Gra o tron (edycja ilustrowana)

- A Game of Thrones
- 2016-11-28
- 1998-01-01
- 1996-01-01
- Paweł Kruk, Michał Jakuszewski
- Zysk i S-ka
- cykl fantasy westeros gra o tron games of thrones george martin fantastyka
- A Game of Thrones
- Pieśń Lodu i Ognia (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- 2016-11-28
- Paweł Kruk, Michał Jakuszewski
- cykl fantasy westeros gra o tron games of thrones george martin fantastyka
W Zachodnich Krainach o ośmiu tysiącach lat zapisanej historii widmo wojen i katastrofy nieustannie wisi nad ludźmi. Zbliża się zima, lodowate wichry wieją z północy, gdzie schroniły się wyparte przez ludzi pradawne rasy i starzy bogowie. Zbuntowani władcy na szczęście pokonali szalonego Smoczego Króla, Aerysa Targaryena, zasiadającego na Żelaznym Tronie Zachodnich Krain, lecz obalony władca pozostawił po sobie potomstwo, równie szalone jak on sam... Tron objął Robert - najznamienitszy z buntowników. Minęły już lata pokoju i oto możnowładcy zaczynają grę o tron.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli ma oczywiście zachować ostrość.
Strach tnie głębiej niż miecze.
Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoim słabym ...
Rozwiń
Opinie [2 435]
Jako wielki fan Tolkiena i Sapkowskiego uważam tę powieść za prawdziwy majstersztyk fantasy! Nie sądziłem, że tak długą książkę przeczytam tak szybko. Rewelacyjnie wykreowany świat, mnóstwo barwnych postaci, intrygujących miejsc i ciągłe intrygi i spiski. Mocno zachęca do przeczytania całej serii, a w do przyszłości obejrzenia serialu.
Pokaż mimo toPo angielsku wybitna, w polskim tłumaczeniu miewam wątpliwości.
Pokaż mimo toŚwietnie wykreowany świat. Jeden z lepszych dzieł z dziedziny fantasy. Wkręciłam się zarówno w książkę jak i serial. Nie mogę się doczekać co będzie dalej.
Pokaż mimo tosienkiewicz z niego trochę.
więcejhistoria wyglądała tak: zaczęłam czytać, mnogość bohaterów i rozpasłość wątków mnie odrzuciła po ok. 100 stronach -> obejrzałam jakąś tam część serialu -> wróciłam do książek i czytałam nawet na zajęciach w LO :P
mam wrażenie, że autor jest trochę bezczelny w tej swojej opisowości, sili się na epickość, ten początek okropnie mnie wkurzył -...
"Gra o Tron" to książka, która chodziła za mną już naprawdę długi czas. Serial oglądałam na bieżąco od 2014 roku, ale pozostawił po sobie spore rozczarowanie ostatnimi sezonami. Głównie z tego powodu zdecydowałam się na zapoznanie z książkami.
więcejMuszę przyznać, że pierwsza część wypadła niezwykle pozytywnie. G.R.R.Martin ma talent jeśli chodzi o kreację świata i postaci....
Podziwiam autora cyklu za niebywały kunszt literacki. Wciąż zaskakująca, nieprzewidywalna fabuła. Nietuzinkowe intrygi i niebanalni bohaterowie. Powieść głęboko zapadła mi w pamięć, cykl czytałam lata temu i nie oglądałam serialu - a wciąż pamiętam fabułę i emocje towarzyszące czytaniu.
Pokaż mimo toJak dla mnie trochę specyficzna, ale fajna. Ten tom traktuję jako takie długie, ale ciekawe wprowadzenie do serii. Martin ma trochę obyczajowy styl pisania, który w połączeniu z fantastyką dla starszych jest naprawdę ok.!
Pokaż mimo toKsiążka-otwarcie jednej z najbardziej kasowych serii fantasy a jednocześnie jedna z najsłabszych w obrębie cyklu. Opasłe tomiszcze przedstawia całkiem zgrabne wprowadzenie do uniwersum "Pieśni Lodu i Ognia" jednakże autorowi brakuje jeszcze na tym etapie zręczności w opisywaniu relacji ludzkich i nadawaniu im większej głębi. Ned Stark, który jest właściwie jednym z głównych...
więcejNie sądziłam, że taką księgę przeczytam tak szybko. Książka napisana bardzo przystępnym językiem. Z każdym bohaterem mamy dużo czasu do zapoznania się dzięki czemu postacie nam się nie mieszają, czego się troszkę obawiałam. Akcje są budowane pomalutku i opowiadane z perspektywy kilku bohaterów dzięki czemu dostajemy szerszy pogląd na każdy poruszany wątek.
więcejJuż teraz nie...
O dziwo pierwszą część czytałem najdłużej, ale mogło to wynikać z tego, że nie różniła się ona zbytnio od serialu. Jednak Martinowski styl pisania i kreowania Świata bardzo przypadł mi do gustu. Dbanie o najmniejsze szczegóły, rozbudowane i wielopoziomowe postacie jeszcze bardziej pociągnęły mnie do sięgnięcia po drugą część od razu po skończeniu pierwszej.