Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci

- literatura dziecięca
- 2023-05-17
- 2023-05-17
„Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci” Michała Rusinka to ilustrowana książka dla dzieci przybliżająca życie Noblistki. To zabawna opowieść o małej Ichnie i dorosłej Wisławie. Bywa też poważnie. Oczywiście, nie za bardzo. W końcu każdy dorosły powinien zachować w sobie coś z dziecka.
„Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci” Michała Rusinka to książka dla dzieci w wieku 6-8 lat. Z książki dowiesz się:
* Co jest magicznego w dwóch słowach „nie wiem”.
* Kto przepowiedział przyszłość Wisławie Szymborskiej w kronice klasowej.
* O co chodzi z tym „szalikiem”.
Dorosłym czasem wydaje się, że wiedzą wszystko, ale czy wiedzą, skąd się wziął pomysł na pisanie limeryków albo jak Wisława Szymborska zareagowała na wiadomość o otrzymaniu nagrody Nobla? Ta książka to prawdziwa podróż u boku jednej z najbardziej znanych poetek na świecie.
Kup Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci w ulubionej księgarni
Oceny książki Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci
158 użytkowników ma tytuł Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci na półkach głównych- Przeczytane 106
- 2024 10
- 2023 7
- Dla dzieci 6
- Literatura dziecięca i młodzieżowa 4
- Przeczytane 2023 3
- Z biblioteki 2
- Storytel 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci
Urocza opowieść wspomnieniowa o poetce, widzianej oczami jej wieloletniego sekretarza. Wisława Szymborska po otrzymaniu Nagrody Nobla w 1996 roku, zatrudniła Michała Rusinka, młodego doktoranta polonistyki. Poetka, żyjąca samotnie w malutkim mieszkanku i zupełnie nieprzygotowana na cały ten splendor, który na nią spadł razem z prestiżową nagrodą, potrzebowała na gwałt kogoś, kto jej pomoże ogarnąć cały galimatias. Zatrudniła więc młodego polonistę, Michała Rusinka, w roli sekretarza. Jego obowiązki były rozległe i niedookreślone, najogólniej rzecz biorąc – miał być buforem między Wisławą a całym światem, organizował jej kalendarz, odpowiadał na listy, telefony i faksy, umawiał i odmawiał wywiadów. Przepisywał na komputerze wiersze, jeszcze w wersji surowej, a następnie po korekcie wysyłał je do wydawnictw. Słowem, stał się jej prawą i lewą ręką. Było to dla niego, jak sądzę, bardzo ciekawe i prestiżowe zajęcie. Dziś Rusinek jest prezesem zarządu Fundacji Wisławy Szymborskiej, opiekującej się spuścizna literacka noblistki i wspomagającej literaturę polską i literatów czy tłumaczy w potrzebie.
Rusinek, można powiedzieć, szczerze zaprzyjaźnił się z poetką i napisał - reportaż? Pamiętnik? Wspomnienia? Biografię? Żartobliwą relację z czasów swojego 15-letniego sekretarzowania? Myślę, że wszystkiego po trochu. Przekazał czytelnikowi portret poetki bardzo osobisty, nawet intymny, z humorem relacjonując mnóstwo szczegółów, szczególików, reakcji na wydarzenia i osoby, komentarzy do bieżącej sytuacji wszelakiej, zachwytów i irytacji, marzeń i cierpień. Bez odrobiny patosu, bez wszelkiej hagiografii, ciepło, serdecznie i dowcipnie. Czyta się to z prawdziwą przyjemnością, tak, jakby zajrzało się do ogródka czy saloniku poetki, osoby dość skrytej i zdystansowanej. Nie zajmował się w żadnym wypadku ploteczkami i odbrązawianiem Szymborskiej, która zresztą nigdy nie miała pomnika z brązu. Wprost przeciwnie, od chwili otrzymania Nobla towarzyszyło jej grono krytyków, hejterów i lustratorów. O tempora! o mores! Napisał o niej jak o osobie najbliższej, o babci, o ukochanej cioci, a przy tym wykazał się wielką bystrością, darem obserwacji i umiejętnością, by, jak pisał niegdyś inny poeta, „odpowiednie dać rzeczy słowo”.
