Masia Czarownica

9788382082500

Kup Masia Czarownica w ulubionej księgarnii

Oceny książki Masia Czarownica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Masia Czarownica

Wspaniały zbiór opowiadań. Powinnam się tego spodziewać po Annie Onichimowskiej, ale jednak zaskoczyła mnie złożoność przedstawionych tu problemów, z jakimi borykają się dzieci. Część z nich jest pozornie drobna i szybko znajduje się na nie rozwiązanie, ale autorka podchodzi do wszystkich z jednakową uwagą i taktem. Z perspektywy dziecka (ale nie tylko - wszystko zależy od nagromadzonych w życiu doświadczeń) problemy nawet małego kalibru mogą być ogromnym dramatem. W zbiorze "Masia czarownica" pojawiają się też jednak sytuacje niezwykle poważne i trudne także dla dorosłych. I chociaż idea tego zbioru przywodzi na myśl starą, kochaną "Najwyższą górę świata", to tutaj rzeczywistość jest bardziej... bezwzględna? trudniejsza? niż w tamtych opowiadaniach. Część z tych tekstów mocno grzeje serce, jak "Przeprowadzki" (chyba moje ulubione) czy "Szary", a niektóre podejmują tematy na tyle trudne, że po przeczytaniu potrzebowałam chwili przerwy (najbardziej przy "Myszce"). Wszystkie jednak są w jakimś sensie o nadziei - i to jest w nich najpiękniejsze.

Dziesięć przejmujących opowiadań z ogromnym ładunkiem emocjonalnym. Dotykają najczulszych strun duszy ludzkiej. Poruszają, a jednocześnie niosą ogrom nadziei.

Poznajcie historie dzieci, które na co dzień wykazują się niezwykłą dojrzałością i zrozumieniem (nie zawsze zwyczajnych) okoliczności, w których się znalazły.

Dzieci czują i widzą więcej, niż nam dorosłym, mogłoby się wydawać. Właśnie tacy są bohaterowie opowiadań Anny Onichimowskiej - wrażliwi, otwarci na potrzeby innych, empatyczni. Nie przeszkadza im to w byciu silnym i dzielnym - właśnie po to, by przeciwstawiać się trudnościom, jakie przygotował dla nich los.

Życie Ola toczy się od przeprowadzki do przeprowadzki. Rodzice zajęci pracą, gnają z miejsca w miejsce, nie zauważają uczuć i rozterek syna. Wspierany przez nianię, Olo buntuje się przed kolejnym wyjazdem… Czy rodzice potrafią się w końcu zatrzymać?

Teoś mieszka z mamą i jej przemocowym partnerem. Gdy chłopiec nie wytrzymuje gnębienia ze strony ojczyma, decyduje się na dramatyczny krok. Dzięki temu pomaga mamie podjąć bardzo trudną decyzję.

Franek przebywa z domu dziecka, Piotruś mierzy się z chorobą mamy, a Monika walczy z silnym strachem przed nowym kolegą z klasy. Poznacie tu jeszcze innych bohaterów opowiadań, których losy poruszą Was do głębi. Pisane z perspektywy dziecka, uświadamiają, jak silna jest dziecięca ufność i wiara w dobro. Dobro, które zajrzy w końcu do każdego z nich, bo choć autorka nie powiedziała tego wprost, konstrukcja otwartych zakończeń, daje czytelnikowi ogrom nadziei.

Książka jest bardzo dobrym narzędziem do budowania empatii w czytelniku, do wspólnych rozmów na trudne tematy i oswajania dzieci z codziennością, która nie zawsze jest kolorowa. To historie skłaniające do refleksji, przemyśleń, do wspólnego i niespiesznego czytania.

Dzieci czują i widzą więcej, niż nam dorosłym, mogłoby...

14 użytkowników ma tytuł Masia Czarownica na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Masia Czarownica na półkach dodatkowych

Okładka książki Dom na odludziu Kasia Kołodziej, Anna Onichimowska
Dom na odludziu Kasia Kołodziej, Anna Onichimowska
Okładka książki 12 opowieści o przyjaźni. Polscy autorzy o tym, jak tworzyć dobre relacje Liliana Bardijewska, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Tomasz Plebański, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Barbara Supeł, Kazimierz Szymeczko
Okładka książki Dwa domki Magdalena Kozieł-Nowak, Anna Onichimowska
Dwa domki Magdalena Kozieł-Nowak, Anna Onichimowska
Okładka książki 12 supermocy. Polscy autorzy o tym, jak budować poczucie własnej wartości Liliana Bardijewska, Anna Czerwińska-Rydel, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Małgorzata Kur, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Kazimierz Szymeczko
Okładka książki Kocham ciebie też Anna Onichimowska, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Kocham ciebie też Anna Onichimowska, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Okładka książki Pan Kluska i żaglowiec Natalia Jabłońska, Anna Onichimowska
Pan Kluska i żaglowiec Natalia Jabłońska, Anna Onichimowska
Anna Onichimowska
Anna Onichimowska
Anna Onichimowska (ur. 28 stycznia 1952 w Warszawie) - poetka, prozaik, dramatopisarka, autorka książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych oraz scenariuszy radiowych, telewizyjnych i filmowych, w latach 1995 - 2003 przewodnicząca polskiej sekcji IBBY (International Board on Books for Young People),obecnie członek zarządu.

Cytaty z książki Masia Czarownica

Dodaj cytat z książki Masia Czarownica