Bogaty ojciec, biedny ojciec

Okładka książki Bogaty ojciec, biedny ojciec autora Robert Toru Kiyosaki, Sharon L. Lechter, 9788392256144
Okładka książki Bogaty ojciec, biedny ojciec
Robert Toru KiyosakiSharon L. Lechter Wydawnictwo: Instytut Praktycznej Edukacji biznes, finanse
biznes, finanse
Rich Dad, Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids about Money – That the Poor and Middle Class Do Not!
2007-01-01
2007-01-01
2000-05-11
Krzysztof Szramko

Kup Bogaty ojciec, biedny ojciec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bogaty ojciec, biedny ojciec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bogaty ojciec, biedny ojciec

Żałuję, że nie przeczytałem tego jako nastolatek, bo to konkretna lekcja sprawczości, której brakuje w szkole. Choć w dobie AI techniczne detale bywają nieaktualne, to nauka o tworzeniu własnych źródeł przychodu zamiast bycia „najlepszym od burgerów” daje odpowiedni sposób myślenia. Krótka treść bez zbędnych słów uczy prostej zasady: albo ryzykujesz i płacisz najpierw sobie, albo nie robisz żadnych postępów, marnując czas na szukanie bezpiecznego balansu. Sceptycy będą narzekać na formę, ale zwycięzcy wyciągną z tego realną wartość.

Krok 1: Weź kredyt

Krok 3: Sprzedaj je drożej

Powtórz 10 razy

Gratulacje, zostałeś bogaty! Problem? :tf:

Bardzo dobra pozycja.
Trochę trudno przyłożyć amerykański rynek nieruchomości i system podatkowy na rynek polski, ale nie to było istotą książki. Istotą była zmiana sposobu myślenia.

Bardzo dobra pozycja.

Książka "Bogaty ojciec, biedny ojciec" to popularny poradnik finansowy, w którym autor pokazuje, jak wyjść z finansowego marazmu, przestać zadręczać się brakiem pieniędzy i sprawić, by to pieniądze pracowały dla nas, a nie my dla nich. Brzmi trudno? Kiyosaki tłumaczy wszystko w bardzo przystępny sposób, wracając do podstaw — nie tylko finansów, ale i życiowego podejścia do pieniędzy.

Autor odwołuje się do własnej młodości i dwóch postaci: „biednego ojca”, który wierzył w ciężką pracę jako drogę do stabilizacji finansowej, oraz „bogatego ojca”, który nauczył go przedsiębiorczego i ekonomicznego myślenia. Dzięki temu książka ma formę historii, a nie suchego poradnika.

W prosty sposób wyjaśnione zostają kluczowe pojęcia, takie jak różnica między aktywami a pasywami. Kiyosaki pokazuje, jak pieniądze mogą na nas pracować oraz co zrobić, aby przestać żyć „od pierwszego do pierwszego”. Mimo że książka powstała prawie 30 lat temu, zawiera wiele ponadczasowych i uniwersalnych wskazówek dotyczących finansów osobistych i inwestowania.

Wadą publikacji jest fakt, że została napisana z myślą o rynku amerykańskim, który różni się od realiów polskich. Niektóre przykłady czy rozwiązania wymagają więc dostosowania do naszych warunków.

Mimo tego jest to pozycja godna polecenia dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć pieniądze, nauczyć się inwestowania oraz zastanawia się nad wejściem na giełdę.

Ocena: 8/10

Książka dla ludzi, którzy z finansami nie mieli styczności.

Dużo jest w niej amerykańskiego, coachingowego gadania w stylu "Obudź w sobie olbrzyma", ale mało w niej konkretów.
Złote myśli w pogrubionej czcionce nie są złote, ale zazwyczaj to zwykłe slogany.
Pozwolę sobie przytoczyć jeden fragment:
"Niedługo będziesz mógł pozwolić sobie na zakup nieruchomości o bardziej spekulacyjnym charakterze, takim które mają stopę zwrotu od 100 do nieskończoności i to przy wkładzie wynoszącym zaledwie 5 tys $" XD!
W książce co chwila się słucha krytyki pracy na etacie, zupełnie tak, jakby flipowanie na mieszkaniach było jedyną właściwą drogą pomnażania pieniędzy, a etat to ujma na honorze.
Książka się już trochę zdezaktualizowała i dotyczy amerykańskiego społeczeństwa, co jeszcze bardziej sprawia, że w Polsce nie warto jest jej przeczytać.
Bardzo mocno czuć w niej klasizm - biedota na etacie vs oświeceni bogacze.
Ogólnie książka to przerost formy nad treścią.
W książce występują reklamy (XD!).

Z pozytywów to w zaktualizowanym wydaniu można przeczytać streszczenia rozdziałów (chociaż szczerze nie wiem dlaczego ktoś miałby do niej wracać) i najważniejsze myśli. Jesteśmy również zachęcani do podejmowania bardziej proaktywnego stanowiska, odpowiedzi na pytania, rozważania na temat finansów.

Wobrażam sobie, że w pewnych okolicznościach dla kogoś ta książka mogłaby okazać się przydatna, natomiast w mojej opinii nie jest warta polecenia. Jest to produkt marketingowy, a nie książka o inwestowaniu, bo o tym za wiele nie idzie się z niej nauczyć.

Książka dla ludzi, którzy z finansami nie mieli styczności.

Pozwolę sobie przytoczyć jeden fragment:
"Niedługo będziesz mógł pozwolić sobie na zakup nieruchomości o bardziej...

Dobra książka dla osób które potrzebują podstaw wiedzy o finansach osobistych. Jest bardzo wciągająca i faktycznie pokazuje trochę inna perspektywę niż ta w której większość z nas jest wychowywana.
Jednak choć autor stara się by jego dzieło wydawało się wyjątkowe i odmieniające życie to wydaje mi się że nie należy traktować go jak wyroczni. Raczej jako zbiór wskazówek z których trzeba zabrać co potrzebne i żyć po swojemu.

Ta książka jest dla Ciebie jeśli:
Czujesz, że „etat + oszczędzanie” to za mało.
Chcesz zrozumieć mechanikę pieniędzy, nie tylko produkty.
Lubisz książki, które prowokują i burzą schematy.

Ta książka jest dla Ciebie jeśli:
Czujesz, że „etat + oszczędzanie” to za mało.
Chcesz zrozumieć mechanikę pieniędzy, nie tylko produkty.
Lubisz książki, które prowokują i burzą schematy.

No cóż, niewątpliwie bestseller, ale oprócz ogólnego przesłania czyli inwestuj w aktywa a nie w pasywa, pełno jest nie do końca wiarygodnych historyjek i takiego amerykańsko kapitalistycznego hurra-optymizmu. I zadziwiająco dużo oproszczeń i nieprecyzyjnych informacji plus ogromna propaganda własnego sukcesu. Autor ciągle wspomina o świetnych okazjach jakie wyłapał, świetnych transakcjach, często stawiając się w przeciwwadze do innych, którzy niemądrze nie posłuchali jego rad. Wszystko jest czarne albo białe. A inwestowanie takie nie jest, nieruchomości mają pełno pułapek, rynek podlega cyklom. Powoduje to że tylko cześć rad z tej książki jest uniwersalna, aktualna i cenna. Są to te najbardziej ogólne myśli - ucz się, za środki z pracy kupuj aktywa żeby to pieniądze pracowały dla ciebie a nie ty dla pieniędzy.
Za dużo tutaj sprzedawania samego siebie, przez co - jak dla mnie - książka traci na wiarygodności. O tym że jest pełna historii które nigdy się nie wydarzyły już nawet nie wspominam. Niby nie jest to problemem jeśli mają być one tylko ilustracją, sposobem na zobrazowanie jakiejś myśli, no ale jednak zastanawiam się wtedy co jest prawdą a co nie. No ale może przyzwyczaiłem się do rzetelności i szczerości naszych rodzimych autorów pokroju Iwucia czy Samołyka.

Daje zupełnie inne spojrzenie na pieniądze i pracę. Nie wszystko jest do wdrożenia od razu, ale książka naprawdę zmienia sposób myślenia o finansach

W sumie inspiruje. Wkurza tylko niekiedy. Po 5. latach przeczytałem drugi raz. I stwierdzam, że warto było przeczytać i wrócić. Za drugim razem przyjąłem ją lepiej.

11463 użytkowników ma tytuł Bogaty ojciec, biedny ojciec na półkach głównych
1826 użytkowników ma tytuł Bogaty ojciec, biedny ojciec na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Bogaty ojciec, biedny ojciec