pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!
Aleksander Wielki. Biografia
Aleksander Wielki rozsądny polityk, który pewnego dnia uwierzył w swą boskość, nieustraszony żołnierz, łączący umiarkowanie wpojone mu przez Arystotelesa z barbarzyńskimi obyczajami ojczystej Macedoni... Aleksander Wielki rozsądny polityk, który pewnego dnia uwierzył w swą boskość, nieustraszony żołnierz, łączący umiarkowanie wpojone mu przez Arystotelesa z barbarzyńskimi obyczajami ojczystej Macedonii, człowiek wspaniałomyślny i szczodry, który w gniewie potrafił zabić najlepszego przyjaciela. pokaż więcej.
Moja Biblioteczka
Gdzie kupić?
Opinie znajomych
Opinie czytelników
Peter Green wykonał świetną robotę.
Biografia jest niesamowicie dokładna w szczegóły nie tylko życia samego Aleksandra ale również jego ojca i ludzi z najbliższego otoczenia.
Napisana tak, że nawet ludzie nie interesujący się historią w dużym stopniu, będą czytać ją jak barwną powieść beletrystyczną.
Bardzo dobra biografia. Przyjemnie i gładko się czyta jak powieść historyczną. Jedynie co w niej tylko mnie osobiście denerwowało to niektóre anegdoty i porównania do współczesnych postaci. Plus czasami brak chronologii, czyli wyprzedzanie niektórych wątków.
Autor nieco zmienił mój punkt widzenia na postać Aleksandra. W sposób przejrzysty opowiada historię jego życia opierając się na wielu źródłach i próbując wyjaśnić zawiłości historii.
Faktycznie przeszkadzają niekiedy komentarze autora wyprzedzające bieg wydarzeń. Zabrakło mi też opisu jakichś "pikantnych wydarzeń" bądź "legend" na temat wodza:P
Jest to moja pierwsza przeczytana biografia. Do tej pory zastanawiałem się cóż może być takiego fascynującego w czytaniu tego typu książek, o czyimś życiu, sukcesach i porażkach.
Muszę przyznać że czytało się ją jak powieść przygodową, czasami nawet z wartką akcją. Jednym słowem, polecam.
Wiem że na pewno sięgnę jeszcze po tego typu ksiązki.
Bardzo ciekawa książka, moim zdaniem w większym stopniu przybliża nam sytuację polityczną w IV w p.n.e. niźli traktuje o samym Aleksandrze - oczywiście te elementy się przeplatają ze sobą w książce Greena, odnoszę jednak wrażenie iż czegoś tam brakuje. Pomimo tego, laik interesujący się historią i samą postacią Aleksandra Wielkiego z pewnością dowie się o nim czegoś nowego z tej biografii. Polecam.
Wartka opowieść o człowieku będącym inspiracją dla wielu kolejnych pokoleń, o którym historia nie chce do dziś zapomnieć. Została legenda po krwawych czynach i opowieść o kondycji człowieka, który zdawał się nie mieć żadnych granic, przedkładając swoje ambicje ponad wszystko. Książka warta uwagi.
Genialna biografia genialnego wodza.
Czyta się ją świetnie, Green pisze z lekki zacięciem przygodowym nie nużąc czytelnika typowo historycznym żargonem. Wtrąca różne ciekawostki z życia Aleksandra jak i jego kompanów, niekiedy dosyć zabawne. :)
Świetna biografia, nieco "odzłacająca" postać wielkiego wodza. Masa rzetelnych faktów i ciekawostek, dla każdego zainteresowanego tą nietuzinkową postacią jak i epoką, w której żyła.
Świetne studium epoki, ciekawe spojrzenie na postać Aleksandra, ale także ojca Filipa
Barrrdzo historyczna i barrrdzo trudna książka dla koneserów.

Zinamon
Weltbild