają cukru ale... nadal mogą podbijać fruktozę która jest jeszcze gorsza w dużych ilościach dla osób które mogą popaść w cukrzyce (tutaj miód z agawy dla kobiet w ciązy jest bardzo kłopotliwy według autorki)
Wrzutka na temat smoothie że te ostrza blenderów są na tyle dokładniejsze od naszych zebów że ten cały blonnik traci te swoje właściwości stopujące niestety
--- chaotycznie ale chciałem sobie wracając do tej recenzji wrócić do tych rewolucyjncych rzeczy i za te 5 lat zobaczyć z którymi nadal się zgadzam ;DDD
tutaj wrzuce jeszcze recenzje jakiejś osoby krytykującej tą ksiązkę może za pare lat w całości się z nią zgodzę ale obecnie mam dużo rozbieżności
to co się najbardziej zgadzam że pani glukozowa jest bardzo hmm pokazująca własną osobę, własną społeczność instagramowego i to napewno nie jest tak potrzebne ;D
Z książka mam masę góra dół zachwytu i podejrzeń - najpierw powiem, że dla mnie bardzo odkrywcze było to podsumowanie tych wszystkich cukrów (głupi z biologii jest to nie wie czym to się różni) - że błonnik to też w sumie cukier tylko taki co się nie rozkłada to w sumie się zdziwiłem. I muszę przyznać jako laik nikt nie trudził się wytłumaczyć czemu ten błonnik dobry...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka została mi polecona przez lekarkę. Sensowna, obalająca wiele popularnych mitów dotyczących żywienia, opatrzona długą listą bibliografii, napisana przez biochemiczkę, która rozumie, jak działa ludzki organizm i tłumaczy to językiem zrozumiałym dla każdego. Autorzy szkolnych podręczników mogliby się sporo nauczyć ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja. Chciałam kupić dla babci która ma cukrzycę ale ona stwierdziła że nie będzie czytać więc przeczytałam ja. Dopiero będę próbowała wprowadzać zmiany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w bardzo przystępny sposób i przy użyciu ciekawych porównań opowiada o cukrach - skąd się wzięły, jaką pełnią rolę organiźmie oraz jakie stanowią zagrożenia.
W książce znajdziemy również sporo praktycznych porad jak MAŁYMI KROCZKAMI poprawić nasze wahania glukozy. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Mimo, że autorka wielokrotnie podkreśla o unikaniu tendencji do bycia "IDEALNYM" i wybraniu poprostu paru tipów, które dla nas będą realne do zastosowania na codzień, to chyba sama tematyka zdrowego odżywiania powoduję, że łatwo wpaść w tą pułapkę.
Sam w nią wpadłem przez pewien moment i myślę, że fajnym uzupełnieniem tematu było obejrzenie dokumentu na Netflixie - "Sekrety jedzenia: Naukowo o odżywianiu (2024)".
Dokument pokazuje, że dla bycia zdrowym należy jeść dużo wszelkiego rodzaju warzyw oraz owoców i nie ma co popadać tutaj w skrajności typu: nie jedzenie owoców tropikalnych czy owoców suszonych - należy poprostu robić to z głową.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zaciekawił mnie proces trawienia oraz magazynowania energii w organiźmie, a w szczególności tematyka fruktozy...
Bardzo dobrze napisana, świetna i ciekawa książka!
Bardzo dobrze napisana, świetna i ciekawa książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDołączam do krytyków - książka jest rozwleczona. Pierwsza połowa brzmi jak przepisana z wikipedii. Dygresja na dygresji i ciągłe deklaracje autorki że nie bierze odpowiedzialności za porady zniechęcają z każdą stroną. Nie polecam, ale ładnie wydana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór informacji i tricków, które mogą pomóc osobom, borykającymi się z cukrzycą czy insulinoopornością. Książka trochę rozwleczona, niektóre tricki traktują o jednym i tym samym (patrz pierwszy i drugi),do innych trzeba podchodzić z ostrożnością (szósty bodajże),generalnie jednak pozycja warta polecenia, a zawarte w niej rady mogą przyczynić się do obniżenia skoków cukru i ograniczenia nieprzyjemnych objawów z nimi związanych.
Zbiór informacji i tricków, które mogą pomóc osobom, borykającymi się z cukrzycą czy insulinoopornością. Książka trochę rozwleczona, niektóre tricki traktują o jednym i tym samym (patrz pierwszy i drugi),do innych trzeba podchodzić z ostrożnością (szósty bodajże),generalnie jednak pozycja warta polecenia, a zawarte w niej rady mogą przyczynić się do obniżenia skoków cukru...