Bebechy, czyli ciało człowieka pod lupą
- literatura dziecięca
- Znak emotikon
- 2023-09-27
- 2023-09-27
- Inne
Twoje ciało to zagadkowa maszyna. Coś w nim stuka, huczy, kłuje. Czasem nie chce robić tego, co mu się każe (znasz to?). Dziwnie pachnie. Ma włosy w niektórych miejscach, a w innych jest zupełnie łyse.
Chodź, zajrzymy do wnętrza twojego organizmu. Uroczyście przysięgam: nie cofniemy się przed niczym, żadna (nawet najbardziej obleśna!) tajemnica ludzkiego ciała nas nie powstrzyma. Wślizgniemy się z lupą w sam środek twoich bebechów.
Dowiesz się:
• dlaczego twój oddech pachnie czasami jak oddech zombiaka,
• kiedy twój mózg przypomina rollercoaster,
• jak to się dzieje, że nawet najpyszniejsze lody zamieniają się w… no wiesz, w co,
• dlaczego męczysz się nad nauką, ale nie wtedy, kiedy oglądasz seriale.
Odkryj wybebeszone tajemnice ludzkiego ciała!
[...] Najwyższy czas wrócić do Twojego poranka. Bierzesz głęboki,, oddech przez nos, a Twoje płuca wypełni powietrze, zawierające odżywczy tlen. Po chwili przychodzi czas na wydech. I postanawiasz użyć tym razem nie nosa, ale buzi. To duży błąd, oj bardzo duży. Twój oddech tak cuchnie, że powalił by nawet zombiaka. Szybko rozganiasz śmierdzące powietrze dłonią. Co tu się właśni...
Rozwiń
Przepraszam, że psuję zabawę, ale nie znoszę książek, które usiłują przypochlebiać się dzieciom poprzez infantylne rysuneczki i udawanie młodzieżowego języka. Do tego dochodzi oczywiście epatowanie wydzielinami: no bo jak napiszemy o glutach i kupach to „dzieciaki” będą zachwycone!
To jest właśnie coś w tym stylu: czyli jak dorosły wyobraża sobie to co się spodoba młodym ludziom. Adam Mirek, oraz inni twórcy tego typu książeczek, nie dostrzegają nawet jak protekcjonalnie traktują dzieci powielając starą polską tradycję „upupiania”...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest właśnie coś w tym stylu: czyli jak dorosły wyobraża sobie to co się spodoba młodym...
Uwielbiam Adama Mirka. Przecudowny człowiek. A książka idealna dla młodszego czytelnika, ale starszy również znajdzie w niej coś dla siebie. Niektóre rzeczy i nawet mnie zaskoczyły, a resztę była przypomienieniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita żartobliwa, przy tym rzetelna naukowo rzecz o przewodzie pokarmowym. W takiej postaci strawna nawet dla szkolnych alergików.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna! Świetnie bawiłam się czytając tę książkę. Naukowa wiedza wyłożona w prosty, przyjemny, zrozumiały i okraszony humorem sposób. Książka idealna dla małych i dużych, którzy chcą się dowiedzieć czegoś ciekawego o swoich bebechach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam filmy Adama Mirka w mediach społecznościowych. Potrafi przekazać w nich wiedzę w przystępny sposób. Zastanawiałam się więc, jaka będzie jego książka.
Nie zawiodłam się. Nawet jeśli jest ona przeznaczona bardziej dla dzieci, dorosły też będzie się świetnie przy niej bawił i uczył (WRESZCIE zapamiętam, że to tętnice "wiozą bufet" a żyły "śmieci po bufecie";)). Brawa dla ilustratorki, która użyła tylko czerni, bieli i szarości. Mózg się nie męczył nadmiarem kolorów, a ilustracje świetnie dopełniły treść.
W taki sposób powinno się pisać podręczniki szkolne, aż chciałoby się uczyć!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłam się. Nawet jeśli jest ona przeznaczona bardziej dla dzieci, dorosły też będzie się świetnie przy niej bawił i uczył (WRESZCIE zapamiętam, że to tętnice "wiozą bufet" a żyły "śmieci po...
Bardzo fajna książka. Lepsza niż te wszystkie podręczniki od biologii, lepsza od zajęć z biologii! Sprawdzi się nie tylko dla dzieci ale też dla młodzieży oraz dorosłych. Smutno mi było gdy przeczytałam książkę... Dlatego że chciałam jeszcze jej WIĘCEJ! CUDOWNA
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFenomenalna książka odkrywająca tajemnice ludzkiego ciała 🔥
Adam Mirek, opisując jeden dzień z życia dorastającego chłopca - od pobudki do zaśnięcia - wybebesza ciało człowieka na drugą stronę 🙂 Towarzyszymy niesamowitej wędrówce do wnętrza człowieka, poznając anatomię i fizjologię człowieka. Tekst wzbogacają ilustracje Kasi Cerazy, które są rewelacyjne i z pewnością ułatwiają przyswajanie wiadomości.
"Bebechy" są napisane przystępnym językiem, zawierają mnóstwo interesujących faktów i ciekawostek. Każdy rozdział rozpoczynają bebechowe wyzwania, które warto podjąć. U nas w domu straciliśmy talerz podczas jednej z prób, ale było warto 😂
W sierpniu ukaże się nowa książka Adama Mirka pt. Glutologia i nie ukrywam, że czekam na nią z niecierpliwością 🙂
Fenomenalna książka odkrywająca tajemnice ludzkiego ciała 🔥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że nie ukazała się x lat temu, może zainteresowałabym się naukami biologicznymi😉
[...]
19. Czy możesz dotknąć ucha stopą ?
20. A łokciem dotknąć pępka ?
𝗥𝗭𝗘𝗖𝗭𝗬𝗪𝗜Ś𝗖𝗜𝗘 "𝗞𝗨𝗣𝗔 𝗭𝗔𝗕𝗔𝗪𝗬" !
Szczególnie w formie audiobooka czytanego przez Autora. A realizacja dźwięku wprost REWELACYJNA ! 😁
Może nie do obiadu, ale na przykład podczas porządków, albo spaceru. Tylko ostrzegam, że grozi wybuchami śmiechu.
Fenomenalnie skonstruowana, interaktywna, są zadania do wykonania. Obrazowo zbudowane zdania pobudzają wyobraźnię. Idealna dla dzieci, powiedzmy w wieku szkolnym. Ale też nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i dorośli po nią sięgnęli i różnych ciekawych rzeczy się dowiedzieli. Mnie się szalenie podobała, bawiłam się wyśmienicie. Nie zdawałam sobie sprawy, że "bebechy" mogą być takie wciągające 😅
𝗧𝗢 𝗞𝗦𝗜ĄŻ𝗞𝗔, 𝗞𝗧𝗢́𝗥𝗔 𝗨𝗖𝗭𝗬, 𝗕𝗔𝗪𝗜 𝗜 𝗠𝗢𝗠𝗘𝗡𝗧𝗔𝗠𝗜 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗦𝗧𝗥𝗔𝗦𝗭𝗔. 𝗢𝗖𝗭𝗬𝗪𝗜Ś𝗖𝗜𝗘 𝗪 𝗖𝗘𝗟𝗔𝗖𝗛 𝗘𝗗𝗨𝗞𝗔𝗖𝗬𝗝𝗡𝗬𝗖𝗛 😉👍
𝗦𝗭𝗖𝗭𝗘𝗥𝗭𝗘 𝗣𝗢𝗟𝗘𝗖𝗔𝗠 !
[...]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to19. Czy możesz dotknąć ucha stopą ?
20. A łokciem dotknąć pępka ?
𝗥𝗭𝗘𝗖𝗭𝗬𝗪𝗜Ś𝗖𝗜𝗘 "𝗞𝗨𝗣𝗔 𝗭𝗔𝗕𝗔𝗪𝗬" !
Fenomenalnie skonstruowana, interaktywna, są zadania do...
Fantastycznie napisana, niesamowicie mądra i pięknie zilustrowana książka. Właśnie tak powinny wyglądać i wybrzmiewać wszelkie podręczniki szkolne. Polecam każdemu, nie tylko najmłodszym! ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana synowi (8 lat, ale i 11latka też się z chęcią przysłuchiwała) opisująca jak działa ludzkie ciało.
Opowieść została podzielona na pięć rozdziałów, stanowiących poszczególne części dnia i opis jak nasz organizm się wtedy zachowuje.
Dodatkowe żarciki, proste zadania i obrazki pozwalają na większe zachowanie uwagi u młodego czytelnika.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera bardzo przystępny opis, dzięki czemu dziecko słucha z ciekawością, a i rodzic sobie co nieco przypomni.