Rodzanice
- 2019-01-29
- 2019-01-29
- literatura polska Lipowo
- Inne
Zbliża się krwawy superksiężyc. Mieszkańcy maleńkich Rodzanic boją się, że ta niezwykła pełnia uwolni z dawna uśpionego demona. Tymczasem na zamarzniętym, smaganym zimowym wichrem jeziorze znaleziono ciało zamordowanej dziewczyny. Jest przykryta kocem. Gdyby nie to, że jakieś zwierzę poszarpało jej rękę, wyglądałaby, jakby spokojnie spała.
Tego samego dnia umiera pewna dziennikarka. W ostatnich słowach przestrzega byłą komisarz Klementynę Kopp przed wilkołakiem. Wkrótce emerytowana policjantka znika bez śladu... Pojawiają się sugestie, że to Kopp dokonała zbrodni. Tylko aspirant Daniel Podgórski wierzy, że dawna koleżanka jest niewinna. Jaki sekret skrywa sam Podgórski?
Dlaczego odpowiedzi warto szukać w szklanej kuli? Ile prawdy jest w anonimie zapowiadającym śmierć wszystkich mieszkańców Lipowa? I kto tak naprawdę czai się w ciemności?
„Rodzanice” to dziesiąty tom sagi kryminalnej o policjantach z Lipowa. Opowieści o Lipowie łączą w sobie elementy klasycznego kryminału i powieści obyczajowej z rozbudowanym wątkiem psychologicznym. Porównywane są do książek Agathy Christie i powieści szwedzkiej królowej gatunku, Camilli Läckberg. Prawa do publikacji serii sprzedane zostały do ponad dwudziestu krajów.
Oficjalne recenzje
Wilkołak to człowiek w wilczej skórze
Zamordowana zakonnica, pożary, ekolodzy, wampiry, narkotyczne inscenizacje, martwe ptaki, wahadełka podrzucone bezdomnym i wiele innych równie oryginalnych przedmiotów i sytuacji przedstawiła już w swoim dotychczas dziewięciotomowym cyklu o Lipowie Katarzyna Puzyńska. Czy dziesiąty tom o dzielnych policjantach i charakterystycznej społeczności podbrodnickiej wioski może czymś zaskoczyć? Okazuje się, że tak, a ja jako wierna, ale krytyczna fanka Puzyńskiej uspokajam – warto zaufać autorce po raz kolejny. Nie grozi nam tu klątwa nihil novi ani znudzenie, bo ponad 500-stronicowe „Rodzanice” udowadniają, że pisarka nie tylko utrzymuje zabójcze tempo wydawania swoich powieści, lecz także jej warsztat staje się coraz lepszy, a klimat spowijający Lipowo i okolice coraz mroczniejszy.
Tym razem mamy do czynienia z miejscową legendą o wilkołaku i superksiężycu. Zbliżająca się noc odrodzenia, przypadająca na 31 stycznia, powoduje wielkie poruszenie w Rodzanicach, a znaleziona na pobliskim zmarzniętym jeziorze z pogryzioną prawdopodobnie przez wilka ręką martwa bohaterka jednej z poprzedniej części sagi to tylko początek niezwykłego splotu wydarzeń o tragicznych konsekwencjach dla Daniela Podgórskiego, Pawła Kamińskiego i Klementyny Kopp. Akcja powieści dzieje się na przestrzeni kilkunastu lat, co pozwala zrozumieć motywacje bohaterów. Nasi starzy przyjaciele ponoszą odpowiedzialność za dawne wybory oraz dojrzewają do pewnych decyzji. Powiedzenie, że bohaterowie powieści są jak osoby z krwi i kości, jest banałem, gdyż dojrzewają z każdym tomem, a czytelnikom dane jest poznać ich lepiej, przywiązać się i zrozumieć złożone przyczyny ich zachowań. Jak w prawdziwym życiu.
Dużą przemianę osobowości przechodzi Paweł Kamiński, którego można kochać albo nienawidzić, co więcej, po lekturze „Rodzanic” nie można przejść obok niego obojętnie. Generalnie mężczyźni będący mieszkańcami Rodzanic są wyjątkowo mroczni i wydają się ludźmi w wilczej skórze. Proszę jednak nie oceniać pochopnie, że mamy do czynienia z dobrymi kobietkami i złymi facetami. Pomimo pewnej dawki feminizmu wszyscy bohaterowie lipowskiego kryminału uwalniają swoje demony przy okazji wydarzeń związanych z krwawym księżycem i okolicznymi wilkami. Alkoholowe sekrety Daniela czy tajemnicze zniknięcia Pawła oraz podejrzane zachowanie Marka Zaręby, a także osobista wendeta i niecna intryga Laury Fijałkowskiej, obecnej komendant posterunku w Lipowie, są tak dokładnie i prawdopodobnie zarysowane, że trudno uwierzyć, iż są jedynie wytworem wyobraźni pisarki.
W mediach społecznościowych #TeamEmilia i #TeamWeronika – fani jednej lub drugiej pani pretendującej do serca Daniela Podgórskiego – toczą zaciekłe, acz żartobliwe boje o to, którą z nich ostatecznie Daniel powinien wybrać. Moje serce zawsze było za Emilią, bo szczególnie w tym tomie z przestraszonej mysiej blond przeciętniaczki staje się niezależną i wyzwoloną kobietą, co bardzo zaskakuje, a w mojej ocenie dylematy macierzyńskie i skupienie na własnej osobie jej antagonistki Weroniki są w tym tomie szczególnie męczące. Przy okazji na znaczeniu zyskują inne kobiece postaci Lipowa, jak Grażyna Kamińska, która uwalnia się od swojego boksera Pawła i rozkwita zawodowo, oraz Agnieszka Mróz, była pracownica seniora Kojarskiego.
Nie bez powodu osią fabuły autorka uczyniła legendę o wilkołaku, ale też przypowieść o tytułowych rodzanicach – słowiańskich mojrach strzegących życia. Żywia, Anastazja i Bożena, mieszkanki Rodzanic, wszystkie skrywają przerażającą tajemnicę o powiązaniach rodzinnych także innych osób. Czego dotyczy ta mroczna zagadka i jak wpłynie na rozwój wydarzeń w dziesiątym tomie sagi o Lipowie, proszę przekonać się samemu. Warto! Być może łatwo domyślić się, „kto zabił”, ale to nie to jest główny powód lektury, jak w typowym kryminale, a raczej ten niesamowity klimat magii, starych wierzeń słowiańskich, wyjących wilków i perygeum księżyca oraz innych ciekawych zjawisk astronomicznych.
Jedyne, nad czym ubolewam, i to jedyny zarzut pod adresem powieści, to że tak rzadko pojawia się w „Rodzanicach” ulubiona emerytowana pani komisarz – Klementyna Kopp. Klementyna stara się być przykładną babcią ukochanego przyszywanego wnuczka Jasia, ale – jak można podejrzewać i bez lektury – nie bardzo jej to wychodzi. Cliffhanger na końcu powieści dotyczący roli Klementyny spędza mi sen z powiek i powoduje napady złości. Apeluję więc do szanownej autorki: Jak tak można pogrywać z czytelnikami? Kiedy będzie jedenasty tom? Odpowiedź proszę nadesłać gołębiem jak najszybciej! :)
Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że w żadnym z poprzednich tomów nie było takiego rollercoastera emocjonalnego, z taką szybkością akcji. Na 560 stronach mamy więcej wydarzeń i wątków niż w niejednej 800-stronicowej innej pozycji autorki. Trupy nie ścielą się aż tak gęsto, ale za to podłoże społeczne – tajemnicze przepowiednie wróżki Anastazji, anonimowe listy o charakterze terrorystycznym, dziennikarskie śledztwo Joanny Kubiak, handel nożami Kojarskiego, nocne schadzki „porządnych” kobiet Lipowa i problemy dojrzewających nastolatków: Łukasza Strzałkowskiego i Bruce'a Kamińskiego – powoduje, że nie można oderwać się od lektury.
Powiedzieć, że czekam z niecierpliwością po tej potężnej dawce emocji w „Rodzanicach” na jedenasty tom cyklu o Lipowie, to nic nie powiedzieć. Autorka jak nigdy zostawia czytelnika z większą liczbą pytań niż odpowiedzi po lekturze. Niemniej teraz poprzeczka postawiona Puzyńskiej jest bardzo wysoko i trzeba się będzie postarać, by z przygód bohaterów Brodnicy i okolic nie zrobić brazylijskiej telenoweli. Jak potoczą się dalsze losy Daniela i Weroniki, Emilii i Pawła, co stanie się z Klementyną? Te i inne pytania na pewno stawiają sobie wszyscy czytelnicy „Rodzanic”, a nie ma chyba nic lepszego dla autora kryminałów, że na jego kolejną powieść czeka się z podekscytowaniem i nienasyconą ciekawością.
Alicja Klebba
- 4 249
- 1 159
Choc mam wrazenie, ze saga powoli przeradza sie w "mode na sukces"- Daniel w dalszym ciagu niepewny swoich uczuc(!)chociaz juz w poprzednim tomie padly jasne deklaracje. Szara policjantka ("twarda" kobieta) wdaje sie w romans z najwiekszym szowinista. Marek- kolejny raz stracil w moich oczach swoim zachowaniem.
Klementyna znika, podejrzana o morderstwo.
Postac dziennikarki (lekko starszej od Klementyny) duzo wnosi i to glownie ze zwgledu na ciekawosc jej historii siegne po kolejny tom.
UWAGA-jest motyw pedofilii, nie dla ludzi o słabych nerwach.
Czyta sie jak kazdy poprzedni tom- bardzo szybko, bo akcja caly czas trwa. Oprocz rodzimych legend i nawiązan do poganskich wierzen, autorka wplotla symbol iluny i astrologii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlementyna znika, podejrzana o morderstwo.
Postac dziennikarki...
Ta książka jest jak film "kac wawa", nie wiadomo po co powstała, co przyświecało autorce i dlaczego wszyscy bohaterzy mają łącznie IQ 10.
Czy głowni bohaterowie będą ukrywać kluczowe dowody? Oczywiscie ! Czy będziemy mieli fabułę, która nie ma sensu? Oczywiscie! Czy głowni bohaterowie będą infantylni i tak nierzeczywiści, ze najbardziej "ludzka postacią" wydaje się policjant, który leje żonę i ma problem z agresja? Oczywiscie!
No straszny to jest gniot....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy głowni bohaterowie będą ukrywać kluczowe dowody? Oczywiscie ! Czy będziemy mieli fabułę, która nie ma sensu? Oczywiscie! Czy głowni bohaterowie będą infantylni i tak nierzeczywiści, ze najbardziej "ludzka postacią" wydaje się...
Dziesiąta część - równie wciągająca jak poprzednie, ale brakuje jej głębi psychologicznej bohaterów, co utrudnia zrozumienie ich działań i motywacji. Mimo to, Puzyńska, umiejętnie splata wątki i tworzy fascynujące tło akcji, wciągając czytelnika w mroczny świat małej społeczności pełen tajemnic. Książka zaskakuje tempem i dynamicznymi zwrotami akcji, które utrzymują napięcie. Choć postacie mogłyby być lepiej nakreślone, narracja sprawia, że trudno oderwać się od lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria nieco zawiła, ale ja takie lubię.
Historia nieco zawiła, ale ja takie lubię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak poprzednie części bardzo dobrze się czyta. Ciekawy wątek kryminalny, a w tym wplecione wróżby i czarna magia - ciekaw połączenie. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam bardzo podobne odczucia jak przy Czarnych Narcyzach. Znów klimaty magii, które lubię, zapowiadało się ciekawie, ale pod koniec jakoś tak się rozlazło.
Podsumowując, tragedii nie ma, ale szału też nie, średniak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa plus jak zwykle wątek Klementyny, za to miłosny trójkąt głównych bohaterów jest już naprawdę irytujący. Aż się nasuwają porównania do Mody na Sukces.
Podsumowując, tragedii nie ma, ale szału też nie, średniak.
Szwedzi mają swoją Fjällbackę z powieści Camillii Läckberg, a my Lipowo – miejscowość, która stanowi oś serii książek Katarzyny Puzyńskiej. Od 2014 roku cykl rozrósł się do 15 tomów.
Końcówka 10. tomu przywraca klimat serii i zachęca, by sięgnąć po kolejny tom, dowiedzieć się co będzie dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto mógł przypuszczać, że Pani Kasia się aż tak rozkręci?? Już wydała kolejną powieść lipowej sagi, i końca nie widać...
Końcówka 10. tomu przywraca klimat serii i zachęca, by sięgnąć po...
W każdym kolejnym tomie autorka utrzymuje bardzo wysoki poziom - nowa wciągająca zagadka kryminalna, zaskakujące zmiany w życiu głównych bohaterów i zakończenie będące zapowiedzią kolejnej sprawy powodują od razu chęć sięgnięcia po następny tom. Ogromnie mi się podobają te książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom serii o policjantach z Lipowa za mną i muszę przyznać, że mam bardzo mieszane uczucia do tej książki.
Później historia zaczęła się wyjaśniać i opowieść nabrała tempa na tyle, że ciężko było się oderwać. Dobrze, że w porównaniu z poprzedniczkami była dużo cieńsza, więc szybko poszło.
Nie będę nic pisać na temat miłosnych perypetii mieszkańców Lipowa i trójkątów, bodaj czworokątów bermudzikich, bo tu już zbliżamy się do "Mody na sukces ", nie mniej jednak muszę powiedzieć, że książka porusza ważne tematy społeczne jak alkoholizm, pedofilia, przemoc domowa czy depresja i samobójstwo. Uświadamia nam również, że nic nie jest do końca czarne, ani białe.
W tej części poczułam też cień sympatii do Pawła Kamińskiego, który zdaję się przechodzi pewną przemianę. Czy w wilkołaka? O tym przekonacie się po lekturze. Niestety zakończenie nie rozwiało wszystkich wątpliwości, a jedynie je namnożyło i muszę porzucić postanowienie, które powzięłam na początku książki, że po "Rodzanichach" zrobię przerwę od Lipowa i czym prędzej sięgnąć po kolejny tom. Na niektóre rzeczy nie mamy wpływu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był zdecydowanie kiepski. Duży przeskok czasowy w odniesieniu do poprzedniego tomu i fabuła była niezbyt zrozumiała. List, żądanie okupu, bomby, do tego jakaś Joanna, która nie wiadomo skąd się wzięła.
Później historia zaczęła się wyjaśniać i opowieść...
Co za telenowela, nie wierzę XD
Co za telenowela, nie wierzę XD