Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Okładka książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy autorstwa Leanne Cooper
Okładka książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy autorstwa Leanne Cooper
Leanne Cooper Wydawnictwo: Znak Literanova nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2016-01-11
2016-01-11
Aleksandra Kamińska
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?

Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?

Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?

Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.

Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

Kup Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

3334 101

Oceny książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Bardzo dobra książka dla tych, którzy sami chcą sobie radzić ze zdrowym odżywianiem. żadnych bzdurnych teorii, tylko rzetelna wiedzą.

Nuda, nuda, nuda...

Nuda, nuda, nuda...

Zdarzyło Ci się zjeść więcej gdy jesteś sam albo jesteś znudzony? Czy poziom samooceny i poziom BMI są ze sobą w jakikolwiek sposób skorelowane? Czy znasz różnicę między głodem a sytością? Jak często udaje Ci się poprawnie odczytać sygnały wysyłane przez Twój organizm?
Książka mówi, że jest ciężko dobrze i zdrowo żyć. Ale ten kto chce dotrzeć na szczyt, najpierw musi wyjść pod górkę.
Polecam dla osób początkujących. Dla mnie to dobre uzupełnienie pod kątem psychologicznym.

231 użytkowników ma tytuł Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie Albert Espinosa
Świat na żółto. 23 małe odkrycia, które uratowały mi życie
Albert Espinosa
„Świat na żółto” autorstwa Alberta Espinosa to mała żółta książeczka, w której opisuje swoją dziesięcioletnią walkę z rakiem i zaletami jakie z tego wypłynęły. Właściwie to ciężko mi jest ocenić te książkę tak jednoznacznie, bo to nie jest kryminał czy sensacja, którą czytamy na jednym wdechu. To opowieść człowieka o swoich własnych ciężkich przeżyciach z których starał się wyciągnąć tylko te pozytywne rzeczy. To taka mała, żółta niczym słońce kulka energetyczna, która ma nam pokazać, nie tylko to że po burzy zawsze wychodzi słońca, ale że naprawdę tak się dzieje. Autor tak jakby z urzędu staje się wiarygodnym źródłem, ponieważ sam osobiści to przeżył i wygrał walkę z rakiem, a wszystko co złe postarał się przekuć w pozytywne. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych przykładów, jak to punkt widzenia zależy od punktu nastawienia. Mnie osobiście ta książeczka bardzo przypadła do gustu, ponieważ od kilku już lat jeden miesiąc w roku całkowicie nastawiam na żółty. Co roku w lipcu przestawiam się na żółto-pozytywne myślenie połączone z czytaniem żółtych książek. Dlatego właśnie, kiedy zobaczyłam tę książkę, nie wahałam się ani chwili i nie zawiodłam się. Żółto-pozytywna energia czekała na mnie na każdej stronie tego poradnika i nie omieszkałam się jej dokładnie przyjrzeć. Tak jak wspomniałam wcześniej to nie jest kryminał czy sensacja, które wciągam na jednym wdechu. To książka, której warto poświęcić chwilkę by przemyśleć i przeanalizować sugestie autora. Potem, jeśli tylko masz ochotę lub potrzebę, można je wprowadzić albo dostosować do swojego życia. Książka bowiem zawiera kilka ciekawych i zupełnie niestandardowych przemyśleń autora, z których warto wybierać jak z kosza cytryn tylko te, które nam wydają się odpowiednio dojrzałe dla nas samych. Polecam taki zabieg. Ja osobiście kilka cytrynek pomacałam, przeanalizowałam i wyciągnęłam z tego kosza obfitości: „Szanuj dawnego siebie.” Najbardziej jednak zaskoczyły mnie komentarze pod tą książką, z których wnioskuję, ze chyba nie każdy wie co to jest poradnik. Pozwolę sobie dlatego przypomnieć, że poradnik radzi i doradza ewentualnie wskazuje kierunek. Nie jest to z pewnością przepis na życie, z którego dokładnie miarką odmierzamy i dodajemy do swojego życia. Podsumowując zatem, polecam ten poradnik zdecydowanie, ponieważ jest to głównie ogromna dawka pozytywnej energii. Przypominam jednocześnie, że jest to tylko poradnik, a czytelnik ma ten przywilej, że czyta, wyciąga wnioski i szuka swoich własnych drogowskazów. Polecam! Zaczytana Joana https://www.facebook.com/Bookieciarnia/photos/a.242687406294094/724901874739309/?type=3&theater
ZaczytanaJoana BOOKIECIARNIA - awatar ZaczytanaJoana BOOKIECIARNIA
oceniła na75 lat temu
Cała prawda o Francuzkach Marie-Morgane Le Moël
Cała prawda o Francuzkach
Marie-Morgane Le Moël
Od wielu lat świat zalewa ocean książek na temat Francuzek, które to nie tyją a objadają się bez opamiętania, piją wino i szampana od rana do wieczora, sypiają z kim popadnie, mają po kilku mężów i niezliczone zastępy kochanków a jeżeli już mają dzieci to oneż pociechy są grzeczne i dobrze ułożone niczym anieli w niebiesiech. Autorka zdaje się miała już dość tych peanów na cześć swych rodaczek i postanowiła się z tymi mitami rozprawić. Książka jest bardzo sprawnie napisana. Omawia zjawisko "Francuzki idealnej" z perspektywy współczesnej kobiety, ale pisze także o sławnych kobietach przy boku królów i arystokratów. Przebiega całkiem sprawnie od czasów wczesno średniowiecznych po obecne tłumacząc nam fenomen francuskiej kultury i to w jaki sposób kobiety były postrzegane i w jaki sposób torowały drogę obecnemu współistnieniu damsko-męskich kontaktów. I wreszcie słynny francuski szyk. Autorka jasno dowodzi, że te najbardziej eleganckie i przyciągające wzrok kobiety w każdym prawie wieku pojawiają się w zasadzie w najbardziej modnych i najbogatszych dzielnicach Paryża. Te kobiety są doskonale wykształcone, zamożne i dobrze wiedzą jak się ubrać, żeby dać się zauważyć ale nie epatować krzykliwą i wulgarną, tanią modą. Mają za sobą doświadczenia matek i babek a niewymuszona, nonszalancka elegancja to wizerunek statusu społecznego bardzo wyraźnego we Francji. Jest to naprawdę znakomita rzecz i każda kobieta innej nacji niż francuska zanim weźmie się do napisania książki - peanu na temat Francuzek po tygodniowym pobycie w Paryżu powinna ją przeczytać i powiedzieć sobie stop. Reszta kobiet niech przeczyta i wyciągnie wnioski.
Suara_czyta - awatar Suara_czyta
oceniła na71 rok temu
Alkaliczny detoks Beata Sokołowska
Alkaliczny detoks
Beata Sokołowska
Kiedy wiosna puka do naszych drzwi zastanawiamy sie, czy ubrania w naszej szafie są odpowiednie, czy da się zgubić przed latem parę kilogramów i jak zdrowo przywitać najpiękniejszą porę roku. Książka Beaty Sokołowskiej pt.: "Alkaliczny detoks" wpadła w moje ręce zupełnie przypadkowo. Stała na bibliotecznej półce i uśmiechała się do mnie kolorami: cudownym zestawieniem zieleni i niebieskiego, . Pomyślałam-potrzebuję zdrowia i dobrej kondycji psychicznej. Chciałabym zmienić swój sposób odżywiania, ale nie do końca wiem jak to zrobić... Książka okazała się nie tylko pięknie wydana. Jest fantastycznym, praktycznym przewodnikiem, którym autorka proponuje trzy programy detoksu. Każdy z nich ma różny stopień trudności. Mogę więc wybrać optymalną formułę. To, co dla mnie jest bardzo istotne - do każdego z programu jest załączone specjalne menu i konkretne przepisy kulinarne. W nich spotkałam podstawowe składniki, do zakupienia w osiedlowym sklepiku. Przepisy są przejrzyście opisane i proste w wykonaniu. Co ważne, autorka poświęca sporo miejsca na opisanie procesu przygotowania do detoksu, zgodnie z własnymi możliwościami. Wszystkie formy detoksu opisane w książce autorka osobiście sprawdziła i przetestowała. Skutki opisanego alkalicznego detoksu prezentują się fenomenalnie: “Podsumowując mój detoks - 8 kilogramów mniej, tabletkę na alergię biorę raz na tydzień, budzę sie przed budzikiem i śpię całą noc. Dostałam naturalnych rumieńców na twarzy - skóra jest chyba lepiej ukrwiona i białka oczne zbielały, wiec same plusy. Nie widzę żadnych minusów i każdemu mogę powiedzieć, że warto, warto i jeszcze raz warto i na pewno powtórzę to na wiosnę. ” Dzięki tej książce zwiększyła sie moja wiedza i świadomość na temat zdrowego jedzenia. Chętniej sięgam po zdrowe przekąski. Mam nadzieję, że wypracowane podczas detoksu nawyki będą trwałą i zdrową zmianą. Myślę, że warto zaakceptować pewne ograniczenia aby poprawić samopoczucie i wygląd ciała. Wszystko zależy od nas!Zaczynam testować różne formy detoksu, z nadzieją, że jest to jeden z najlepszych prezentów, które daję mojemu organizmowi. Rekomenduję!
Strusiowata - awatar Strusiowata
oceniła na91 miesiąc temu
Seks. Pozycja dla praktykujących Joanna Mielewczyk
Seks. Pozycja dla praktykujących
Joanna Mielewczyk
Dziś, gdy w końcu drugiej dekady dwudziestego wieku, na horyzoncie pojawia się ryzyko wprowadzenia przez państwo polskie kary za prowadzenie elementarnej edukacji seksualnej, trzeba rozejrzeć się za ścieżkami do edukowania się we własnym zakresie w tym temacie. Pomocą może służyć w tym ta książka, powstała na podstawie szeregu audycji "Seks nasz powszedni" prowadzonych przez Joannę Mielewczyk na antenie Programu Trzeciego Polskiego Radia. Nota bene, autorka prowadziła również audycję "Matka Polka Feministka". Znamiennym jest fakt,że oba te programy zostały zdjęte z anteny w 2016 r., co chyba dosyć wymiernie ukazuję politykę działań, jakie nastały w polskim radiu po 2015 r. Przy czym, ta pozycja nie ogranicza się li tylko do pokazania, jak rozmawiać z dziećmi i młodzieżą o seksie. To zbiór odpowiedzi na problemy poruszone przez radiosłuchaczy na antenie w różnym wieku. O swoich problemach seksualnych mówili: emeryci, osoby nie potrafiące komunikować partnerom swoich potrzeb, zmagający się z niewiernością, korzystający z cyberseksu, znudzone swoim pożyciem małżeństwa... Wachlarz spraw poruszony w książce jest naprawdę szeroki, nie rodzi to jednak chaosu, gdyż są one pogrupowane w w tematyczne rozdziały. Książka zaskakuje polifonicznością narracji - prowadząca zapraszała do studia zarówno lekarzy opowiadających stricte medycznych zagadnieniach, psychologów zajmujących się terapią związków, ale też znajdziemy wśród interlokutorów małżeństwa zajmujące się katechizacją par, czy instruktorów seksu tantrycznego. Tak więc punkty widzenia są rozmaite i każdy może znaleźć coś dla siebie. A jeśli ktoś chce zgłębić dany temat, to pomóc może dołączona do książki bibliografia. Ta pozycja uświadamia jedną rzecz - edukacja seksualna to nie jest pojedyncze zagadnienie do zaliczenia w szkole, lecz tematyka, którą trzeba zgłębiać na nowo, na coraz to kolejnych etapach życia, wraz z zmianami, w jakie nas następują.
Qbajot - awatar Qbajot
Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu Ewa Grzelakowska-Kostoglu
Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu
Ewa Grzelakowska-Kostoglu
