Historia naturalna i moralna jedzenia
672 str.
11 godz. 12 min.
- Kategoria:
- historia
- Tytuł oryginału:
- Histoire naturelle et morale de la Nourriture
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2015-03-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2002-03-01
- Liczba stron:
- 672
- Czas czytania
- 11 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328020399
- Tłumacz:
- Maryna Ochab, Anna Bożena Matusiak
- Tagi:
- zwyczaje historia jedzenie pożywienie kulinaria gotowanie kultura
Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z „moralną” historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.
Dodaj do biblioteczki