Tęskniąc za Kissingerem

- Izrael hebrajski opowiadania
- Ga'aguai Le-Kissinger
- Agnieszka Maciejowska
- Izrael hebrajski opowiadania
Pięćdziesiąt jeden opowiadań. Każde z nich oryginalne, tragikomiczne. W każdym zawiera się pełna myśl pisarza – czarodzieja rzeczywistości. Historie ludzi i rzeczy: chłopiec ratujący ulubioną zabawkę przed ojcem; mężczyzna, który nie potrafi wybrać między matką a ukochaną; wynalezienie leku na samotność; walka z chodnikami.
Na świat przedstawiony u Kereta składają się scenki jak z teledysków MTV: krótkie, urywane, migotliwe, ukazujące jedynie ułamek rzeczywistości, prawdę fragmentu. Sytuacje dramatyczne, rozpaczliwe stają się tu groteskowe, przypominają karnawałową zabawę czy jarmark.
Autor osiągnął mistrzostwo w opisie swojej wizji świata. Czy tylko swojej?
Keret jest jednym z najchętniej czytanych autorów w izraelskich więzieniach. Twierdzi, że to z powodu rozmiaru jego opowiadań – większość z nich można przeczytać w drodze między celą i prysznicami.
Marta Strzelecka, Gazeta Wyborcza
Keret udowadnia, że krótka forma może mieć w sobie zaskakującą siłę.
Publishers Weekly
Przewrotnie konstruuje opowieści. Zwyczajna sytuacja w jednej chwili może zamienić się w makabrę i na odwrót.
Jetlag
Etgar Keret doskonale wie, jak najlepiej obnażyć ludzki charakter.
Maariv
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Są dwa rodzaje ludzi, tacy, co lubią spać od ściany, i tacy, którzy lubią spać z tymi, co ich zepchną z łóżka.
Znasz to uczucie, że jesteś w jakimś miejscu i pytasz sam siebie, co tu robisz? Ze mną jest tak cały czas, skręca mnie, żeby sobie pójść. Z ...
RozwińA dziadek upierał się przy swoim. Szczypał mnie w ucho i szeptał, że żeby wiedzieć, co to przyjemność, musimy też wiedzieć, co to smutek. I ...
Rozwiń
Opinie [35]
Zaskakujące są te opowiadania. Nie są równe. Niektóre były dla mnie trochę niezrozumiałe. No i nie przepadam za tak krótkimi formami. Mimo to 4/5.
Pokaż mimo toLubię Kereta i już. Nawet jeśli nie wszystkie jego opowiadania treściowo mnie przekonują, lubię język, jakim pisze i lubię sposób, w jaki mnie często zaskakuje. Lubię też, kiedy okazuje się, że w tak miniaturowej formie można zawrzeć takie wiele treści.
Pokaż mimo toGdyby Etgar Keret nie istniał trzeba by go wymyślić. Bez niego świat (nie tylko literatury) nie byłby kompletny. Czekam z utęsknieniem, kiedy Keret wyda opowiadania pisane w czasie lockdownu (a twierdzi, że napisał ich bardzo dużo). Na pewno dzięki nim uda nam się spojrzeć inaczej na nas samych z tamtego czasu. Może to być prawdziwa poduszka powietrzna w samochodzie podczas...
więcejNa początku nie byłam przekonana, potem kilka opowiadań bardzo mi się spodobało, m.in te o rodzinie Mrówków, historia bardzo aktualna. Chętnie przeczytam coś jeszcze Kereta. Pięknie wydana <3
Pokaż mimo toPuste, płytkie i fatalnie napisane, nawet nie efekciarsko. Najgorszy "mistrz krótkiej formy" wszechczasów, ale na bezrybiu...
Pokaż mimo toNie przepadam za opowiadaniami, ale to w jaki sposób robi to Keret jest wprost niesamowite. W krótkich opowieściach portretuje najgłębsze, ludzkie emocje, nasze obawy, pragnienia, tęsknoty, czy śmieszności.
Pokaż mimo toKrótko ale bardzo refleksyjnie. Charaktery postaci dobrze oddają emocje. Brak wyjątkowego zaskoczenia, jednak do przeczytania. Po prostu dobra książka.
Pokaż mimo toWybitna rzecz. Krótka forma, ale tak nasycona treścią, że niejedna powieść mogła by się schować. Nie trzeba tworzyć kobył na kilkaset stron, by oddać całą paletę emocji. Keret wspominał kiedyś, że jego opowiadania to próba oddania metaforą swoich doświadczeń. Gdy czytam "Tęskniąc za Kissingerem" czuję, że to nie tylko jego doświadczenia.
Pokaż mimo toNie wiem, co o Kerecie myśleć. Trochę bardziej mi się podobał, zanim mój kumpel nie wyśmiał tej książki, i potem podczas czytania miałem głosy w głowie "tam nie ma nic głębszego, to efekciarstwo, nie ma czego rozumieć, nie szukaj dalej, tam nic nie ma" i tak dalej. Więc to mi trochę psuło lekturę. Chciałem przejrzeć jeszcze te opowiadania, żeby wyszukać fajniejsze, spojrzeć...
więcejKeret jak Keret - jak zwykle krótkie opowiadania i jak zwykle większość zabawnych, sporo refleksyjnych, kilka smutnych i ze dwa czy trzy nudne. Jak zwykle polecam.