Outpost 2

- Insignis
- 2021-11-12
- 2021-11-12
- Paweł Podmiotko
Brutalne rozliczenie mistrza apokalipsy z autorytaryzmami. Zaskakujące, pełne zwrotów zakończenie historii, która zaczęła się w Jarosławiu, w Placówce na najdalszych rubieżach kadłubowej Rosji-Moskowii.
Tysiącletnia Moskwa trwa niezawodnie chroniona ze wszystkich stron przez umocnione posterunki i doborowe oddziały kozackie. Wewnątrz trzech pierścieni moskiewskiej obrony, za murem Kremla, w pałacu, imperator nagradza najlepszych z najlepszych, najdzielniejszych z dzielnych, kwiat korpusu oficerskiego, podporę i nadzieję tronu.
W Dniu Świętego Michała Archanioła żołnierze mają opuścić odświętnie udekorowaną stolicę i udać się do mrocznych krain, które niegdyś były częścią wielkiej Rosji – zanim ogarnęła je rebelia i zostały obłożone anatemą.
Nim jednak oddziały kozackie udadzą się za mętną Wołgę, za nieprzenikniony całun mgły, muszą zrozumieć, gdzie podziali się wszyscy zwiadowcy i dlaczego zamilkły posterunki graniczne…
O tym, co tam zaszło, wie chłopiec, który nie chciał się uczyć historii, i dziewczyna, która jest w ciąży z zamordowanym kozakiem. Tylko czy wystarczy im czasu, by opowiedzieć swoją historię?
8.5/10
Końcówka co prawda nie powala, ale nie wyobrażam sobie, jak inaczej miałaby się skończyć ta historia.
8.5/10
Pokaż mimo toJak komuś podobała się pierwsza część, to raczej nie trzeba namawiać. Starzy i nowi bohaterowie, wspaniale wykreowani; świetny klimat; sceny pozostające w pamięci.
Dobra kontynuacja. Trzyma poziom pierwszej części (choć dla niektórych to zapewne wada). Akcja rozwija się szybciej niż w "Outpost", jest bardziej dynamiczna i momentami nieźle zaskakuje, choć mniej więcej od połowy powieści wiadomo już (a przynajmniej można się z dużym prawdopodobieństwem domyślać) do jakiego finału całość zmierza. Glukhovsky warsztatowo niezmiennie daje radę, oferując solidną porcję postapokaliptycznej rozrywki. Może nie super ambitnej, ale też i nie taniej i tandetnej.
więcej Pokaż mimo toZaskoczyło mnie, że jest druga część, godząc się z zakończeniem pierwszej, ale to naprawdę dobra historia.
Pokaż mimo toSeria zupełnie nie przypadła mi do gustu. Kontynuowałem ponieważ słyszałem, że druga część jest o wiele lepsza niż pierwsza, a moim zdaniem tak samo słaba - strasznie się ciągnęła i gdybym nie słuchał w audio to pewnie bym nie skończył.
To co faktycznie dobrze jest przedstawione to mentalność jaka panuje wśród tamtejszych władz.
więcej Pokaż mimo toFabuła mnie nie wciągnęła, bohaterowie byli mi do końca obojętni lub działali mi na nerwy.
To co faktycznie dobrze jest przedstawione to...
W połowie książki to się wnerwiałem, że jest dużo niedopowiedzeń, że świat przedstawiony jest nam pokazywany bez wyjaśnień - dlaczego Rosja taka się stała, o co chodzi z tymi "opętanymi" i jaką ma za sobą przeszłość ten kraj i ludzie.
Na szczęście w drugiej połowie dostajemy wszystko jak na tacy (schemat podobny do części pierwszej Outpost). Akcja jest non stop, czuć tę nerwówkę i emocje. Trzyma w napięciu.
Szkoda tylko, że się kończy jak kończy, no ale idę się założyć o to, że w rzeczywistości byłoby tak samo jak w książce.
Gorąco polecam! Jednak zanim się zabierzesz za "dwójkę", lepiej zacząć czytanie od części pierwszej.
PS. Jegor to ch**.
więcej Pokaż mimo toNa szczęście w drugiej połowie dostajemy wszystko jak na tacy (schemat podobny do części pierwszej Outpost). Akcja jest non stop, czuć tę...
Outpost 2 to kontynuacja wcześniejszej opowieści Glukhovsky'ego, więc nie będę za bardzo streszczać fabuły.
W drugiej odsłonie tej powieści autor przeniósł nas w przeszłość, w której poznaliśmy zasady działania wojsk specjalnych, czyli Kozaków. Wiemy też co się dzieje w Moskwie. Później autor przesuwa nas nieco w czasie i dochodzimy do wydarzeń, które kończyły wcześniejszą książkę.
Glukhovsky tym razem bardziej postawił na płynność akcji, która trzyma w napięciu niemal przez całą książkę. Wreszcie też dowiadujemy się tego, jak pojawiło się skażenie na Wołdze i skąd wzięli się ci "dziwni" ludzie.
Autor popularnej trylogii Metro tym razem może mocno nie powala nas zakończeniem, ale płynnie porusza się w swoim ulubionym klimacie postapo. Nawet odniosłem wrażenie, że drugą część czyta się szybciej od pierwszej. Trochę zaskakuje końcówka, choć przyzwyczajeni do stylu Glukhovsky'ego raczej nie odczują tego samego, co przy zakończeniu jego innych książek.
Mimo to bawiłem się dobrze i szybko pochłonąłem tę książkę. Ciekaw czy pojawi się kolejna część w tym nowym świecie stworzonym przez autora?
więcej Pokaż mimo toW Outpost poznaliśmy Placówkę w Jarosławiu nad Wołgą. Autor przeniósł nas w niedaleką przyszłość po wojnie, która skaziła świat. Dawnej Rosji już nie było, a na granicy nowego państwa zaczęło się dziać coś dziwnego.
W drugiej odsłonie tej powieści autor przeniósł...
Fabuła: 75/100
Emocje: 75/100
Język i narracja: 60/100
345/500=69%=7 gwiazdek
„Outpost 2” autorstwa Dmitra Glukhovsky 📚
Dowiadujemy się jak Krigow trafił do Jarosławia, na czyje zlecenie i z jakimi rozkazami. Poznajemy nowego bohatera - Lisicyna, który zmierza w kierunku Jarosławia jako członek kolejnej ekspedycji. Na osobiste zlecenie Imperatora ma odkryć prawdę o wydarzeniach jakie miały miejsce w placówce.
Pojawia się także znana nam Michelle, młoda dziewczyna zakochana w Kozaku, marząca o powrocie w swoje rodzinne strony - do Moskowii. Śledzimy także losy Jegora, bohatera pierwszej części (swoją drogą, jeżeli polubiliście go w Outpost, to gwarantuje, że tym razem go znienawidzicie).
W porównaniu do części pierwszej Outpost 2 jest zdecydowanie bardziej napakowana akcją ale też autor pokazuje nam tutaj szerszy obraz życia w Rosji. Głównie chodzi mi tutaj o wyraźny podział klasowy społeczeństwa, to jak szybko i z jaką skutecznością działa aparat inwigilacyjny państwa. Glukhovsky pokazuje nam terror służb oraz brak wolności słowa.
Błażej
„Outpost 2” autorstwa Dmitra Glukhovsky 📚
więcej Pokaż mimo toW drugiej części Outpost przenosimy się czasowo do Moskowii, aby poznać wydarzenia, jakie się tam rozgrywały podczas akcji pierwszej części książki.
Tom drugi lepszy niż tom pierwszy, ale jednak wciąż mi czegoś brakowało. Powieść czytała się dobrze, wyjaśniała parę kwestii i była bardziej intrygująca.
Nadal autor nie wyjaśnił jednak pewnych podstawowych kwestii związanych z ową chorobą - jak powstała, czemu reszta świata jej nie odczuła, czemu można mieć momenty trzeźwości umysłu. A z drugiej strony zakończenie... jest lekką religijną przesadą. I też niczego w sumie nie wyjaśnia.
Polecam jednak, zwłaszcza tym, co przeczytali pierwszą część. Tu się dowiadujemy, dlaczego wojski kozackie miało jechać za Wołgę i co stało się po tym, jak placówka upadła.
więcej Pokaż mimo toNadal autor nie wyjaśnił jednak pewnych podstawowych kwestii związanych z ową chorobą - jak powstała, czemu reszta świata jej nie odczuła, czemu można mieć momenty trzeźwości umysłu. A z drugiej strony zakończenie... jest...
W drugiej części serii "Outpost" przenosimy się w stronę stolicy dawnego imperium rosyjskiego. Niestety, akcja trochę za bardzo grzęźnie i zbacza z postapo w stronę czegoś na kształt powieści dworskiej. Ale dzięki temu autor lepiej pokazuje rozdźwięk między rzeczywistością, a bezpośrednim otoczeniem ośrodka władzy - stolicą.