Makijaż zawsze był dla mnie czarną magią. Wiedzą tajemną, mitycznym bytem, legendarnym potworem, po którego zabiciu, wypadają rzadkie itemy. Podkłady, korektory, maskary... co to kurde jest?! W sumie nigdy mnie to nie interesowało i raczej pod tym względem nic się nie zmieni, ale od czasu do czasu fajnie by było zrobić coś więcej niż makijaż oka i to jeszcze taki "pucuj dziada" W książce "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu", którą napisała Ewa Grzelakowska - Kostoglu, dowiecie się wszystkiego, co jest Wam potrzebne do zrobienia makijażu. Ewa krok po kroku przeprowadzi Was przez cały proces jego tworzenia. Począwszy od wyboru pędzli, doborze koloru cieni, skończywszy na dopasowaniu szminki. Moim zdaniem książka "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu", którą napisała Ewa Grzelakowska - Kostoglu, jest dedykowana osobom początkującym, które na prawdę nie wiedzą od czego zacząć. Ci dla których tworzenie makijażu to nie pierwszyzna, mogą nie być zadowoleni z kupna tej pozycji. O wiele więcej dowiedzą się z filmów na You Tubie, gdzie Ewa udostępnia cały czas nowe odcinki i z pewnością nie ma w nich prostych, łopatologicznych rozwiązań, tylko bardziej zaawansowane. "Ciekawostka: jednym z kosmetyków najbardziej niszczących pędzle jest pomadka, dlatego do niej zdecydowanie lepiej jest przeznaczyć pędzelek z włosia syntetycznego." Dla mnie faktycznie jest to poradnik, który mogę otworzyć na interesującej mnie stronie i wspomóc się nim podczas robienia makijażu. Do tej pory robiłam jedynie makijaż oczu, a i ten pozostawia wiele do życzenia. Niedobrane pędzle, produkty, to wszystko sprawia, że prawdopodobnie gdybym użyła rzeczy dobranych pod siebie, wyglądałoby to o wiele lepiej niż teraz, nawet jeśli w sumie nie mogę narzekać i zauważyłam progres jeszcze przed sięgnięciem po tę pozycję. KONTYNUACJA RECENZJI NA BLOGU: https://oxfordka.blogspot.com/2022/01/ewa-grzelakowska-kostoglu-red-lipstick.html
oxfordka - awatar oxfordka
oceniła na74 lata temu
Podróże z owocem granatu Sue Monk Kidd
Podróże z owocem granatu
Sue Monk Kidd Ann Kidd Taylor
W przeciwieństwie do pozostałych pozycji Sue, "Podróże z owocem granatu" nie są fikcją literacką. Autorki ukazują nam odkrywanie własnej drogi, w momencie, gdy obie znajdują się na przełomowych etapach życia. Sue-matka żegna młodą wersję siebie zbliżając się do etapu "Starej Kobiety", ostatniego odcinka podróży przez życie. Pogodzenie się z przemijającą młodością, z czasem, gdy-zdawałoby się - nie ma rzeczy niemożliwych nie jest łatwe, a Monk Kidd opisuje swoje emocje szczerze i bezkompromisowo, starając się poukładać szalejącą wewnątrz niej burzę. Ann-córka właśnie zaczyna etap "pięknej, młodej i pełnej możliwości" kobiety, lecz zamiast ekscytacji czuje tylko przerażenie i obezwładniający smutek, który stara się dokładnie maskować... Urodzinowa podróż do Grecji zapoczątkowuje serię wspólnych wyjazdów matki i córki, wyjazdów, które pomagają im, każdej samodzielnie, roplątywać zagmatwane myśli. Milczące wsparcie jakie sobie oferują z czasem przeradza się w głębokie porozumienie, a podróże to nie tylko naprawa relacji Sue-Ann/matka-córka, lecz także Sue i jej własnej matki, Ann i jej stawania się matką. "Podróże..." to książka pisana przed czasami, gdy Monk Kidd zaczęła przelewać swoje powieści na papier, by podzielić się z nimi ze światem. Ciekawie jest obserwować narodziny przyszłej pisarki. Uważam jednak, że książka ta nie jest dla każdego, że wymaga odpowiedniego czasu w życiu czytelnika, by mogła się podobać, by można było wczuć się w emocje autorek, stąd też różny bywa jej odbiór.
Bookieterka Karolina - awatar Bookieterka Karolina
oceniła na74 lata temu

Cytaty z książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Dodaj cytat z książki Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy