Historia naturalna i moralna jedzenia

Tłumaczenie: Maria Ochab, Anna Matusiak
Wydawnictwo: W.A.B.
7,28 (32 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
7
8
6
7
7
6
5
5
4
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Histoire naturelle et morale de la Nourriture
data wydania
ISBN
9788328020399
liczba stron
672
kategoria
historyczna
język
polski
dodała
Monika Stocka

Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z „moralną” historią pożywienia, opowiadając smakowicie o...

Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z „moralną” historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.

 

źródło opisu: http://www.wab.com.pl/?zapowiedzi

źródło okładki: http://www.wab.com.pl/?zapowiedzi

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (382)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 184
Flack | 2012-09-25
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 22 września 2012

Istnieją drogie książki, których cena nie przekłada się na jakość lub też ogranicza się jedynie do ładnego wydania, czy zdjęć, zaś treść pozostawia wiele do życzenia.

Książka Maguelonne Toussaint-Samat do tej grupy się nie zalicza. Pomimo że jej cena nie jest najniższa, a w środku nie znajdziemy ani jednego obrazka, czy schematu, jej treść spełnia wszelkie życzenia, które mogą pojawić się w nas podczas ściągania tej pozycji ze sklepowej półki.

Książka jest bardzo obszerna, ma blisko 700 stron pisanych niewielką czcionką (która wielokrotnie jest jeszcze zmniejszana). Na każdej z tych stron znajduje się obfita wiedza historyczna, kulturowa oraz językowa. Czytając tę książkę można sobie tylko wyobrazić ile miesięcy bardzo żmudnej pracy należało uczynić, aby ujrzała ona światło dzienne.

Czy warto przeczytać? Oczywiście, wyjaśnia mnóstwo zagadnień, opowiada niesamowite i nierzadko bajeczne historie. Choć trzeba poświęcić na nią sporo czasu, z pewnością jest tego warta. Podobnie jak...

książek: 26
Dracena | 2015-06-16
Na półkach: Przeczytane

Cytat z książki: „Maniok, który Krzysztof Kolumb jadł na uczcie wydanej przez karaibskich wodzów 26 grudnia 1442 roku...”
Kolumb Amerykę odkrył w 1492. Zastanawiam się, czy czytać dalej.

książek: 138
dziubson | 2015-11-23
Na półkach: Przeczytane

Strasznie to jest nierówne. Wywód się gubi, niby ma być określony przez jakieś ramy, tu zbieractwo, tu hodowla, tu handel, ale robiłam cztery podejścia do tej książki. Przeszkadza mi też jej frankocentryzm no i kontrowersyjne chwilami metafizyczne wnioski. Nie mam nic przeciwko poetyzowaniu wywodu, ale estetycznie mnie i autorce w tej kwestii chyba nie po drodze.

książek: 956
KoKo | 2015-09-27
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 września 2015

Ciekawie snute opowieści, autorka potrafi zainteresować czytelnika. Dużo ciekawostek poprzeplatanych anegdotami.

książek: 290
Gucia | 2014-06-29
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 29 czerwca 2014

Genialna książka, która w dość przystępny sposób pokazuję ewolucję człowieka śladem tego co jemy. Odkrywa magiczną i religijną symbolikę niektórych produktów społecznych i za ich pomocą nakreśla historię Europy (tu z koncentracją na Francję). Mimo, że jest to opasłe tomiszcze to nie można się oderwać, a to co znajduje się na śniadaniowym talerzu nabiera nowego znaczenia.
Ze względu na zakres zrozumiały jest fakt, że niektóre historyczne aspekty zostają tylko wspomniane, pozostaje to jednak znaczącą skazą publikacji.

książek: 456
KATKA | 2017-09-23
Przeczytana: 23 września 2017

Jedzenie to część naszej historii i kultury. Fajnie jest znaleźć tak dużo informacji w jednym miejscu.

książek: 100
sparzha | 2013-06-16
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Nie wiem, czy to kwestia oryginalnego języka, czy tłumaczenia, ale czyta się tę książkę fatalnie. Uwielbiam książki o jedzeniu, jednak przez tę nie udało mi się przebrnąć. Odłożyłam po kilkunastu stronach.

książek: 1064
Natalia | 2010-11-30
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książka ciekawa, bardzo poszerzająca wiedzę zarówno kulinarną, jak i historyczną, choć momentami temat ujęty "a priori". Mimo wszystko - warto przeczytać.

książek: 109
Joe | 2013-08-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2005 rok

Książka doskonała. Jedyna wada to brak indeksów tematycznych, rzeczowych itp.

książek: 661
DitaParlo | 2017-12-28
zobacz kolejne z 372 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
Powiązane treści
Czytamy w Święta

W końcu się udało! Nadeszła Gwiazdka, którą sklepy wielkopowierzchniowe zapowiadały już od połowy listopada! Można bezkarnie śpiewać "Last Christmas", podjadać pierniczki, zapijając je barszczem i chodzić ubranym w strój pełen dzwoneczków! No i przede wszystkim można sporo czytać!


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd