ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Opowieść o miłości i mroku

- Sipur al ahawa wa-choszech
- 2016-03-15
- 2008-01-01
- 2005-01-01
- Leszek Kwiatkowski
- Ekranizacje:
- Opowieść o miłości i mroku (2016)
Opowieść o miłości i mroku Amosa Oza (ur. 1939) to historia kilku pokoleń jego rodziny na Litwie i Ukrainie oraz po przybyciu do Palestyny. Tłem opowieści jest dramatyczny okres w historii narodu żydowskiego: druga wojna światowa i Holokaust, mandat brytyjski nad Palestyną, narodziny Państwa Izrael i konflikt z Arabami. Przede wszystkim jednak jest to opowieść o latach dzieciństwa autora na przedmieściach Jerozolimy i wczesnej młodości w kibucu. Ojciec, pedantyczny racjonalista, i tajemnicza, wrażliwa matka stanowili nie najlepiej dobraną parę. Miłość rodziców ginęła w mroku rozczarowań i frustracji, nostalgii za Europą. Amos Oz po raz pierwszy odsłania ciągle niezabliźnioną ranę, jaką zadało mu samobójstwo matki. Jest to jedna z najważniejszych książek pisarza, klucz do zrozumienia całej jego twórczości.
Kup Opowieść o miłości i mroku w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opowieść o miłości i mroku
Niezwykła, wzruszająca i nastrojowa wg mnie, powieść autobiograficzna. Amoz Oz - pisarz izraelski, piszący w języku hebrajskim, urodził się w 1939r. Jego rodzice wyemigrowali w latach 30-tych: ojciec z Wilna, matka z Równego. Oboje wykształceni: "ojciec mój potrafił czytać w szesnastu czy siedemnastu językach, a mówić jedenastoma (zawsze z rosyjskim akcentem). Matka mówiła czterema czy pięcioma językami, a czytała w siedmiu czy ośmiu. Kiedy nie chcieli, żebym rozumiał, a przeważnie nie chcieli, rozmawiali między sobą po rosyjsku albo po polsku". Autor opowiada nie tylko historię swojego dzieciństwa i młodości. Dużo uwagi poświęca życiu swoich rodziców, dziadków. Wplata wątki historii wschodnioeuropejskich Żydów od XVIII do XXw, ich przemieszczanie się. Opisuje sytuację w Palestynie w okresach sprawowania władzy przez Brytyjczyków (30 lat) oraz najważniejsze zdarzenie dla narodu żydowskiego - powstanie Państwa Izraelskiego w 1948r. Główny osobisty wątek powieści to historia matki autora i jej samobójstwo w 1952r. Z 13-letnim chłopcem nikt z najbliższych osób nie chce na ten temat rozmawiać. Amoz czuje żal do matki, że go opuściła. Próbuje przełamać zakaz poruszania emocji, który istnieje w rodzinie od pokoleń. Ogólnie widzimy chłopca osamotnionego, poważnego jak na swój wiek, żyjącego od dzieciństwa w świecie książek i uczucia miłości do nich: "tylko książek mieliśmy zatrzęsienie, bezmiar, od ściany do ściany, w przedpokoju i w kuchni, przy wejściu, na parapetach i gdzie tylko się da. Tysiące książek we wszystkich zakamarkach domu. Miało się wrażenie, że ludzie przychodzą i odchodzą, rodzą się i umierają, a książki są nieśmiertelne. Gdy byłem chłopcem, miałem nadzieję, że kiedy dorosnę, zostanę książką. Nie pisarzem, tylko właśnie książką." Powieść nie łatwa, ale nie nudna. Jej czytanie wymaga na początku trochę cierpliwości i pokory. Piękna z uwagi na styl, język. Opisy tak szczegółowe, że wszystko się widzi i czuje. Mistrzostwo i balsam dla duszy. Chętnie do niej wrócę. Polecam
Oceny książki Opowieść o miłości i mroku
3265 użytkowników ma tytuł Opowieść o miłości i mroku na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 319
- Izrael 11
- 2018 10
- Literatura piękna 10
- Literatura izraelska 9
Tagi i tematy do książki Opowieść o miłości i mroku

Czytelnicy Opowieść o miłości i mroku przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Opowieść o miłości i mroku

Proza z Izraela

Zostań recenzentem książki „Mój Michael” Amosa Oza

Zmarł Amos Oz

Rok wśród książek
![„Opowieść o miłości i mroku” [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/06800/06823/5_14586442699_mini.jpg)
„Opowieść o miłości i mroku” [KONKURS]

Natalie Portman zekranizowała powieść Amoza Oza
Cytaty z książki Opowieść o miłości i mroku
Może nasza wolność ogranicza się do tego, czy śmiać się ze swego losu czy nad nim płakać, brać udział w grze czy spasować,próbować jako tako zrozumieć, co jest, a czego nie ma, czy poddać się i nie starać się niczego pojąć...
Rozwiń Zwiń(...)cały świat bez przerwy mówi o miłości, lecz jej się wcale nie wybiera, zaraża się nią jak chorobą, popada się w nią jak w nieszczęście.
Kto sedna opowieści doszukuje się w przestrzeni pomiędzy utworem a tym, kto go napisał – ten błądzi. Szukać należy nie między dziełem a autorem, lecz raczej pomiędzy tekstem a jego odbiorcą.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Opowieść o miłości i mroku
Miłość i mrok nie idą ze sobą w parze. Są jak dwa przeciwstawne bieguny, których nie można do siebie zbliżyć. Ale książce Amosa Oza udaje się ta sztuka. Tu przeciwieństwa ze sobą współgrają. Autor stworzył dzieło poruszające, w dużej części - autobiograficzne. Odmalował swoje dzieciństwo na szerokim płótnie społecznym i politycznym. Dorastanie Oza przypadło na burzliwy, powojenny czas. W przypadku narodu żydowskiego był to moment kluczowy, bo to wtedy, na forum ONZ zadecydowano o powstaniu państwa Izrael.
Mały Amos dorastał w inteligenckiej rodzinie emigrantów z Europy Wschodniej, głównie z terenów dzisiejszej Litwy i Ukrainy. Ojciec autora miał zadatki na wielkiego uczonego, był gruntownie wykształcony, oczytany, znał biegle kilka języków. Mama skończyła filozofię i literaturę na Uniwersytecie w Pradze. Jednak koleje losu sprawiły, że ich życie przeminęło w przeciętności. Ojciec nie spełnił marzeń o karierze naukowej, do końca życia pracował w bibliotece uniwersyteckiej. Mama zaś poświęciła się życiu rodzinnemu.
Jej wątek w "Opowieści" jest jednym z najbardziej "łamiących serce" wątków w całej książce. Fania Klausner była wrażliwą kobietą, która nigdy do końca się nie pogodziła z koniecznością życia na emigracji. Zawsze z nostalgią wspominała młodość spędzoną w Europie. Małżeństwo z Arie Klausnerem nie należało do udanych.Burzliwy okres powstania państwa Izrael, wojna z Arabami i ciągłe poczucie zagrożenia pogłębiły tylko jej melancholię. Kobieta ostatecznie zachorowała na depresję i popełniła samobójstwo osierociwszy małego Amosa w wieku zaledwie 12 i pół roku.
"Opowieść o miłości i mroku" jest lustrem, w którym przegląda się sam autor, szukając swojego utraconego ja. Po śmierci matki jego ojciec ponownie się ożenił, a Amos wyprowadził się z domu i zamieszkał w kibucu. Z ojcem nigdy więcej nie rozmawiali o matce, czy o uczuciach, które im wówczas towarzyszyły. Męskie wychowanie tamtych czasów nie pozwalało na płacz, czy okazywanie emocji. Amos pochował ten rozdział w życiu na tyle głęboko, że w późniejszych latach nie był w stanie rozmawiać na ten temat ani z żoną, ani z najbliższą rodziną. "Opowieść o miłości i mroku" jest więc osobistym pamiętnikiem i świadectwem życia człowieka, którego dorastanie nastąpiło w cieniu rodzinnej tragedii.
Amos Oz poruszył mnie swoją historią do głębi. Zamknął w swoim dziele nie tylko osobistą pamięć o wcześnie utraconej matce, ale też losy swoich bliskich krewnych i wreszcie - oddał atmosferę przełomowych dla swojego narodu czasów, w których przyszło mu dorastać. Zrobił to używając języka nasączonego wyjątkową wrażliwością, miłością i pięknem. Pogodził tym samym mroczny czas w którym przyszło mu dorastać, z osobą, którą stał się dużo później: wrażliwym pisarzem, który marzył o pokoju nie tylko dla Izraela.Marzył o zgodnym współistnieniu Żydów i Arabów, o końcu walk, o pogodzeniu interesów zwaśnionych stron. Szkoda, że jego świadectwo odbija się od ściany tragicznych wydarzeń współczesności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka urzekła mnie spokojem narracji i głębią spojrzenia na pamięć, tożsamość i historię. Jej siłą jest subtelne połączenie osobistych doświadczeń z szerszym kontekstem kulturowym i historycznym, dzięki czemu staje się czymś więcej niż tylko autobiografią.
