Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2016-01-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-11
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324027507
- Tłumacz:
- Aleksandra Kamińska
- Tagi:
- jedzenie dieta
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?
Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?
Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.
Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 118
- 105
- 49
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo dobra książka dla tych, którzy sami chcą sobie radzić ze zdrowym odżywianiem. żadnych bzdurnych teorii, tylko rzetelna wiedzą.
Bardzo dobra książka dla tych, którzy sami chcą sobie radzić ze zdrowym odżywianiem. żadnych bzdurnych teorii, tylko rzetelna wiedzą.
Pokaż mimo toNuda, nuda, nuda...
Nuda, nuda, nuda...
Pokaż mimo toZdarzyło Ci się zjeść więcej gdy jesteś sam albo jesteś znudzony? Czy poziom samooceny i poziom BMI są ze sobą w jakikolwiek sposób skorelowane? Czy znasz różnicę między głodem a sytością? Jak często udaje Ci się poprawnie odczytać sygnały wysyłane przez Twój organizm?
Książka mówi, że jest ciężko dobrze i zdrowo żyć. Ale ten kto chce dotrzeć na szczyt, najpierw musi wyjść pod górkę.
Polecam dla osób początkujących. Dla mnie to dobre uzupełnienie pod kątem psychologicznym.
Zdarzyło Ci się zjeść więcej gdy jesteś sam albo jesteś znudzony? Czy poziom samooceny i poziom BMI są ze sobą w jakikolwiek sposób skorelowane? Czy znasz różnicę między głodem a sytością? Jak często udaje Ci się poprawnie odczytać sygnały wysyłane przez Twój organizm?
więcej Pokaż mimo toKsiążka mówi, że jest ciężko dobrze i zdrowo żyć. Ale ten kto chce dotrzeć na szczyt, najpierw musi wyjść...
Książka ok, ale dla tych, którzy dopiero zaczynają podróż do świata dietetyki i zdrowego żywienia.
Znajdziecie tu wiele pomocnych informacji, a także wyników badań amerykańskich naukowców...
Lekturę można potraktować jako przygotowanie do wprowadzenia diety. pomogą w tym zamieszczone wewnątrz ćwiczenia.
Książka ok, ale dla tych, którzy dopiero zaczynają podróż do świata dietetyki i zdrowego żywienia.
Pokaż mimo toZnajdziecie tu wiele pomocnych informacji, a także wyników badań amerykańskich naukowców...
Lekturę można potraktować jako przygotowanie do wprowadzenia diety. pomogą w tym zamieszczone wewnątrz ćwiczenia.
"Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy" - Leanne Cooper, wydana przez : Wydawnictwo Znak Literanova
Miał to być typowy poradnik i tu miła niespodzianka, poradnik tak, ale całkowicie inny ...
Pewnego dnia postanowiłem przeczytać książkę na temat filozofii jedzenia.
Zapowiadała się tak jak inne poradniki oderwane od polskiej rzeczywistości. Na naszym rynku jest wiele takich książek.
Jednak z każdą następną przeczytaną stroną, moje pierwsze wrażenie zmieniało się na korzyść tej właśnie publikacji.
Jest to jedna z najlepszych książek jakie czytałem w ostatnich latach na temat filozofii jedzenia, podoba mi się, że są tu dokładnie wytłumaczone nawyki żywieniowe i podane sposoby by je zmienić, aby nasze życie polegało na jedzeniu z przyjemnością bez popełniania błędów cywilizacyjnych.
W książce dokładnie opisane są przykłady w jaki sposób zmienić swoje życie - bez stosowania diet i ograniczeń.
Osoba wchodząca w świat świadomego jedzenia nie jest od razu wrzucana na głęboką wodę jak to robią zazwyczaj dostępne na rynku poradniku o żywieniu.
W tej publikacji jest wszystko od początku tak jak powinno być, każdy znajdzie coś dla siebie lub utrwali już znane zagadnienia, więc polecam i tym niewprawionym i "wyjadaczom" żywieniowym.
Informacje jakie tutaj znajdziemy to :
• - jak zrobić listę zakupów
• - jak robić zakupy w małym i dużym sklepie
• - jak uniknąć chwytów marketingowych
• - jak przygotowywać posiłki ( ilość i jakość )
• - kiedy jeść i co jeść (słuchać swojego organizmu)
• - jak przyprawiać i po co przyprawiać
• - jak czytać etykiety umieszczane na produktach
• - przykładowe treningi ( jak zmienić swoje przyzwyczajenia i pozbyć się blokad)
Gratulacje dla wydawnictwa za podjęcie ryzyka wydania książki.
Dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova za tą tak bardzo przydatną publikację (wszystko w jednym miejscu).
"Jedz inaczej. Dlaczego jemy, to co jemy" - Leanne Cooper, wydana przez : Wydawnictwo Znak Literanova
więcej Pokaż mimo toMiał to być typowy poradnik i tu miła niespodzianka, poradnik tak, ale całkowicie inny ...
Pewnego dnia postanowiłem przeczytać książkę na temat filozofii jedzenia.
Zapowiadała się tak jak inne poradniki oderwane od polskiej rzeczywistości. Na naszym rynku jest wiele takich...
Fantastyczna pozycja dla wszystkich, którzy chcą spojrzeć na kwestię jedzenia, tego co nami kieruje kiedy chcemy coś o danym czasie, w określonej ilości..na prawdę nic tu nie dzieje się przypadkowo. Wszystko to jedna wielka psychologia;-) Do przeczytania tej książki skłoniła mnie dużej mierze chęć zmiany nawyków, przejścia na zdrowszą i wartościowszą dietę. Polecam wszystkim dla których istotne jest to co jemy. W końcu jesteś tym co jesz;-) Okładka książki przyciąga. Wizualne wrażenie jest bardzo fajne przez swoją prostotę i jasne kolory. Zachęca żeby książkę otworzyć i zobaczyć co do powiedzenia ma nam autorka. Po przeczytaniu książki utwierdziłam sie tylko w przekonaniu, że nie warto stosować restrykcyjnych diet a po prostu zwrócić uwagę na pewne nawyki żywieniowe stosowane i powielane latami. Obowiązkowy must have dla wszystkich maniaków zdrowego żywienia jak i fit freaków;-)
Fantastyczna pozycja dla wszystkich, którzy chcą spojrzeć na kwestię jedzenia, tego co nami kieruje kiedy chcemy coś o danym czasie, w określonej ilości..na prawdę nic tu nie dzieje się przypadkowo. Wszystko to jedna wielka psychologia;-) Do przeczytania tej książki skłoniła mnie dużej mierze chęć zmiany nawyków, przejścia na zdrowszą i wartościowszą dietę. Polecam...
więcej Pokaż mimo toSam tytuł książki już mówi nam o czym ona będzie. Sięgnęłam po tą pozycję z ciekawości i nie rozczarowałam się. Mimo tego, że staram się regularnie i zdrowo odżywiać to ta książka ukazała mi wiele moich niedociągnięć.
Autorka pokazuje nam dlaczego po jedno jedzenie sięgamy częściej, a po inne mniej. Dlaczego mimo chęci nie możemy zgubić zbędnych kilogramów i co zrobić aby to zmienić.Jest tu wile porad które znałam, ale również wiele ciekawostek ii rad. Czy wiecie, że wypicie szklanki wody spowoduje to że zjemy mniej?, albo dlaczego jeść na mniejszych talerzykach?. Książka ciekawa z praktycznymi poradami i łatwością znajdowania tego co nas interesuje. Język książki wszyscy zrozumieją ponieważ jest czytelny i prosty.
Zapraszam na www.probeczkomania.bloog.pl
Sam tytuł książki już mówi nam o czym ona będzie. Sięgnęłam po tą pozycję z ciekawości i nie rozczarowałam się. Mimo tego, że staram się regularnie i zdrowo odżywiać to ta książka ukazała mi wiele moich niedociągnięć.
więcej Pokaż mimo toAutorka pokazuje nam dlaczego po jedno jedzenie sięgamy częściej, a po inne mniej. Dlaczego mimo chęci nie możemy zgubić zbędnych kilogramów i co zrobić aby...
„Jedz inaczej” autorstwa Leanne Cooper to książka warta polecenia przede wszystkim ze względu na inne niż w większości poradników żywieniowych spojrzenie na kwestie związane z odżywianiem się i zdrowym żywieniem. Książka w prosty sposób pokazuje mechanizmy, które kierują naszymi wyborami żywieniowymi. Część zagadnień poruszanych przez autorkę pewnie jest już znana czytelnikom ale część pewnie będzie zaskoczeniem (dla mnie np. nowe i wartościowe były informacje dot. różnic w odczuwaniu smaków przez dorosłych i dzieci – takie informacje na pewno docenia rodzice maluchów). Dietetycy nie poszerzą raczej swojej wiedzy w kwestii żywienia ale warto, aby zajrzeli do książki ze względu na zwrócenie przez autorkę uwagi na znaczenie psychologicznych aspektów odchudzania czy zdrowego żywienia – warto pamiętać o tych aspektach w pracy z pacjentem. Jeśli chodzi o minusy to trochę przeszkadzało mi, że autorka mówiąc o zdrowym żywieniu odnosi się praktycznie tylko do walki z nadwagą, brakuje trochę odniesień do zdrowego żywienia w szerszym kontekście. Jednak mimo to polecam książkę wszystkim osobom chcącym pracować nad swoimi nawykami żywieniowymi.
„Jedz inaczej” autorstwa Leanne Cooper to książka warta polecenia przede wszystkim ze względu na inne niż w większości poradników żywieniowych spojrzenie na kwestie związane z odżywianiem się i zdrowym żywieniem. Książka w prosty sposób pokazuje mechanizmy, które kierują naszymi wyborami żywieniowymi. Część zagadnień poruszanych przez autorkę pewnie jest już znana...
więcej Pokaż mimo toPorcja rozsądku
Nie przepadam za poradnikami, a już za poradnikami żywieniowymi w szczególności – lubię jeść, próbować i smakować, a wszelkie takie poradniki podejrzewam automatycznie o surowe zakazywanie wszystkiego, co najpyszniejsze.
Książka Leanne Cooper nie jest na szczęście takim poradnikiem. Tłumaczy ona raczej dlaczego jemy tak jak jemy i to co jemy. To pozycja z pogranicza dietetyki oraz psychologii, przy czym napisana w zrozumiały sposób. To wprowadzenie do psychologii jedzenia. Mam wrażenie, że autorka raczej systematyzuje wiedzę, którą każdy z nas już posiada (choć może czasami nie uświadamiamy sobie tego),a równocześnie robi to rozsądnie i rzeczowo, w sposób zupełnie bezwysiłkowy. Nowe informacje chłoniemy zupełnie mimochodem. Na pewno pomocny jest w tym czytelny układ książki – to pozycja bardzo czytelnie i przejrzyście skonstruowana, mimo wielkiej ilości tabel i wykresów, nie gubimy się w nich, a przeciwnie – łatwo nawigujemy. W druku użyto tylko dwóch kolorów – czerni i granatu, ale wcale mi nie brakowało koloru, a zastosowana kolorystyka podkreśla jeszcze poczucie ładu i przejrzystości.
Poszczególne rozdziały traktują o zdrowym odżywianiu i o przyjemności jedzenia, zmianie zachowań jedzeniowych (jak powstają nawyki i jak je zmieniać),jedzeniu i emocjach, o marketingu (wpływ reklamy na jedzenie, sztuczki restauratorów),oznaczeniach na opakowaniach (zacznijmy czytać i rozumieć etykiety!),no i przede wszystkim o wprowadzaniu zmian. Dodatkowo mamy tu kwestionariusze pozwalające zbadać nasze zachowania związane z jedzeniem.
Przydatne!
Porcja rozsądku
więcej Pokaż mimo toNie przepadam za poradnikami, a już za poradnikami żywieniowymi w szczególności – lubię jeść, próbować i smakować, a wszelkie takie poradniki podejrzewam automatycznie o surowe zakazywanie wszystkiego, co najpyszniejsze.
Książka Leanne Cooper nie jest na szczęście takim poradnikiem. Tłumaczy ona raczej dlaczego jemy tak jak jemy i to co jemy. To pozycja z...
Pomyśl, zanim zjesz
Moda na zdrowy styl życia jest jedną z tych, które warto zatrzymać na dłużej. Polacy wyłączyli telewizory, podnieśli się z kanap i zaczęli aktywnie spędzać swój wolny czas. W dużej mierze zmieniła się również ich dieta – z ciężkiej, mięsnej i tłustej stała się bardziej warzywna, owocowa, pełnoziarnista. Ale by pozostała już taka na lata, a złe nawyki żywieniowe uległy tym zdrowym, nie wystarczy opróżnić zamrażarki z gotowych, naszpikowanych chemią dań i unikać słodyczy. Prędzej czy później silna wola przestanie być taka silna, a nogi odruchowo poniosą nas do zakazanych pólek w sklepie. Musimy więc zastanowić się nie tylko nad tym, co jemy, ale dlaczego to jemy. A w szukaniu odpowiedzi na to pytanie pomoże nam Leanne Cooper w swojej książce „Jedz inaczej”.
Autorka traktuje temat zdrowego odżywania się zgoła odmiennie niż większość dotychczas opublikowanych poradników. Zamiast serwować przepisy na pyszne dania i tworzyć listę rzeczy absolutnie zakazanych, woli poszukać źródła samego problemu, jakim jest zła dieta i znaleźć długoterminowe rozwiązanie, które pozwoli nam nie zbaczać „z raz obranego kursu na zdrowie”. Leanne Cooper wykorzystuje wiedzę z zakresu psychologii żywienia i zgłębia działanie wewnętrznych mechanizmów, które popychają nas we właściwą lub niewłaściwą stronę.
Dieta powinna opierać się na trzech głównych założeniach: zróżnicowaniu, walorach odżywczych i nieprzetworzonych produktach. Zdaniem autorki zbyt często skupiamy się na kaloryczności i gramaturze poszczególnych posiłków. Obsesyjnie obliczamy kalorie, a nie myślimy o tym, co tak naprawdę jemy. Powinniśmy więc skupić się na odpowiednim komponowaniu dań i wybieraniu produktów z różnych grup. W naszym menu nie może zabraknąć warzyw, owoców, chudych mięs, produktów pełnoziarnistych, nabiału itp. Tylko wtedy dostarczymy organizmowi składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Musimy również wykluczyć ze swojej diety produkty wysokoprzetworzone i sięgać tylko po te naturalne, nie zawierające miliona barwników i sztucznych aromatów. W przypadku owoców, warzyw kupowanych na targu lub w osiedlowym warzywniaku i mięs z zaufanego sklepu nie to jest to zbyt skomplikowane. Problem pojawia się w markecie, gdy stoimy przed uginającymi się od towaru półkami. Które masło będzie odpowiednie, po jaki jogurt czy płatki śniadaniowe powinniśmy sięgnąć. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i edukacja w zakresie substancji, dodawanych do produktów. Musimy wiedzieć, które „E” są naprawdę szkodliwe, czym jest guma guar i kwas cytrynowy.
Leanne Cooper zwraca również uwagę na okoliczności, w jakich spożywamy posiłki. Okazuje się, że wszystko ma znaczenie. Liczba osób zasiadających z nami przy stole, wielkość talerzy, muzyka grająca w tle i sposób serwowania potraw. Na co dzień ignorujemy te czynniki i bezwiednie zjadamy więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje nasz organizm. Może więc warto zmienić kilka rzeczy w swoim życiu? Zacząć zastanawiać się nad sytuacjami, które skłaniają nas do sięgania po słodycze, pomyśleć o bardziej zróżnicowanej diecie i naturalnych produktach, które naprawdę lubimy. Ostatecznie jedzenie ma być przyjemnością, postarajmy się więc, by ta przyjemność była też dla nas zdrowa.
Pomyśl, zanim zjesz
więcej Pokaż mimo toModa na zdrowy styl życia jest jedną z tych, które warto zatrzymać na dłużej. Polacy wyłączyli telewizory, podnieśli się z kanap i zaczęli aktywnie spędzać swój wolny czas. W dużej mierze zmieniła się również ich dieta – z ciężkiej, mięsnej i tłustej stała się bardziej warzywna, owocowa, pełnoziarnista. Ale by pozostała już taka na lata, a złe nawyki...