Wściekłość i wrzask

Okładka książki Wściekłość i wrzask autora William Faulkner,
Okładka książki Wściekłość i wrzask
William Faulkner Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Wina i odkupienie (tom 2) Seria: Kolekcja Arcydzieł Literatury Światowej [W.A.B.] literatura piękna
Wina i odkupienie (tom 2)
Kolekcja Arcydzieł Literatury Światowej [W.A.B.]
The Sound and the Fury
2020-02-26
1971-01-01
1964-08-26
Anna Przedpełska-Trzeciakowska
Inne

Kup Wściekłość i wrzask w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wściekłość i wrzask

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wściekłość i wrzask

Jak jest z wieloma pisarzami, którzy się "odleżeli", tak samo przy Faulknerze zaskoczyło mnie to jak wybitnym jest pisarzem. To nie ulega żadnym wątpliwością dla mnie, to literatura piękna najwyższej próby, taka jakiej szukam: bardzo gęsta, wymagająca, męcząca nawet, a przy tym, a nie mimo to, wciągająca. Fascynująca językowo, interesująca moralnie i po prostu ciekawa, jako książka do czytania. Od razu zaznaczam, że jestem fanką starych tłumaczeń Faulknera z serii "NIKE", bo te nowe, choć na pewno przejrzane, porządnie przemyślane wydają mi się sterylne, czyste, wymyślne nawet. Mam świadomość problemów starych przekładów (również dzięki lekturze "Trzech tłumaczek" Umińskiego),ale po prostu bardziej pasują według mnie do prozy Faulknera, do deliryczności tego pisania.

To powiedziawszy: "Wściekłość i wrzask" to koszmarna i koszmarnie dobra powieść. Kiedy już połapiemy się kto jest kim (a fajnie jest odkrywać to bez pomocy internetu),to przyjemność (i nieprzyjemność, bo taka jest ta książka, pełna paradoksów) czytania jeszcze wzrasta. Poznajemy losy upadłej, upadającej rodziny południowych posiadaczy, którzy z dawnej "wielkości" posiadają tylko "dumę" i jest ona jedną z przyczyn ich upadku. No nie powiem na temat Faulknera pewnie nic co nie zostało powiedziane: drażniąca, fascynująca, wymagająca, piękna proza która mimo upływu lat nie traci na znaczeniu.

Nie potrafię ocenić, lecz było to coś niesamowitego.

Nie potrafię ocenić, lecz było to coś niesamowitego.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Autor robi wszystko, by zwodzić Czytelnika – jest to robione tak perfidnie, tak uporczywie, że aż nieznośnie, wręcz przemocowo. Jeszcze nigdy nie miałem tak, by do dwustu pięćdziesiątej stronicy nie wiedzieć, o czym czytam. Do teraz.

Faulkner pstrzy swoją powieść taką ilością czytelniczych pułapek, że wypacza sens obcowania z literaturą. Przeplata istotnie fabularne wątki banalnymi dłużyznami, raz po raz wynurza nas ze strumienia świadomości przez niezrozumiałe retrospekcje, miejscami odrzuca interpunkcję. Wszystko to może się jeszcze obronić skrajnie nowatorskim konceptem książki, narracyjnym novum. Ale już dobór imion postaci w taki sposób, by Czytelnik nie rozeznał się, kto jest kim, świadczy o perfidii. Uwaga: Autor jednym mianem określa bohaterów różnych czasów i płci! Tak samo zapuszczenie Czytelnika w meandry stu stron niezrozumiałych rojeń Benjego, którego biogram na końcu – oddający istotność dla fabuły – zajmuje... stronę tekstu, dowodzi, nazwijmy to, zgrywnego zamiaru Twórcy.

Faulkner, zapewne świadomy ludzkiego pędu do prawidłowości, dążenia do łatania luk w rozumowaniu, domykania narracji, szukania sensu – jakkolwiek to nazwiemy – zwyczajnie wodzi Czytelnika za nos. Tyle że skoro lektura staje się udręką, bo dla mnie tym właśnie była, poczytać to należy za porażkę Pisarza. I nawet późniejsze i łaskawe zdradzenie mi sensu fabuły i zależności między postaciami (na ostatnich stronicach książki) nic tutaj nie rekompensuje.

5192 użytkowników ma tytuł Wściekłość i wrzask na półkach głównych
466 użytkowników ma tytuł Wściekłość i wrzask na półkach dodatkowych

Okładka książki Sztuka powieści. Antologia wywiadów I z „The Paris Review”. Wywiady z pisarzami Julian Barnes, Saul Bellow, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Don DeLillo, William Faulkner, Jonathan Franzen, Max Frisch, Gabriel García Márquez, Ernest Hemingway, Michel Houellebecq, Aldous Huxley, Javier Marías, Vladimir Nabokov
William Faulkner
William Faulkner
Amerykański powieściopisarz, autor opowiadań i poeta. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1949. Życie Faulknera związane było z amerykańskim Południem, a bogata twórczość pisarza była literacką rekonstrukcją jego dziejów od czasów wojny secesyjnej po współczesność. Jego rodzicami byli Murry Cuthbert i Maud Butler Falknerowie. Pochodzili oni z rodzin niegdyś zamożnych, ale poważnie zubożonych przez wojnę domową. Był najstarszym z czterech synów. Pradziadkiem pisarza był wojskowy i literat William Clark Falkner. Szkołę średnią opuścił bez dyplomu. Krótko służył w Royal Canadian Air Force. Wcześniej został odrzucony przez amerykańską komisję werbunkową jako zbyt lekki i niski (miał 5 stóp i 5 cali wzrostu, czyli 165 cm). W drodze wyjątku został przyjęty na University of Mississippi, ale odszedł z uczelni po trzech zaledwie semestrach. Na studiach wstąpił do bractwa Sigma Alpha Epsilon. Wybrał drogę niezależnego pisarza. Jego żoną była od 1929 Estelle Oldham, przyjaciółka z dzieciństwa. Mieli córkę Jill. Zmarł na atak serca w wieku 64 lat. Twórczość Faulknera uchodzi za stawiającą czytelnikowi wysokie wymagania. Jest on uznawany za jednego z najważniejszych amerykańskich pisarzy. Utwory Amerykanina, o sporej głębi emocjonalnej i często dotyczące konfliktów psychologicznych, cechują się długimi zdaniami i wyszukanym tokiem narracji – w przeciwieństwie do dzieł długoletniego rywala Faulknera, Ernesta Hemingwaya, znanego z oszczędnego w wyrazie, wręcz minimalistycznego stylu. Niektórzy uznają Faulknera za jedynego prawdziwego amerykańskiego reprezentanta prozy modernistycznej lat 30., stawiając go w jednym szeregu z Jamesem Joyce'em, Virginią Woolf i Marcelem Proustem. Zwie się Faulknera współczesnym Dostojewskim, głównie z uwagi na powieść Wściekłość i wrzask (The Sound and the Fury, 1929),w której, jak pisze Bieńkowski, Faulkner "zszedł do piekła patologii i ukazał współczesny świat w całym chaosie, w całym wrzasku, w całej wściekłości". Faulkner w swoich utworach stosował technikę znaną pod nazwą strumienia świadomości, liczne retrospekcje, a także wykorzystywał kilku narratorów jednocześnie. Akcja wielu jego utworów rozgrywa się w fikcyjnym hrabstwie Yoknapatawpha, będącym synekdochą (pars pro toto) amerykańskiego Południa. Na początku kariery pisarskiej Faulkner pisał także wiersze i tłumaczył lirykę Paula Verlaine’a.

Cytaty z książki Wściekłość i wrzask