Ostatnia szansa, żeby dobrze zjeść
Wydawnictwo: Twój Styl kulinaria, przepisy kulinarne
336 str. 5 godz. 36 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Last Chance to Eat: The Fate of Taste in a Fast Food World
- Wydawnictwo:
- Twój Styl
- Data wydania:
- 2006-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2006-01-01
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 837163420X
- Tłumacz:
- Tomasz Szlagor
- Tagi:
- kulinaria dobre jedzonko
U podstaw książki leży pytanie: Gdzie się podziały wszystkie dobre rzeczy z naszych talerzy?. Autorka w barwny i pełen rozmachu sposób opisuje burzliwe dzieje naszej żywności w okresie ostatnich pięćdziesięciu lat.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 20
- 13
- 8
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
W swojej książce Gina Mallet opisuje dzieje prostych, jak by się mogło wydawać, elementów kuchni europejskiej: jajka, wołowiny, kilku podstawowych warzyw i owoców, ryb i serów. Brzmi banalnie? Gwarantuję, że nie jest! Okazuje się, że codzienne elementy naszej diety mają bardziej burzliwą historię, niż przeciętny zjadacz jajek, jabłek i łososia może sobie wyobrazić.
Książka jest połączeniem kilku, na pozór bardzo odległych, gatunków literackich. Z jednej strony mnóstwo tu historycznych anegdot - nie tylko opisujących historię i pochodzenie danego dania czy składnika, ale również ich symboliczne i faktyczne znaczenie dla wydarzeń mających wpływ na losy świata! Historia powszechna miesza się z historią osobistą - Gina Mallet nie stroni od autobiograficznych opisów tradycji kulinarnych we własnym domu rodzinnym i bogatych doświadczeń restauracyjno-kuchennych z życia codziennego. Dzięki temu książkę czyta się momentami jak wciągającą powieść. Co kilka stron dorzucone są apetyczne przepisy, które sprawiają, że nawet ja, fanka jedzenia, ale beztalencie w kwestii gotowania, mam ochotę pędzić do kuchni i macerować, faszerować, blanszować i polewać sosem beszamelowym.
Gina Mallet opowiada historie potraw i składników wyjątkowo barwnie i wciągająco. Czasami słychać głos tęsknoty i czuć niemoc - wyrafinowane dania i bogate tradycje kulinarne zanikają w dobie fast-food'ów, a nasze zakupy spożywcze w dużych sieciach będą stawały się coraz bardziej jednolite i monotonne. Mallet nie przyjmuje jednak poważnego tonu. Jej dowcipne anegdoty i błyskotliwe porównania sprawiają, że od książki nie można się oderwać. Z uśmiechem przebijającym spomiędzy linijek autorka puszcza do czytelnika oko i mówi: nie daj się zwariować, jedz dobrze!
W każdym zdaniu czuć miłość do jedzenia i tęsknotę za potrawami, które kiedyś były na wyciągnięcie ręki, a obecnie stanowią element gastronomicznego podziemia. Jeśli dodamy do tego zastraszające, choć niekoniecznie poparte wiarygodnymi badaniami raporty naukowców, mamy prosty przepis na wyginięcie dawnych dań i przepisów. Czy Wy też przechodziliście etap pożegnania z koglem-moglem (bo ptasia grypa) i krwistymi stekami (bo choroba szalonych krów)? Globalizacja, uprzemysłowienie i masowa produkcja to główne czynniki, które według Mallet sprawiły, że jabłko nie smakuje już tak, jak kiedyś, a truskawka, poza kolorem i zapachem, w niczym nie przypomina owocu, który znamy z dzieciństwa.
Tytuł książki Giny Mallet brzmi może nieco apokaliptycznie, ale po lekturze z przykrością stwierdzam, że wiele składników, a przez to wyrafinowanych potraw, swoją małą apokalipsę ma już za sobą. Mimo to dominującą nutą stylu książki jest radość - z każdego pachnącego i smacznego wspomnienia, ocalonego dania i odkrywania nowych smaków. Ostrzegam, że efektem ubocznym lektury może być zwiększone łaknienie, ale nawet za cenę kilku dodatkowych kilogramów książkę...
(Moja ocena:) trzeba przeczytać!
Recenzja pochodzi z mojego bloga: http://poczytalnosc.blogspot.com
W swojej książce Gina Mallet opisuje dzieje prostych, jak by się mogło wydawać, elementów kuchni europejskiej: jajka, wołowiny, kilku podstawowych warzyw i owoców, ryb i serów. Brzmi banalnie? Gwarantuję, że nie jest! Okazuje się, że codzienne elementy naszej diety mają bardziej burzliwą historię, niż przeciętny zjadacz jajek, jabłek i łososia może sobie wyobrazić.
więcej Pokaż mimo toKsiążka...