Czytałam to już dawniej, a teraz przypomniałam sobie, bo kilka dni temu byłam na spotkaniu autorskim Rusinka z dziecięcą widownią, gdzie prezentował on m. in. biografię „Szalik. O Wisławie Szymborskiej dla dzieci”. I porównanie obu tych książek to prawdziwa uczta dla ducha. Żadnej sprzeczności. Biografia pisana językiem zrozumiałym dla nieletnich czytelników również ukazuje Szymborską z jej radościami, smutkami i słabostkami, a przede wszystkim z jej poczuciem humoru, ironii i dystansem do świata, z jej niechęcią do tzw. wielkich słów i kategorycznych sądów. Z jej umiejętnością przyznania się do niewiedzy i pragnieniem, żeby się dowiedzieć, sprawdzić, zrozumieć, przemyśleć. Dość przytoczyć jedno, najbardziej znane, bo zamieszczone w jej wykładzie noblowskim: wszyscy naukowcy i naukowczynie, pisarze i pisarki powinni umieć powiedzieć sobie dwa małe, ale mocno uskrzydlone słowa „nie wiem”. Za te słowa zresztą Szymborska była również hejtowana przez tych, którzy są pewni, że wiedzą wszystko.
Prawdziwe mistrzostwo świata! Umieć przekazać istotę twórczości wielkiej poetki tak, by trafiła do najmłodszych. Rusinek potrafi pisać wspaniale i interesująco zarówno dla małych, jak i dla dojrzałych czytelników. Dlatego zamieszczam tę samą recenzję pod obiema książkami.
Polecam. Najbardziej obie naraz!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie opisana historia życia poetki. Przystępna, łatwa w odbiorze (duże litery, ładne ilustracje). Zaciekawia i poszerza wiedzę czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoeci kojarzą nam się z nudną i szkołą. Mało kto chce sięgać po ich biografie.
Ale my temu zaradzimy!
Z całego serca polecamy dzieciom (i dorosłym też) biografię Noblistki Wisławy Szymborskiej napisanej przez jej osobistego sekretarza - Michała Rusinka.
Publikacja w zabawny i lekki sposób przybliżą życie małej Ichny i dorosłej Wiśki. Oczywiście jak to w życiu, bywa też i poważnie. Ale nasza poetka jest przykładem osoby dorosłej, która miała w sobie dużo z psotnego dziecka.
Warto odkryć jej postać i... zabawne limeryki oraz lepieje.
Poeci kojarzą nam się z nudną i szkołą. Mało kto chce sięgać po ich biografie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle my temu zaradzimy!
Świetne, miłe, a choć krótkie, a za mną dwie obszerne biografie poetki, to jednak czegoś nowego i ciekawego się dowiedziałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka była przyjemna do słuchania w formie audiobooka. Historia krótka, ale podaje kilka ciekawostek o życiu bohaterki i przybliża czytelnikom jej najbardziej znane wiersze. Pozycja dobra, zarówno dla młodszych, jak i dla dorosłych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna lektura dla najmłodszych.
Bardzo przyjemnie się to czytało, dobrze że dzieci mogą poznawać taką osobistość 😊
Bardzo przyjemna lektura dla najmłodszych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana przez byłego sekretarza pani Szymborskiej, opisał on po krótce jej życie i najważniejsze wydarzenia, a w to przeplatał wiersze, pokazując genezę powstania lub okres w jakim powstał.
Krótka, aczkolwiek treściwa książka. Wiedza na temat życia Wisławy Szymborskiej została ukazana w sposób jasny i klarowny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEstetyczna, tętniąca życiem szata graficzna, wraz z pięknymi rysunkami dodatkowo urozmaicają przyjemny odbiór dzieła.
Krótka historia biograficzna Wisławy Szymborskiej, przeczytana w idealny dla dzieci, sposób. Kilka znanych faktów o Noblistce, zostało przeplecione intrygującymi wspomnieniami z jej dzieciństwa. Potrzebne było wydanie książki w takiej formie, bo już małe dzieci uczą się o Noblistach, a treści dla dorosłych niekoniecznie je za sobą porwą, ważne by umieć zachęcić dzieci do dalszej eksploracji literatury i autor to świetnie zrobił. *przyjemny dla dzieci głos i intonacja* na plus!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka przybliżająca małym czytelnikom życie i twórczość naszej noblistki Wisławy Szymborskiej.
Książka bardzo ładnie wydana oraz ilustrowana .
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo ładnie wydana oraz ilustrowana .
Polecam
Podebrałam prezent gwiazdkowy mojej córce. Bardzo milutkie