Umorzenie
- Umorzenie
- Czwarta Strona
- 2019-03-13
- 2019-03-13
- literatura polska manipulacja oskarżenie poszukiwanie prawdy prokurator rodzina sędzia śledztwo thriller zabójstwo
- Inne
Idealna rodzina. Szczęśliwe małżeństwo, kochająca żona i oddany mąż, dla którego dwójka dzieci jest całym światem. Wydawało się, że nic nie zakłóci idylli, którą cieszyli się Skalscy. Do czasu. Pewnej nocy sąsiedzi słyszą krzyki dochodzące z domu, a kiedy policjanci zjawiają się na miejscu, odnajdują bestialsko zamordowanych matkę z dziećmi. Jedyny trop wiedzie do głowy rodziny, mimo że mężczyzna nigdy nie podniósł ręki na bliskich.
Dlaczego zabił? Co takiego sprawiło, że z idealnego męża zmienił się w potwora?
Joanna Chyłka ma świadomość, że ze względu na stan zdrowia, każda sprawa może okazać się tą ostatnią. Decyduje się bronić oskarżonego, mimo że ten od razu przyznaje się do popełnienia okrutnej zbrodni. Sprawa wydaje się z góry przegrana, gdyby nie jeden, istotny fakt – sprawca ma żelazne alibi, które przeczy jego winie. Sam jednak twierdzi, że zostało ono sfabrykowane.
- 10 801
- 1 942
- 1 282
Chylkę zawsze czyta się dobrze 😉
Chylkę zawsze czyta się dobrze 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwyżka formy RM. Zakończenie wciągające, dobrze przemyślane, wiarygodne. Jedyny problem podczas czytania tej książki miałem z relacją Chyłki i Zordona. Bo przecież ta seria jest o miłości, a wątki kryminalne są dla nich tłem. I w tym tomie autor przekroczył moją granicę wytrzymałości w kilku miejscach. Poziom sadyzmu i masochizmu tej pary wyfrunął poza naszą galaktykę. Odbieram ten wątek bardzo osobiście gdyż sam jestem człowiekiem z "syndromem Zordona" i doskonale rozumiem jego zachowania i motywy. Moja cierpliwość została wystawiona na poważną próbę, więc innych czytelników uczciwie ostrzegam :).
Zwyżka formy RM. Zakończenie wciągające, dobrze przemyślane, wiarygodne. Jedyny problem podczas czytania tej książki miałem z relacją Chyłki i Zordona. Bo przecież ta seria jest o miłości, a wątki kryminalne są dla nich tłem. I w tym tomie autor przekroczył moją granicę wytrzymałości w kilku miejscach. Poziom sadyzmu i masochizmu tej pary wyfrunął poza naszą galaktykę....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie bardziej podobała mi się niż poprzedni tom. Wyraźnie dominuje w niej nie wątek kryminalny, a relacja między głównymi bohaterami. Zaskoczona byłam wpleceniem postaci z innej powieści, ale Tesa z „hashtagu” doskonale się tu wpisała. A co więcej, polubiłam tą bohaterkę bardziej niż właśnie w jej „rodzimej” książce :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam nic przeciwko wątkom obyczajowym czy romantycznym w kryminałach/thrillerach, ale gdy książka opiera się prawie wyłącznie na nich, a sprawę kryminalną można by ścieśnić na max. 50 stronach i do tego jest bardzo słaba i naciągana, to... przykro mi, ale "Umorzenie" to jak dotąd najsłabsza część serii z Chyłką, a poprzeczka naprawdę nie jest zawieszona wysoko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZagadka łatwa od odgadnięcia.
Bardzo szybko się czyta.
Oczywiście smaczek z Langerem na końcu.
Zagadka łatwa od odgadnięcia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo szybko się czyta.
Oczywiście smaczek z Langerem na końcu.
Schemat ten sam - niby wszystko wiemy ale ostatecznie nie ;) chyba spodziewałam się na koniec większego twistu fabularnego, a końcówka mnie załamała ale w końcu mamy bodajze 17 tomów z tej serii, więc zapewne wiele się jeszcze zmieni ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Umorzenie” to książka, w której przedstawiona sprawa mnie średnio zaintrygowała, a jej zakończenie mnie nie przekonało. Tym razem bardziej interesowało mnie życie prywatne głównych postaci i ich rozterki. Ogólnie i tak dość sprawnie zapoznałam się z całością, ale nie zaciekawiła mnie ta sprawa, jak myślałam.
♥ Julia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to♥ Julia
Trudna sprawa i jej przedmiot nie są tak trudne jak życie Joanny. Skalski zabija swoją rodzinę dlaczego I kto Go do tego zmusił. Związek Chyłki z Zordonem jest w rozpadzie, ciężki czas dla Kordiana. Czy Chyłka ustąpi, ugnie sie czy samotnie wszystko doprowafzi do końca będąc na zakręcie kariery....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj słabo, choć objętość książki („zaledwie” lekko ponad 400 stron) pozwalała spodziewać się zwięzłej i dynamicznej akcji. Niestety po intrygującym początku ilość dziwnych wątków i szczegółowych opisów np. z jaka prędkością bohater jedzie, jakiej muzyki słucha, co je i pije itp. momentami usypiały czytelnika. Za to na plus kompletnie zaskakujące zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię i cenię Mroza - trzyma poziom!
Lubię i cenię Mroza - trzyma poziom!