Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają.

- reportaż
- 2024-04-10
- 2024-04-10
Ania wracała ze szkolnej zabawy. Bruno wyjechał na wymarzone wakacje do Indii. Joanna wybrała się w góry, a Paweł chciał spotkać się z rodziną. To, co ich łączy, to fakt, że nigdy nie dotarli do domu.
Co roku w Polsce ginie ponad dziesięć tysięcy osób. Wychodzą z domu, ze szkoły czy pracy, wyjeżdżają na wakacje i znikają bez śladu – chociaż wydaje się to nieprawdopodobne. Szymon J. Wróbel podejmuje trud dotarcia do rodzin osób zaginionych i wysłuchania ich przejmujących historii – o bliskich, którzy jakby zapadli się pod ziemię, mnożących się pytaniach bez odpowiedzi oraz nadziei, która nigdy nie gaśnie.
''Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają" to jednak nie tylko zbiór bolesnych ludzkich historii, które mogłyby stać się inspiracją dla niejednego kryminału. To również rozmowy z osobami, które dzięki swojej wiedzy, pasji i zaangażowaniu pomagają rozwikłać zagadki zaginięć. O tym, jak to możliwe, że człowiek znika bez śladu, i o metodach poszukiwań, a także o przypadkach, których nie udało się wyjaśnić, opowiadają m.in. wybitny profiler, ekspert w dziedzinie poligrafii czy członkowie grup poszukiwawczo-ratowniczych i słynnej jednostki Archiwum X.
To pozycja obowiązkowa dla osób, które kiedykolwiek pomyślały: „Zaginięcia? Mnie to nie dotyczy!”.
Część dochodu ze sprzedaży książki przekazana zostanie na rzecz Fundacji Itaka.
Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych to najstarsza i największa polska organizacja pozarządowa, która kompleksowo zajmuje się problematyką zaginięć. Wspierają rodziny osób zaginionych na różnych etapach poszukiwań – zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ponadto prowadzą linię wsparcia dla rodzin zaginionych, które mogą otrzymać bezpłatną pomoc psychologiczną, prawną oraz socjalną.
W 2009 roku zostali polskim operatorem europejskiego numeru, znanego jako Telefon w Sprawie Zaginionego Dziecka i Nastolatka: 116 000.
Część dochodu ze sprzedaży książki przekazana zostanie na rzecz Fundacji Itaka.
Kup Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają. w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają.
Oceny książki Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają.
1094 użytkowników ma tytuł Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają. na półkach głównych- Przeczytane 547
- 2024 63
- Reportaż 20
- Legimi 19
- 2025 19
- Literatura faktu 9
- Przeczytane 2024 8

Opinie i dyskusje o książce Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają.
Przejmująca i dającą do myślenia pozycja. Reportaż czyta się jak powieść kryminalną. Bardzo polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo potrzebna książka! Porusza historie zaginięć z perspektywy najbliższych, przeżywających osobiste tragedie. Wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka niezwykle przejmująca. Nie raz łzy stawały mi w oczach. Jednocześnie uważam, że bardzo potrzebna, niosąca nieocenioną wiedzę co, gdzie, kiedy, do kogo zgłosić. Nie jest to wiedza powszechna, a w sytuacji gdy zaginie bliska osoba wręcz niezbędna, choć życzę sobie i wam, aby nigdy się nie przydała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza temat zaginięć. Autor odnosi się do tego tematu w sposób holistyczny i wielowymiarowy. To zarazem opowieść o osobach, które są zaginione, zostały odnalezione żywe bądź martwe, ich bliskich, których życie bardzo się zmienia, gdy ginie bliska im osoba, sposobów radzenia sobie ze stratą pomimo upływu lat. To też opowieść o roli policji i mediów, które zarazem mogą pomóc w odnajdywaniu osób zaginionych jak i przyczynić się do fałszywych zgłoszeń bądź wykazać zaniedbania poczynione przez policję w toku tych śledztw. To historia o nakładach finansowych ze strony państwa bądź osób prywatnych umożliwiających poszukiwania. Obok historii członków rodziny są tu również komentarze psychologa Bogdana Lacha, który przybliża specyfikę portretu wiktymologiczmego i zaginięć, pracowników Itaki zajmującej się poszukiwaniami osób zaginionych i mających kontakt z rodziną oraz osób zajmujących się poszukiwaniem i trenowaniem psów tropiących w terenie. Problematyka ujęta w książce pozwala zrozumieć czasochłonną, kosztowną i trudną sytuację zarówno bliskich jak i samych odnalezionych. Ten złożony system powiązań i przepływu informacji sprawia, iż bardzo trudno odnaleźć takie osoby.
Książka porusza temat zaginięć. Autor odnosi się do tego tematu w sposób holistyczny i wielowymiarowy. To zarazem opowieść o osobach, które są zaginione, zostały odnalezione żywe bądź martwe, ich bliskich, których życie bardzo się zmienia, gdy ginie bliska im osoba, sposobów radzenia sobie ze stratą pomimo upływu lat. To też opowieść o roli policji i mediów, które zarazem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako że jestem świeżo po lekturze "Zaginionych w amerykańskich parkach narodowych" podczas lektury porównania Polski do USA nasuwały się same.
Niestety, w naszym kraju zaginąć bez wieści jest równie łatwo co na bezdrożach USA. Co gorsza, tu i tam z pomocą rzadko przychodzi państwo. W książce Wróbla opieszałość, niezborność i nieudolność polskiej policji w tych sprawach po prostu poraża.
Dobrym zabiegiem jest zrównoważenie historii o zaginionych rozmowami z ekspertami z różnych dziedzin, którzy pomagają w poszukiwaniach. Tutaj akurat jesteśmy na poziomie światowym - pomocy nie trzeba szukać u wyznawców UFO czy Wielkiej Stopy. Niestety, w wielu przypadkach nawet oni są bezradni.
Podsumowując, spokojna, wyważona, unikajaca taniej sensacji książka na ważny temat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, w naszym kraju zaginąć bez wieści jest równie łatwo co na bezdrożach USA. Co gorsza, tu i tam z pomocą rzadko przychodzi państwo. W książce Wróbla opieszałość, niezborność i nieudolność polskiej policji w tych sprawach po...
📝 Reporterska podróż po świecie zaginięć, widziana nie tylko z perspektywy samych spraw, ale przede wszystkim ludzi, którzy próbują je rozwikłać. Autor zagląda do pracy policyjnych archiwów X, opisuje rolę profilerów kryminalnych, mechanizmy działania wariografu oraz kulisy medialnych inicjatyw w stylu „Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie”. Każda historia pokazuje inny etap poszukiwań – od pierwszych godzin po zniknięciu, przez żmudne analizowanie śladów, aż po długie lata niepewności.
💭 Moja opinia:
Ten tytuł to mój komfortowy tryb czytelniczy, bo zaginięcia w literaturze faktu zawsze mnie wciągają. Najbardziej podoba mi się to, że obok samych spraw dostajemy też „kuchnię” śledczą – jak myślą profilerzy, co naprawdę daje wariograf i dlaczego praca Archiwum X to bardziej maraton niż sprint. Czyta się to jak spokojny, ale intensywny spacer po zapleczu śledztw: bez sensacji na siłę, za to z dużą dawką ciekawości i szacunku do tematu. Idealna książka na dawkowanie rozdziałami, kiedy masz ochotę na coś prawdziwego, ale nadal wciągającego.
⭐ 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie oglądam systematycznie telewizji, ale swego czasu moją uwagę zwrócił program dziennikarza śledczego "Tajemnicze zaginięcia kobiet". Dokument rzuca światło na sprawy, w których kobiety zniknęły bez śladu, często w cieniu domowych konfliktów lub toksycznych relacji partnerskich. Co cenne, produkcja zamiast taniej sensacji skupia się na dramacie rodzin zaginionych a także błędach systemu.
Dzięki temu programowi część historii opisana w książce Szymona J. Wróbla "Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają" była mi już znana. Jednak nie przeszkodziło mi to w lekturze tej pozycji gdyż autor wchodzi w bardzo mroczny, a jednocześnie intymny obszar ludzkiej tragedii, świat osób, które po zaginięciu najbliższych zostały "zawieszone" między nadzieją a żałobą. To oni są bohaterami tej opowieści.
Szymon J. Wróbel skupia się na psychicznym i społecznym aspekcie bycia w stanie wiecznego oczekiwania, gdzie brak informacji, co stało się z zaginioną osobą staje się formą tortury. Pierwszą cześć książki stanowią historie głośnych zaginięć, i tych sprzed wielu lat jak i tych z ostatnich miesięcy, jak choćby głośna sprawa Krzysztofa Dymińskiego, której autor poświęca najwięcej miejsca. Oddaje głos jego rodzicom, pokazując ich tytaniczną pracę, determinację w przeczesywaniu Wisły i walkę o to aby sprawa ich syna nie została zapomniana.
Z taką samą empatią i delikatnością Szymon J. Wróbel podchodzi do wszystkich opisywanych przypadków. I każdemu z nich towarzyszy ta sama myśl - niewiedza jest gorsza o najgorszej prawdy.
W drugiej części publikacji autor oddaje głos ekspertom: psychologom, profilerowi, pracownikami Fundacji Itaka czy twórcom programu "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie". Te rozdziały pokazują czytelnikowi jak wyglądają kwestie formalne jeśli chodzi o zgłaszanie zaginięć, obalając mity pokutujące w powszechnej świadomości, chociażby ten, że od zaginięcia musi minąć 24 godziny. Ukazują też, że polski system poszukiwań z założenia jest mało wydolny, a policjanci często popełniają błędy w działaniu, w pierwszych godzinach po zgłoszeniu.
Połączenie intymnych historii z tą chłodną, ekspercką analizą sprawia, że książka Szymona J. Wróbla staje się ważnym głosem w debacie, o tym jak państwo powinno traktować ludzi, którzy z dnia na dzień znaleźli się w emocjonalnej próżni.
Lektura tej pozycji pozwala choć trochę zrozumieć z jakim wyzwaniami mierzą się na co dzień bliscy zaginionych, dla których każdy kolejny dzień jest walką o przetrwanie. Zachęcam Was do przeczytania "Zawieszonych".
Audiobook (czytał Kamil Pruban)
Nie oglądam systematycznie telewizji, ale swego czasu moją uwagę zwrócił program dziennikarza śledczego "Tajemnicze zaginięcia kobiet". Dokument rzuca światło na sprawy, w których kobiety zniknęły bez śladu, często w cieniu domowych konfliktów lub toksycznych relacji partnerskich. Co cenne, produkcja zamiast taniej sensacji skupia się na dramacie rodzin zaginionych a także...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem wielką entuzjastką książek non fiction, między innymi o tematyce , którą poruszył Szymon J. Wróbel. Codziennie ktoś wychodzi z domu i już do niego nie wraca, może to spotkać dosłownie każdego. Wśród zaginionych o których napisał autor były zarówno dzieci jak i osoby starsze , nastolatkowie czy ludzie w sile wieku. Książka,, Zawieszeni. O zaginionych i ludziach, którzy ich szukają" nie tylko opowiada o przypadkach zaginięć, pokazuje również,, od kuchni"cały proces poszukiwania tych osób,wyjaśnia jak wygląda w takich przypadkach praca policji, specjalnych jednostek straży pożarnej , fundacji Itaka. Książka jest naprawdę interesująca od pierwszej do ostatniej strony, tu nie ma ogólników, lania wody, są konkretne informacje i to mi się bardzo podoba.
Jestem wielką entuzjastką książek non fiction, między innymi o tematyce , którą poruszył Szymon J. Wróbel. Codziennie ktoś wychodzi z domu i już do niego nie wraca, może to spotkać dosłownie każdego. Wśród zaginionych o których napisał autor były zarówno dzieci jak i osoby starsze , nastolatkowie czy ludzie w sile wieku. Książka,, Zawieszeni. O zaginionych i ludziach,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudny, ale świetny reportaż. Historie osób zaginionych poruszają. Z drugiej strony fascynujące rozmowy z osobami, które uczestniczą w poszukiwaniach. Nie można koło tej książki przejąć obojętnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Zawieszeni: o zaginionych i ludziach, którzy ich szukają" Szymona J. Wróbel zawiera wiele ważnych wątków, dzięki którym możemy wejrzeć w świat osób, które straciły coś naprawdę ważnego - swoich bliskich, - nie przez ich śmierć, czy wypadek, ale bez żadnej odpowiedzi na pytanie: "Co się z nimi stało?"
Reportaż ten opowiada historię rodzin, które straciły bliskich z nieznanych powodów, ale także jak działają organizacje, które pomagają w poszukiwaniach i prowadzą akcje ratownicze. Możemy dowiedzieć się więcej np. o fundacji ITAKA lub o programie telewizyjnym "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie..."
Co robić od razu po zaginięciu? Gdzie szukać pomocy? Jak się zorganizować do poszukiwań? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedzi w tej lekturze.
Szymon J. Wróbel pisze prosto i zrozumiale. Tekst czyta się łatwo i szybko, pomimo emocjonujących w nim opowieści.
Polecam każdemu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaż ten opowiada historię rodzin, które straciły bliskich z...