Jak nie umrzeć przedwcześnie. Cała prawda o zdrowym żywieniu

Tłumaczenie: Paweł Luboński
Wydawnictwo: Czarna Owca
8,43 (88 ocen i 13 opinii) Zobacz oceny
10
21
9
27
8
22
7
12
6
2
5
2
4
1
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
How not to die.
data wydania
ISBN
9788380150263
liczba stron
560
kategoria
poradniki
język
polski

Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i...

Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami.

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl

źródło okładki: materiały wydawnictwa

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (527)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1869
korcia | 2016-12-11
Przeczytana: 26 listopada 2016

Pozycja „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” jest bardzo dobrze napisana, dzięki czemu jest ciekawa i pouczająca. Mamy tu mnóstwo rad, ale też przykładów, które przecież znacznie lepiej do nas trafiają niż suche fakty. Książkę czyta się świetnie i trzeba przyznać, że jest to wciągająca lektura, co chyba niezbyt często można powiedzieć o poradnikach. Ja jestem zachwycona tą pozycją, zamierzam dzielić się nią z osobami z mojego otoczenia, bo mam nadzieję, że i do ich życia wprowadzi sporo zmian. Planuję ją pożyczyć wielu bliskim, ale myślę, że sama też często będę do niej zaglądać.

http://korcimnieczytanie.blogspot.com/2016/11/dr-michael-h-greger-gene-stone-jak-nie.html

książek: 835
Pistacia_Vera | 2017-04-05
Przeczytana: 05 kwietnia 2017

książka jest obszerna ale czyta się szybko i przyjemnie, można się dowiedzieć naprawdę ciekawych rzeczy nt. zdrowia i wpływu jedzenia na organizm. książka podzielona jest na dwie części. w części pierwszej autor omawia wyniki badań dotyczące poszczególnych składników diety roślinnej, które mogą zapobiegać piętnastu schorzeniom będącym najczęstszą przyczyną śmierci. druga cześć to odpowiedź na pytanie, które zadają autorowi uczestnicy jego wykładów "Co pan je każdego dnia, doktorze Greger?" bardzo wartościowa pozycja, wszystkie tezy doktora poparte wynikami badań. polecam. może kogoś zainspiruje do zadbania o zdrowie i zmiany diety.

książek: 1481
teresai | 2017-03-16
Przeczytana: 16 marca 2017

Bardzo inspirująca. Czuję się zmotywowana i zachęcona do zmian w jadłospisie. Niech żyją warzywa strączkowe! (A przy okazji i wszystkie zwierzęta, których nie zjemy :-)

książek: 1582
MLB | 2017-04-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 10 kwietnia 2017

Świetny poradnik. Oczywiście, po odfiltrowaniu amerykańskich realiów i SAD:)
Sprawnie, przejrzyście i konkretnie napisana, dobrze udokumentowana.

książek: 821
sigomicamino | 2017-01-29
Przeczytana: 29 stycznia 2017

Lektura obowiązkowa dla każdego, komu nie jest obojętne czym karmi swoje ciało każdego dnia. Jeśli chcesz poprzez jedzenie poprawić jakość swojego życia, ustrzec się chorób które co roku zabijają miliony ludzi (lub zapobiec ich pierwszym objawom!) albo po prostu dokonywać świadomych wyborów żywieniowych - ta książka to strzał w dziesiątkę!
W moim przypadku była 'kropką nad i' która utwierdziła mnie w wyborze diety roślinnej, a wydane na nią pieniądze stały się najlepszą inwestycją w życiu. Nie żartuję!
Sięgnijcie, bo warto!

książek: 54
PaniSarka | 2017-02-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: styczeń 2017

Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem?
Przywiązujesz wagę do tego co jesz na co dzień?
Interesujesz się dietetyką, medycyną?
Chcesz coś zmienić w swoim życiu?
Jesli na choć jedno z pytań odpowiedziałeś/aś: Tak, ta książka jest dla Ciebie!
Jednym z autorów książki jest lekarz propagujący styl zdrowego żywienia. Dr Greger nie próżnuje - w pierwszej cześci książki przedstawia argumenty za tym co jeść aby być zdrowym, uniknąć chorób nowotworowych, schorzeń kardiologicznych, a wszystko to poparte naukowymi dowodami. W drugiej części dowiemy się jakie produkty to "zielone światło" dla naszego organizmu, a których lepiej się wystrzegać. W książce obecnych jest nawet kilka przepisów i propozycje jak przyrządzić dane warzywo czy owoc, żeby były jeszcze smaczniejsze.
Wbrew pozorom ( choć w książce często pojawia się zdanie: " Mięso zawiera wiele szkodliwych substancji ") nie jest to pozycja, która ma skłaniać czytelnika do wegetarianizmu czy weganizmu.
Jak sam autor pisze: Jeśli masz zjeść...

książek: 564

"Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem" to niezwykły poradnik zawierający medyczną wiedzę na temat odżywiania. Jest podzielony na dwie części. Z pierwszej z nich dowiemy się "Jak nie umrzeć na..." - tutaj mamy opisanych piętnaście współcześnie występujących chorób, które są najczęstszą przyczyną śmierci, są to m. in.: rak płuc, cukrzyca, Alzheimer, choroby serca, nadciśnienie, itp. Autor, który jest lekarzem z wieloletnim doświadczeniem oraz praktyką, przytacza wiele wyników badań, które były przeprowadzane w Stanach Zjednoczonych, jako potwierdzenie swoich tez. Opisuje, jak to co jemy na co dzień, może wpływać na nasze zdrowie, a także długość życia. Doradza jak zmodyfikować naszą dietę, co najlepiej jeść, aby uniknąć danych chorób i cieszyć się zdrowiem. Widoczna jest postawa autora co do diety jaką powinniśmy wykorzystać. Radzi unikać mięsa, gdyż najlepszą dietą według niego, jest ta składająca się z roślin. Jednak jak mówi, zdaje sobie sprawę,...

książek: 991
Justyna_78 | 2017-01-18
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 18 stycznia 2017

Przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem, nie mogłam przestać czytać,
a książka nie wąska, ma ponad 400 stron i spora bibliografia.
Napisany prostym zrozumiałym dla każdego językiem poradnik,i mimo że często przytaczane są dane statystyczne i wyniki badań to nie jest ciężka w odbiorze.
Autorzy przekonują że aby uniknąć wielu chorób z listy zabójców numer jeden itd. trzeba zmienić dietę (jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił) na dietę jak najmniej przetworzoną i opartą na warzywach i owocach.
W sumie nic odkrywczego w tym no bo często się słyszy o tej najzdrowszej diecie a więc najciekawsze jak dla mnie są wyniki badań i statystyki.
Autor żyje swoją pasją i jest to bardzo odczuwalne podczas lektury.
Na koniec autor odpowiada jak sam stwierdza na najczęściej zadawane pytanie a mianowicie a co Pan na codzień je? I możemy poznać tzw Tuzin Dr Gregera.
Polecam wszystkim lekturę tego propagatora zdrowego odżywiania, ja częściowo z porad skorzystam.

książek: 1253
MoznaPrzeczytac | 2016-10-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 10 października 2016

Autor już na początku przedstawia się jako praktykujący lekarz z wieloletnim stażem, który zgłębianie wiedzy, nazwijmy „poza farmaceutycznej”, zaczął w wyniku chorób, które pojawiły się w jego rodzinie, a których medycyna akademicka nie potrafiła wyleczyć. I wbrew pozorom to nie jest książka o cudownych uzdrowieniach, ale o łagodzeniu i przede wszystkich zapobieganiu chorobom. Odpowiednie podejście do odżywiania to, według doktora, droga do zapobiegania większości chorób, które dziś nazwalibyśmy cywilizacyjnymi.

Pełna recenzja książki na stronie:
http://moznaprzeczytac.pl/jak-nie-umrzec-przedwczesnie-michael-h-greger-gene-stone/

książek: 1002
Ervisha | 2017-02-04
Przeczytana: 03 lutego 2017

Treść książki została podzielona na dwie części: "Jak nie umrzeć na..." oraz "Co jeść..".
W części pierwszej autor omawia najczęstsze przyczyny zgonów w Stanach Zjednoczonych. Informuje nas o tym, jaki konkretnie produkt najlepiej wpływa na zapobieganie i leczenie danej choroby a także doradza jak zmodyfikować naszą dietę aby ich uniknąć a tym samym jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Wszystkie swoje słowa popiera wynikami badań naukowych a także przypisami, co dodaje publikacji wiarygodności (ok. 100 stron z książki to przypisy).

Cześć druga skupia się produktach dzięki którym dostarczymy sobie niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podzielono je na kategorię np. rośliny strączkowe, jagody, inne owoce, kapusta i jej krewniacy, zielenina... Każda z grup zostaje dokładnie mówiona. Dowiadujemy się co jeść, jak jeść i w jakich ilościach a także jak przygotowywać dane produkty by powstał z tego pełnowartościowy posiłek a warzywa zachowały jak...

zobacz kolejne z 517 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd