Nobel dla papryki

Wydawnictwo: StudioEMKA
7,29 (7 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
0
7
3
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-62304-22-6
liczba stron
128
język
polski
dodała
Klauduś

Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z nie wielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla...

Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z nie wielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym za co profesor Albert Szentgyorgyi w 1937 roku jako pierwszy węgierski uczony dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach w ponad 100 tysiącach egzemplarzy!
A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami – wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó etvagyat zatem czyli smacznego!

Tadeusz Olszański

 

źródło opisu: Wydawnictwo Studio EMKA, 2011

źródło okładki: Wydawnictwo Studio EMKA, 2011

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (4)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 72
Czytelnik_Dominik | 2019-10-04
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 04 kwietnia 2019

kazdy fan wegierskiej kuchni powinien to miec ;)

książek: 373
Saudyjskie-Wielbłądy | 2015-12-05
Przeczytana: 05 grudnia 2015

Po raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu.
Wydana w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej. Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz zaprzyjaźnionym Egipcjanom i Saudyjczykom. Naleśniki a la Gundel (Gundel palacsinta) robiły furorę niezależnie od kraju pochodzenia konsumenta, chociaż najczęściej dopominali się o nie Dinesh i Shehryar.
Po tych wszystkich latach wędrówek i przeprowadzek książka niemal się rozpadła, kiedy więc udało nam się znaleźć w księgarni internetowej Platon24 nowsze wydanie, tym razem w twardej okładce, decyzja była jednoznaczna - zamawiamy :)
Oprócz świetnych przepisów książka zawiera też krótki przewodnik po lokalach gastronomicznych w Budapeszcie, cenne informacje na temat węgierskich win, porady jak używać...

książek: 346
chrispu | 2014-02-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książka po przeczytaniu której zapragnąłem zjeść zupę rybną. Tak apetycznie była opisana. Pierwsza część to wędrówka autora po różnych częściach Węgier i smakach kulinarnych (bardzo interesująco napisana). Druga (objętościowo mniejsza) to trochę dań kuchni węgierskiej - ich sposób przygotowywania. Na plus - informacja dla ilu osób są dane potrawy. Na minus - brak zdjęć i kiepskie wykonanie książki (posiadam wersję kieszonkową, prostokątną i kartki z niej wylatują).
Co jeszcze - na pewno mistrzem kuchni węgierskiej po przeczytaniu tej książki się nie zostanie ale kilka ciekawych potraw z niej się można nauczyć.

książek: 87
Hanna | 2013-10-09
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Książka pełna miłości do Wegier, Węgrów i węgierskiej kuchni. Właśnie w tej kolejności.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd