Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2016-01-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-11
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324027507
- Tłumacz:
- Aleksandra Kamińska
- Tagi:
- jedzenie dieta
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?
Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?
Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.
Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 118
- 107
- 48
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
Opinia
Pomyśl, zanim zjesz
Moda na zdrowy styl życia jest jedną z tych, które warto zatrzymać na dłużej. Polacy wyłączyli telewizory, podnieśli się z kanap i zaczęli aktywnie spędzać swój wolny czas. W dużej mierze zmieniła się również ich dieta – z ciężkiej, mięsnej i tłustej stała się bardziej warzywna, owocowa, pełnoziarnista. Ale by pozostała już taka na lata, a złe nawyki żywieniowe uległy tym zdrowym, nie wystarczy opróżnić zamrażarki z gotowych, naszpikowanych chemią dań i unikać słodyczy. Prędzej czy później silna wola przestanie być taka silna, a nogi odruchowo poniosą nas do zakazanych pólek w sklepie. Musimy więc zastanowić się nie tylko nad tym, co jemy, ale dlaczego to jemy. A w szukaniu odpowiedzi na to pytanie pomoże nam Leanne Cooper w swojej książce „Jedz inaczej”.
Autorka traktuje temat zdrowego odżywania się zgoła odmiennie niż większość dotychczas opublikowanych poradników. Zamiast serwować przepisy na pyszne dania i tworzyć listę rzeczy absolutnie zakazanych, woli poszukać źródła samego problemu, jakim jest zła dieta i znaleźć długoterminowe rozwiązanie, które pozwoli nam nie zbaczać „z raz obranego kursu na zdrowie”. Leanne Cooper wykorzystuje wiedzę z zakresu psychologii żywienia i zgłębia działanie wewnętrznych mechanizmów, które popychają nas we właściwą lub niewłaściwą stronę.
Dieta powinna opierać się na trzech głównych założeniach: zróżnicowaniu, walorach odżywczych i nieprzetworzonych produktach. Zdaniem autorki zbyt często skupiamy się na kaloryczności i gramaturze poszczególnych posiłków. Obsesyjnie obliczamy kalorie, a nie myślimy o tym, co tak naprawdę jemy. Powinniśmy więc skupić się na odpowiednim komponowaniu dań i wybieraniu produktów z różnych grup. W naszym menu nie może zabraknąć warzyw, owoców, chudych mięs, produktów pełnoziarnistych, nabiału itp. Tylko wtedy dostarczymy organizmowi składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Musimy również wykluczyć ze swojej diety produkty wysokoprzetworzone i sięgać tylko po te naturalne, nie zawierające miliona barwników i sztucznych aromatów. W przypadku owoców, warzyw kupowanych na targu lub w osiedlowym warzywniaku i mięs z zaufanego sklepu nie to jest to zbyt skomplikowane. Problem pojawia się w markecie, gdy stoimy przed uginającymi się od towaru półkami. Które masło będzie odpowiednie, po jaki jogurt czy płatki śniadaniowe powinniśmy sięgnąć. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i edukacja w zakresie substancji, dodawanych do produktów. Musimy wiedzieć, które „E” są naprawdę szkodliwe, czym jest guma guar i kwas cytrynowy.
Leanne Cooper zwraca również uwagę na okoliczności, w jakich spożywamy posiłki. Okazuje się, że wszystko ma znaczenie. Liczba osób zasiadających z nami przy stole, wielkość talerzy, muzyka grająca w tle i sposób serwowania potraw. Na co dzień ignorujemy te czynniki i bezwiednie zjadamy więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje nasz organizm. Może więc warto zmienić kilka rzeczy w swoim życiu? Zacząć zastanawiać się nad sytuacjami, które skłaniają nas do sięgania po słodycze, pomyśleć o bardziej zróżnicowanej diecie i naturalnych produktach, które naprawdę lubimy. Ostatecznie jedzenie ma być przyjemnością, postarajmy się więc, by ta przyjemność była też dla nas zdrowa.
Pomyśl, zanim zjesz
więcej Pokaż mimo toModa na zdrowy styl życia jest jedną z tych, które warto zatrzymać na dłużej. Polacy wyłączyli telewizory, podnieśli się z kanap i zaczęli aktywnie spędzać swój wolny czas. W dużej mierze zmieniła się również ich dieta – z ciężkiej, mięsnej i tłustej stała się bardziej warzywna, owocowa, pełnoziarnista. Ale by pozostała już taka na lata, a złe nawyki...