Cudzoziemiec w Olondrii

Inne

Kup Cudzoziemiec w Olondrii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cudzoziemiec w Olondrii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cudzoziemiec w Olondrii

Kiedy zabieram się za jakąś książkę bardzo często zwracam uwagę na styl. Często da się ocenić, który autor jest rzemieślniczym wyrobnikiem, a który słowem potrafi stworzyć nie tylko fabuły ale również poczucie obcowania z literaturą przez duże L, potrafi uczynić czytanie doświadczeniem prawdziwej sztuki. Bez dwóch zdań Sofia Samatar należy raczej do tej drugiej kategorii. Problem jednak polega na tym, że to wcale nie oznacza pasjonującej lektury.

“Cudzoziemiec w Olondrii” to powieść momentami zachwycająca językiem, tocząca się bardzo powoli. Charakterystyczne dla stylu autorki są rozliczne metafory, porównania jakie nie sposób spotkać w większości książek fantastycznych. To zabawa słowem jednocześnie odmalowująca pejzaż krainy, którą Sofia Samatar tworzy, zabawa mająca podkreślić piękno, wyjątkowość, baśniowość Olondrii. Odbieranie autorce wyjątkowo kunsztu w tym zakresie byłoby nieuczciwie. Czy to jednak rzeczywiście wystarcza, aby stworzyć udaną powieść?

Bo o ile przez moment możemy się zachwycić, to finalnie brakuje w tym jakiejś materii. Główna historia nie jest ani szczególnie oryginalna, ani zaskakująca. Bohaterowie nie mają jakiejś szczególnej głębi psychologicznej. Tak wiele opiera się tutaj na lirycznej narracji, że niekiedy popada to w czysty kicz. W założeniu te wszystkie piękne opisy Olondrii i jej legend miały nas zachwycić, pobudzić naszą wyobraźnię do granic, ale faktycznie trudno powiedzieć by było w tym coś oryginalnego.

Jednym z głównych motywów fabularnych są również książki oraz czytelnictwo - główny bohater jest wręcz zafascynowany możliwością czytania. I w tym kontekście świat również wydaje się być szalenie bogaty - mamy bowiem opowieści w opowieściach, spisane legendy, ogrom nazw własnych, całą mitologię krainy i jej historię spisaną w tej czy tamtej księdze. Niewątpliwie autorka chciała wyrazić i tym swoją pasję do słowa oraz liryki. Znów jednak wracamy tutaj do poprzedniego zarzutu - to wszystko ostatecznie jedna wielka wydmuszka.

Problem “Cudzoziemca…” polega na tym, że są autorzy którzy może i posługują się słowem w bardziej techniczny sposób, może i nie uciekają się do tak lirycznych metafor, ale jednocześnie potrafią dużo bardziej uchwycić istotę i piękno światów, jakie tworzą. U Sofii Samatar wszystko wydaje się jakieś takie niewiarygodne, nawet nie baśniowe tylko właśnie przeintelektualizowane.

Owszem da się tą książką delektować, czytając powoli każde zdanie i chłonąc klimat tej powieści. Dla mnie jednak nie jest to wystarczające by dać dziełu Samatar wysoką ocenę, zbyt często podczas lektury cisnęło mi się na usta słowo “nuda” i myśl, czy to wszystko w ogóle do czegoś zmierza.

Dotrwałam jakoś do połowy. Koncept ciekawy, język bardzo ładny, ale sama powieść jest potwornie nudna. Nie mówię, że każde fantasy musi zawierać epickie sceny walki, ale brakuje mi tutaj jakiejś intrygi czy bardziej rozbudowanych dialogów. Mam wrażenie, że czytam ściany tekstu, w których nic się nie dzieje.

Pięknie napisana fantastyka liryczna. Fabuła stanowi tu tylko pretekst do eksploracji świata stworzonego przez autorkę z całym jego kulturowym bogactwem. Takie książki trzeba lubić, inaczej zanudzi. Ja jestem na tak.

639 użytkowników ma tytuł Cudzoziemiec w Olondrii na półkach głównych
270 użytkowników ma tytuł Cudzoziemiec w Olondrii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cudzoziemiec w Olondrii

Okładka książki Made To Order: Robots and Revolution Brooke Bolander, John Chu, Daryl Gregory, Peter F. Hamilton, Rich Larson, Ken Liu, Ian R. MacLeod, Annalee Newitz, Tochi Onyebuchi, Suzanne Palmer, Sarah Pinsker, Vina Jie-Min Prasad, Alastair Reynolds, Kelly Robson, Sofia Samatar, Peter Watts
Okładka książki Mothership: Tales from Afrofuturism and Beyond Linda D. Addison, Rabih Alameddine, Lisa Allen-Agostini, Lauren Beukes, Joseph Bruchac, Tobias S. Buckell, Bill Campbell, Indrapramit Das, Junot Díaz, Jaymee Goh, Kawika Guillermo, Edward Austin Hall, Carlos Hernandez, Ernest Hogan, Thaddeus Howze, Darius James, Nora K. Jemisin, Tenea D. Johnson, Victor LaValle, Rochita Loenen-Ruiz, Carmen Maria Machado, Anil Menon, Minister Faust Minister Faust, Silvia Moreno-Garcia, Farnoosh Moshiri, Daniel José Older, Chinelo Onwualu, Andaiye Reeves, Eden Robinson, Kiini Ibura Salaam, Sofia Samatar, Charles R. Saunders, Nisi Shawl, Vandana Singh, C. Renee Stephens, Somtow Sucharitkul, Greg Tate, Tade Thompson, Katherena Vermette, George S. Walker, Ran Walker, Ibi Zoboi
Sofia Samatar
Sofia Samatar
Sofia Samatar jest autorką debiutanckiej i jedynej do tej pory powieści "A Stranger in Ollondria". Jej opowiadania, poezja i recenzje znajdują się w wielu czasopismach, między innymi w: Clarkesworld Magazine, Apex Magazine, Strange Horizons i Stone Telling.

Cytaty z książki Cudzoziemiec w Olondrii

Dodaj cytat z książki Cudzoziemiec w Olondrii