Palmy na śniegu

- Palmeras en la nieve
- 2013-10-29
- 2013-10-29
- Barbara Jaroszuk
Wzruszająca historia kolonialna rozgrywająca się na legendarnych plantacjach afrykańskiej wyspy Fernando Poo.
Jest rok 1953. Kilian porzuca ośnieżone góry hiszpańskiej prowincji Huesca, by wraz z bratem Jacobem wyprawić się na odległą, nieznaną i zmysłowo bujną wyspę Fernando Poo. W tej egzotycznej krainie oczekuje go ojciec, od lat zatrudniony na plantacji zwanej Sampaką, gdzie produkuje się cenione na całym świecie kakao.
Na wiecznie zielonej i ciepłej, urzekającej wyspie bracia odkrywają kolonialną swobodę obyczajów, obcą szarej i sztywnej frankistowskiej Hiszpanii, ciężko pracują na plantacji, uczą się, co łączy, a co dzieli autochtonów i europejskich przybyszów, i jednocześnie poznają przyjaźń, namiętność, miłość i nienawiść. Jeden z nich wszakże przekroczy niewidzialną granicę zakazu i zakocha się bez pamięci w miejscowej dziewczynie. Ta miłość, wpisana w skomplikowany kontekst społeczny i historyczny, na zawsze zmieni stosunki między, stając się źródłem sekretusięgającego daleko w przyszłość.
W roku 2003 Clarence, bratanica Kiliana i córka Jacoba, ciekawa ich przeszłości, zagłębia się w trudne, dawno minione sprawy i stopniowo odkrywa zetlałe nici łączące ją z wyspą, by ostatecznie wyjaśnić rodzinną tajemnicę.
Barwna saga o kolonialnej przeszłości Hiszpanów i wzruszający romans, który przywodzi na myśl Pożegnanie z Afryką.
Kup Palmy na śniegu w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Palmy na śniegu
"Czego się zaznało za młodu, pozostawało w człowieku na zawsze, mimo upływu czasu zadającego kolejne rany " (str 44) Jest to sentymentalna podróż między Hiszpanią, a Gwineą Równikową obejmująca pięćdziesiąt lat.Dwa kraje różniące się klimatem, lecz mające wiele wspólnego. Wydarzenia historyczne zostały oparte na faktach, źródłach naukowych i wywiadach z ludźmi, którzy tam przebywali.Historia życia dwóch pokoleń hiszpańskich rodzin pracujących na afrykańskiej plantacji. Trudności z przystosowaniem, ciężka praca, lecz z upływem czasu przywiązanie do wyspy i tęsknota za nią. Poznajemy historię Gwinei jako kolonii hiszpańskiej, jej mieszkańców, tradycje, zwyczaje, przyjaźnie zawiązywane między rdzenną ludnością, a kolonizatorami. Z czasem wyzwolenie spod kolonializmu i rządy okrutnego dyktatora okres strachu, represji, zatrzymań i egzekucji. Tajemnice głęboko skrywane stopniowo odkrywane przez kolejne pokolenia wywołujące ból, tęsknotę i żal za zostawioną przeszłością. Miłość niedozwolona, lecz prawdziwa i gorąca, która przetrwała mimo upływu czasu i odległości.
Oceny książki Palmy na śniegu
1249 użytkowników ma tytuł Palmy na śniegu na półkach głównych- Chcę przeczytać 738
- 2018 11
- 2014 7
- Afryka 6
- 2016 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Palmy na śniegu
Czy oglądaliście film nakręcony na podstawie książki który się Wam podobał? U mnie zwykle jest tak, że jak najpierw przeczytam książkę a potem obejrzę film to jestem nim zawiedziona. Jednak pewnego razu najpierw obejrzałam film "Palmy w śniegu", który zrobił na mnie wrażenie. Zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem nie był on kręcony na podstawie książki, było w nim trochę niedopowiedzeń i pourywanych wątków. Zaczęłam szukać i moje przeczucie okazało się trafne. Dotarłam do książki Luz Gabas "Palmy na śniegu".
Dwóch braci wyrusza za pracą z hiszpańskiej górskiej prowincji na afrykańską wyspę Fernando Poo, będącą pod rządami Hiszpanii. Pracują na plantacji kakao, prócz ciężkiej pracy poznają zwyczaje miejscowej ludności oraz oddają się różnym uciechom. Jeden z braci zakochuje się w miejscowej dziewczynie a drugi wiedzie hulaszcze życie, co prowadzi do rodzinnej tragedii. Dalszej historii nie będę opowiadać. Powieść porusza wątki polityczne i historyczne związane z kolonializmem.
Film i książka różnią się, film jest uproszczony, niektóre wątki z książki są w nim pominięte a niektóre zmienione. Mimo to każdy z utworów mi się podobał na swój sposób
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę fajnie się czyta, moim zdaniem ciekawa. Uwielbiam książki w których akcja dzieje się na plantacji. Zakończenie niezbyt zaskakujące ale ogólnie polecam książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObszerna historia, dość wiernie zekranizowana w 2015 roku.
Obszerna historia, dość wiernie zekranizowana w 2015 roku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka dużo miejsca poświęca na wątki polityczno-historyczne, co mnie osobiści nudziło, wolałabym więcej tych obyczajowych. Czytało się nawet przyjemnie, ale raczej nie polecę tej pozycji nikomu - nie znalazłam w niej nic odkrywczego.
O takich historiach lubimy czytać. Ta przenosi nas do innego kraju, przybliża inną kulturę i ukazuje losy ludzi, które w czasach kolonializmu mogły rzeczywiście się rozgrywać. Luz Gabas pokazała dwa światy: afrykańską wyspę i hiszpańską prowincję, pokazała różnych ludzi: Europejczyków i Afrykanów pośród różnych klimatów: wilgotnego, równikowego i mroźnej europejskiej zimy; ludzi wychowanych w różnych wiarach, ludzi z różnymi tradycjami ale za to z uczuciami i charakterem bohaterów, którzy pokonują wszelkie różnice. Mamy w tej historii miłość oprawioną w burzliwe okoliczności historyczne lat 50.-60. XX wieku, której konsekwencje sięgają teraźniejszości. Powoli odkrywamy wraz z bohaterami rodzinną tajemnicę. Akcja powieści toczy się na dwóch płaszczyznach czasowych, co podsyca w czytelniku ciekawość o tym, co za chwile nastąpi. Historia do tego stopnia jest ciekawa, że od razu po jej zakończeniu sięgnęłam po ekranizację. Bardzo polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza tym, że to saga rodzinna i romans, powieść porusza też temat kolonializmu i mało chyba jego znaną odsłonę w afrykańskiej Gwinei Równikowej, do lat 60-tych XX wieku będącej pod rządami Hiszpanii. Książka jednak dłużyła mi się, zwłaszcza w pierwszej połowie, gdzie w zasadzie brak ciekawej akcji, za to jest dużo szczegółów dotyczących codziennego życia bohaterów, w tym aklimatyzowania się w kolonii. Bardziej mi to przypominało jakiś reportaż podróżniczy, niż powieść. W drugiej połowie książki akcja się rozkręca i staje ciekawsza. Jednak skojarzeń z "Pożegnaniem z Afryką" nie miałam, powieść Gabaz nie dorównuje dziełu Karen Blixen.
Poza tym, że to saga rodzinna i romans, powieść porusza też temat kolonializmu i mało chyba jego znaną odsłonę w afrykańskiej Gwinei Równikowej, do lat 60-tych XX wieku będącej pod rządami Hiszpanii. Książka jednak dłużyła mi się, zwłaszcza w pierwszej połowie, gdzie w zasadzie brak ciekawej akcji, za to jest dużo szczegółów dotyczących codziennego życia bohaterów, w tym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaznaczę od razu że najpierw obejrzałam film, zupełnie nie wiedząc że powstał on na podstawie książki. Przyznaje że ją zdobyć było niezwykle trudno. Czy warto? Oj tak. Czyta się świetnie, książka wzrusza, na pewno zapada w pamięć. Polecam z całego serca!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna powieść o miłości, poświęceniu, której akcja rozgrywa się w hiszpańskiej kolonii w Afryce. Opisane jest tam życie i relacje z tubylcami hiszpańskich kolonizatorów w Gwinei Równikowej. Książka jest napisana ciekawie, przystępnie i interesująco. Urzekła mnie ta powieść całkowicie. Polecam gorąco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zabiera nas w lata 50-60 ze śnieżnych hiszpańskich Pirenei na gorące gwinejskie plantacje kakaa, gdzie każdy dzień jest równy nocy. Odkryta po latach rodzinna tajemnica.... Zakazana miłość na tle faktów historycznych.
Dziś skończyłam książkę i od razu włączyłam film. Oczywiście nie wszystko mogło się znaleźć w filmie,chociaż i tak prawie 3 godziny wspaniale ukazały tamte lata i klimat. Non stop myślę o tej książce, filmie, tamtej miłości, która przetrwała wszystko... na zawsze w sercu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś skończyłam książkę i od razu włączyłam film. Oczywiście nie wszystko mogło się znaleźć w filmie,chociaż i tak prawie 3 godziny wspaniale ukazały...
„Palmy na śniegu” Luz Gabas to hiszpańska powieść przypominająca klimatem „Pożegnanie z Afryką.
Kilian i Jacob są braćmi. Ich ojciec od lat pracuje na wyspie Fernando Poo. Miejsce to słynie z produkcji cenionego na całym świecie kakao. W 1953 roku Kilian zostawia rodzinny dom, matkę i chorowitą siostrę. Wyjeżdża z hiszpańskiej prowincji otoczonej górami pokrytymi śniegiem by dołączyć do brata i ojca zatrudnionych na plantacji Sampaka. Ciężko pracują, latami nie odwiedzają rodzinnego domu. Zaprzyjaźniają się z autochtonami. To jest możliwe i dozwolone. Tak jak i swoboda obyczajów. Nie wolno jednak zawierać związków małżeńskich z miejscowymi kobietami. Jednak miłość jest silniejsza niż jakiekolwiek zakazy. Jeden z nich przekroczywszy dozwoloną granicę na zawsze odciśnie piętno na swoim i nie tylko swoim życiu.
Historia Kiliana i Jacoba przedstawiona w książce „Palmy na śniegu” od początku owiana jest tajemnicą. Na tle burzliwych wydarzeń społecznych i historycznych śledzimy losy obu braci. Zakazana miłość jednego z nich na zawsze zmieni stosunek między nimi.
Historia zakazanej miłości absorbuje i wciąga. Tajemnica z nią związana intryguje do tego stopnia, że trudno odłożyć książkę choć na chwilę.
„Palmy na śniegu” to poruszająca powieść. Napisana z rozmachem. Opowieść o człowieczeństwie, więzach krwi, przyjaźni, odpowiedzialności i miłości, która wszystko przetrzyma i nigdy się nie kończy.
[...]ślady tych, co szli razem, nigdy się nie zacierają."
GORĄCO POLECAM!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilian i Jacob są braćmi. Ich ojciec od lat pracuje na wyspie Fernando Poo. Miejsce to słynie z produkcji cenionego na całym świecie kakao. W 1953 roku Kilian zostawia rodzinny dom, matkę i chorowitą siostrę. Wyjeżdża z hiszpańskiej prowincji otoczonej górami pokrytymi śniegiem...
Lekka literatura na jesienne wieczory.
Lekka literatura na jesienne wieczory.