Autor kreśli wielowymiarowy portret swojej rodziny i samego siebie, ukazując świat pełen sprzecznych emocji – od czułości i bliskości po samotność i niezrozumienie. Te przeżycia nie są jednak podane wprost, lecz wyłaniają się stopniowo, pozostawiając przestrzeń na refleksję i własną interpretację.
Istotnym elementem książki jest także obecność literatury – jako schronienia, punktu odniesienia i trwałej wartości w świecie podlegającym ciągłym zmianom. Ten motyw nadaje opowieści szczególną głębię i sprawia, że nabiera ona bardziej uniwersalnego wymiaru.
Na drugim planie toczy się historia: pełna napięcia, nadziei i przełomowych wydarzeń, które wpływają na losy bohaterów, ale nie dominują nad ich wewnętrznym światem.
To książka refleksyjna i poruszająca, która nie narzuca interpretacji, lecz zaprasza do własnego, spokojnego czytania, takiego, które powoli zmienia sposób, w jaki patrzysz na historie innych i własne życie.
Gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor kreśli wielowymiarowy portret swojej rodziny i samego siebie, ukazując świat pełen sprzecznych emocji – od...
Pięćdziesiąt lat po samobójczej śmierci swojej matki pisarz przerywa milczenie i próbuje zrekonstruować historię swojej rodziny.
Historia rodziny w tej autobiograficznej powieści przeplata się z historią aszkenazyjskich Żydów. Książka osobista staje się kroniką pierwszych godzin Izraela. Właściwie w tym miejscu możemy postawić temu dziełu jedyny zarzut: historia kraju zaczyna dominować nad historią matki, a forma momentami bardziej przypomina historyczny esej.
Niemniej autorowi udało się - również dzięki temu zabiegowi - ukazać tragiczną historię swojej matki z niesamowitą wręcz subtelnością. I choćby dla tej subtelności warto przeczytać opus magnum izraelskiego autora. W ostatnich latach nie brakowało dzieł, których autorzy mierzyli się ze stratą, ale nikomu nie udało się podjąć tego tematu z taką literacką finezją i bez żadnej fałszywej nuty, bez taniego sentymentalizmu.
Jest to również dzieło niesamowicie ciekawe w kontekście blisko-wschodnim. Ukazuje całą kompleksowość sytuacji, w której znaleźli się arabscy i żydowscy mieszkańcy Palestyny, chociaż perpektywa jest z naturalnych przyczyn ograniczona. Warto takie książki czytać w czasach, w których oferuje nam się proste rozwiązania dla skomplikowanych problemów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria rodziny w tej autobiograficznej powieści przeplata się z historią aszkenazyjskich Żydów. Książka osobista staje się kroniką pierwszych godzin Izraela. Właściwie w tym miejscu możemy postawić temu dziełu jedyny zarzut: historia kraju...
dużo wątków osobistych, sporo historycznych, ale trzeba się liczyć z trudną narracją
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpus magnum Oza - jak to jest napisane! I bardzo ciekawe początki państwa Izrael i historie Wschodnio-europejskich Żydów.... Piękna osobista historia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak kilku innych recenzentów, nie zmogłam. Nie znam Amosa Oza, może te rozwlekłe wspomnienia randomowego faceta z Izraela potraktowałabym bardziej nabożnie, gdybym była jego wierną czytelniczką. Nie jestem, więc mnie nie wciągnęły ani trochę. Pewnie popełniłam błąd zaczynając znajomość z tym pisarzem od autobiografii. Na razie straciłam ochotę na Oza.
Nie oceniam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie oceniam
Autobiograficzna powieść, jednego z moich ulubionych autorów. Trochę obszerna, ale autor nie zawęża się tylko do swojego życia. Przedstawia historię swojej rodziny, bliższych i dalszych krewnych. Przy tej okazji kreśli tło polityczne i kulturowe środowisk, w jakich żyli jego krewni. Zwraca uwagę, że w zasadzie pojęcie Europejczyków, którego w latach dwudziestych ubiegłego wieku nikt nie używał. W czasach, kiedy powszechnie królować zaczął panslawizm, pangermanizm to jedynymi Europejczykami byli wykształceni Żydzi, do których należeli m.in. przedstawiciele jego rodziny. W opowieści o jego rodzinie, żyjącej w granicach II RP, wspomina o antysemityzmie. Niestety, mimo że polityka historyczna ostatnich lat starała się zakłamywać, czy wręcz zaklinać dawną rzeczywistość, to tego rodzaju literatura wspomnieniowa temu zaprzecza.
Amos Oz w dzieciństwie jest świadkiem rodzącego się państwa Izrael, postawy mocarstw, a przede wszystkim negatywnie ocena postawę Wielkiej Brytanii, która sprzyjała rządom państw arabskich. Dramatycznie przedstawia wydarzenia związane z enklawą na Górze Scopus. Mimo wzajemnej niechęci ludności żydowskiej i arabskiej Amos Oz był wielkim orędownikiem pojednania.
Dużą traumą dla autora, która wywarła wpływ na jego twórczość była także śmierć jego matki, która popełniła samobójstwo w wieku 38 lat, po kilkuletniej letnim zmaganiu się z depresją.
Książka ogólnie jest bardzo osobista, niektórzy mawiają, że jest kluczem do twórczości Oza. Ja przeczytałem z dużą ciekawością. Polecam wszystkim, którzy czytają Amosa Oza, ale także tym, którzy śledzą na bieżąco wydarzenia na Bliskim Wschodzie, a czytając literaturę przedstawicieli zwaśnionych narodów, dochodzimy do wniosków, że ocena nie jest jednoznaczna. Podobna do waśni innych narodów, które przeszły przez krwawą historię wzajemnego sąsiedztwa, a przykładów w Europie mamy co niemiarę.
Jeszcze raz polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkusiłam się, bo aż nie wypada nie mieć na koncie żadnej książki tego autora. Wysoką ocenę daję za pomysł i za wykonanie, mnie osobiście jednak książka nieco znudziła. Nie podważam jednak jej wartości - do innych może przemówić bardziej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest jak bolesna tęsknota, jak nieukojony żal, jak niespełnione marzenie, jak smutny uśmiech. Ciepła, smutna, dobra.
Widzę chłopca, który naiwnie pyta: o co właściwie chodzi z tym Jezusem? I dostaje sprzeczne informacje.
Widzę podgrzewany sok pomarańczowy co rano.
Dwie chrześcijanki z Finlandii, które przybywają do Izraela, żeby nieść swoją misję.
Widzę smutek, który zżera ludzi, kładzie się cieniem na całe rodziny, pokolenia.
Widzę przedwojenną Europę, jej napięcia i nastroje. I nowy Izrael, który dopiero się buduje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy myślę o tej opowieści przychodzi mi na myśl nazwisko Bialik. Ważne nazwisko, które później odnajduję w potomkini, w serialu "Teoria wielkiego podrywu".
Kolejny pisarz i kolejne drzwi, które zaprosiły mnie do nowego świata.
Nie spieszyłam się z lekturą tej powieści. Chciałam, żeby sobie we mnie płynęła jak najdłużej i wiedziałam od razu, że trudno mi będzie o niej napisać. Wszystko, co najlepsze w literaturze jest najtrudniejsze do uchwycenia. Nie do końca wiadomo skąd w zasadzie wziął się ten czar i co mnie tu uwiodło. Ulotność.
Izrael. Naród żydowski. Nie ma innego takiego, który wycierpiałby więcej. O żadnym innym nie myślę z taką troską i żalem. Nie przestaję się też dziwić latom zgrozy i prześladowań. Holokaust. Odwieczne piętno na narodzie żydowskim ale też i na całym świecie, na ludzkości, na pamięci. Ale tu jest przede wszystkim Jerozolima. Mekka pomarańczowych drzewek i życie jakby ciągle w czyimś cieniu i w trwodze przed zniewagą,
Wszystko to jest tłem, w którym dorasta żydowski chłopiec. I literatura- pierwsza i najważniejsza miłość. Snuje historie o sobie, swojej rodzinie i ludziach, którzy wraz z biegiem czasu i zdarzeniami stworzyli go takim, jaki jest teraz.
Matka. Jest biegunem, który zatacza niewidzialne kręgi wokół małego Amosa, aż odchodzi i nie sposób tej straty i tęsknoty odstawić na boczny tor. Ta trauma definiuje pisarza i odtąd rezonuje na całe jego życie.
Pierwsze literackie fascynacje, twórcza droga są jak odnalezione powołanie, które w końcu przynoszą spokój.
Ciężko było mi wyjść z tej autobiograficznej powieści i zadowolić się ostatnią stroną. Nie mogę się doczekać, by odnaleźć to światło w pozostałych książkach Amosa Oza.
Kolejny pisarz i kolejne drzwi, które zaprosiły mnie do nowego świata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jako pierwsze spotkanie z Amosem Ozem okazało się bardzo zachęcające do zagłębienia się w jego twórczość.