Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
7,25 (55 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
3
8
20
7
11
6
7
5
8
4
0
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8306029542
liczba stron
220
słowa kluczowe
dietetyka, fizjologia,
język
polski
dodał
hunter

Autor poszukuje odpowiedzi na pytania dotyczące optymalnego składu ludzkiej diety, odwołuje się do najnowszych osiągnięć genetyki, fizjologii, biochemii, anatomii, paleontologii, archeologii, ekologii i etnologii, dzięki czemu udaje mu się przedstawić wyważony i dobrze udokumentowany pogląd na pochodzenie i przyszłość zwyczajów pokarmowych człowieka.

 

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (194)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 83
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 03 listopada 2013

O książce usłyszałem dawno temu w radio. Zapisałem tytuł w telefonie. Wreszcie "wpadła mi w ręce". Warto było ją zapamiętać i przeczytać. To powinna być lektura obowiązkowa dla każdego, kogo obchodzi to co je i jakie będą tego konsekwencje w przyszłości.
Autor próbuje zrekonstruować dietę naszych prehistorycznych przodków i argumentuje, iż nasza obecna dieta diametralnie różni się od tego co oni jedni, a co za tym idzie, do czego jesteśmy biologicznie przystosowani.
I wreszcie obszernie wyjaśnia jakie są tego konsekwencje.
Co bardzo ważne, książka nie napisana jako "widzi mi się", ale bardzo dobrze podbudowana najnowszymi badaniami naukowymi.

książek: 1112
almos | 2014-06-15
Przeczytana: 25 maja 2014

Ostatnio zainteresowałem się literaturą na tematy dietetyczne, olbrzymi rynek, masa książek, a schemat jest taki: otwieram książkę twórcy diety A, pisze on że dieta A wspaniała, podaje masę przykładów grubasów, którzy błyskawicznie schudli w wyniku stosowania jego diety, poza tym pisze że wszystkie inne diety są do kitu, jedynie słuszna jest jego. Otwieram potem ksiązkę twórcy diety B: i mam dokłdanie ten sam schemat, w szczególności pisze on że dieta A jest do bani. I bądź tu mądry....

Dlatego sięgnąłem do książki prof. Konarzewskiego, bo nie jest on twórcą żadnej diety, nie ma interesu w propagowaniu żadnej, przygląda się jedynie ludzkim zwyczajom żywieniowym. Jego książka jest propozycją spojrzenia na zmiany, jakie zaszły w diecie człowieka, oczami biologa-ewolucjonisty. Co ważne, autor, jak sam pisze, wszelkie informacje czerpał wyłącznie z publikacji w najbardziej prestiżowych czasopismach naukowych, daje to pewną rękojmię metodologicznej rzetelności prezentowanych wyników....

książek: 49
jujka | 2015-08-09
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Przeczytana: 2013 rok

Świetna książka popularnonaukowa. Właśnie wyszło drugie wydanie uaktualnione o nowsze badania i zastanawiam się czy jej nie zakupić. Bo tego, że warto ją przeczytać raz jeszcze, jestem pewna. Dowiedziałam się mnóstwa ciekawych rzeczy o naszych nawykach żywieniowych, jak np. skąd nasz pociąg do słonych rzeczy, ale nie tylko. Jest i cukier, mąka, mięso, mleko a także kontrowersyjny ostatnio gluten. Język zrozumiały, czyta się świetnie. Polecam!

książek: 23
Wojtek Piasecki | 2011-08-26
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2011 rok

Nie mogłem się oderwać! Polecam!

Doskonała książka. Ewolucyjne przedstawienie podstaw żywienia człowieka.

Osobiście książka ta umożliwiła mi odzyskanie racjonalnego podejścia do żywienia. W świecie nowych diet, teorii i filozofii żywieniowych można czasem się totalnie zagubić.

W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie, autor nie daje bowiem prostych, jednoznacznych rozwiązań, a jedynie naświetla pewne kwestie, nie negując jednocześnie postaw odmiennych. I tak opisuje np. ewolucyjne nieprzystosowanie człowieka do spożywania mleka, ale, w przeciwieństwie do wielu innych autorów, nie twierdzi, że mleka nie należy spożywa. To prawdziwy rarytas, tym większy, że książki napisane tak sprawnie, przejrzyście i obiektywnie rzadko przytrafiają się polskim autorom. Nie ma tu popisów erudycji, niczym nieuzasadnionego przekonania o prawdziwości własnego zdania. Są za to przytoczone ciekawe badania, jest próba wyciągnięcia z nich wniosków oraz miejsce na dyskusję. To naprawdę rewelacyjna...

książek: 454
lolipop13 | 2016-09-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 04 września 2016

Książka warta polecenia każdemu. Marek Konarzewski mierzy się z tematyką odżywiania człowieka z perspektywy biologa-ewolucjonisty. W sposób zwięzły, prosty i przejrzysty przedstawia zmiany, jakie zaszły w diecie ludzi od zamierzchłych czasów aż po dzisiejszy dzień. Autor w przystępny sposób referuje wiele wyników badań dotyczących ludzkich zwyczajów żywieniowych na przestrzeni wieków i ostatnimi czasy. Wiele z przytoczonych przez niego faktów jest bardzo ciekawych i często zaskakujących. Historia zmian żywieniowych ludzkości rzeczywiście jest fascynująca. Autor opisuje współczesne problemy związane z żywieniem (np. działania władz USA w zakresie promowania zdrowego żywienia) czy niektóre diety w sposób starający się zachować obiektywność, unikając argumentów natury politycznej czy ideologicznej. "Na początku był głód" to świetna lektura, warto poznać tę książkę.

książek: 63
Vincent | 2015-07-21
Na półkach: Przeczytane

Rozważania nad przystosowaniem ludzkiego układu pokarmowego, kształtowanego na drodze ewolucji do trawienia określonego pokarmu. Poruszone wątki zahaczają również o wpływ początków rolnictwa, pasterstwa, aż do współczesnego stylu odżywiania na stan zdrowia człowieka.
Podjęto również próbę krótkiego scharakteryzowania wybranych diet oraz postu na organizm ludzki.
Warto zapoznać się ze spojrzeniem na sprawy związane z żywieniem, ujęte w tej książce. Tym bardziej, że autor powołuje się na wiarygodne źródła, a przy tym przedstawione informację są dość świeże tj. nawet i listopad 2014 r. Wydaje się, że każdy zainteresowany tematami żywienia człowieka, zdrowia czy ewolucji naszego gatunku, znajdzie coś dla siebie.

książek: 78
zbyh | 2014-09-03
Na półkach: Przeczytane

Gdzieś w cyklu edukacyjnym taka książkę trzeba by umieścić, może liceum?. Wartość poznawcza nieoceniona. Nie dziwota ,że nakład książki jest wyczerpany i można ja kupić tylko na aukcji po mocnooo.. zawyżonej cenie.

książek: 45
znachor1990 | 2016-06-22
Na półkach: Przeczytane

Świetna, przystępnie wyłożona opowieść o dietetycznym przeznaczeniu człowieka. Czyta się świetnie, książka nie jest przesycona naukową nomenklaturą, zawiera za to całkiem dużo ciekawostek i interesujących spostrzeżeń. Warto czytać!

książek: 237
Narrandil | 2013-01-08
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 grudnia 2012

Swietnie napisana, zawiera dużo obiektywnych informacji

książek: 0
| 2014-10-24
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Dobre, ale mogłoby być lepiej. Autor skupia się tylko na kilku aspektach ludzkiej diety, a przecież temat można by bardziej rozwinąć...

zobacz kolejne z 184 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd