Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Ostatnia szansa, żeby dobrze zjeść

Tłumaczenie: Tomasz Szlagor
Wydawnictwo: Twój Styl
7 (11 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
1
7
4
6
2
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Last Chance to Eat: The Fate of Taste in a Fast Food World
data wydania
ISBN
837163420X
liczba stron
336
słowa kluczowe
kulinaria, dobre jedzonko
język
polski
dodał
36maro

U podstaw książki leży pytanie: Gdzie się podziały wszystkie dobre rzeczy z naszych talerzy?. Autorka w barwny i pełen rozmachu sposób opisuje burzliwe dzieje naszej żywności w okresie ostatnich pięćdziesięciu lat.

 

źródło opisu: Empik.com

źródło okładki: Empik.com

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (22)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 103
Monika | 2012-06-10
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

W swojej książce Gina Mallet opisuje dzieje prostych, jak by się mogło wydawać, elementów kuchni europejskiej: jajka, wołowiny, kilku podstawowych warzyw i owoców, ryb i serów. Brzmi banalnie? Gwarantuję, że nie jest! Okazuje się, że codzienne elementy naszej diety mają bardziej burzliwą historię, niż przeciętny zjadacz jajek, jabłek i łososia może sobie wyobrazić.

Książka jest połączeniem kilku, na pozór bardzo odległych, gatunków literackich. Z jednej strony mnóstwo tu historycznych anegdot - nie tylko opisujących historię i pochodzenie danego dania czy składnika, ale również ich symboliczne i faktyczne znaczenie dla wydarzeń mających wpływ na losy świata! Historia powszechna miesza się z historią osobistą - Gina Mallet nie stroni od autobiograficznych opisów tradycji kulinarnych we własnym domu rodzinnym i bogatych doświadczeń restauracyjno-kuchennych z życia codziennego. Dzięki temu książkę czyta się momentami jak wciągającą powieść. Co kilka stron dorzucone są apetyczne...

książek: 95
badylla | 2015-04-22
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 kwietnia 2015
książek: 137
fiolka | 2014-02-01
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
książek: 262
sapho | 2014-01-27
Przeczytana: 28 stycznia 2014
książek: 219
Anysta | 2013-12-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 105
Joe | 2013-08-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2005 rok
książek: 1002
Magda | 2013-03-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 1711
Innes | 2012-08-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: listopad 2010
książek: 244
Rrrabarbar | 2011-03-31
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 29 marca 2011
książek: 0
| 2011-02-10
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 12 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd