Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska

Okładka książki Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska Tadeusz Olszański
Okładka książki Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska
Tadeusz Olszański Wydawnictwo: Watra Seria: Kuchnie Różnych Narodów [Watra] kulinaria, przepisy kulinarne
165 str. 2 godz. 45 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Kuchnie Różnych Narodów [Watra]
Wydawnictwo:
Watra
Data wydania:
1984-01-01
Data 1. wyd. pol.:
1984-01-01
Liczba stron:
165
Czas czytania
2 godz. 45 min.
Język:
polski
ISBN:
8322501412
Tagi:
kuchnia węgierska Węgry kulinaria przepisy kulinarne papryka gulasz
Średnia ocen

6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
2 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
375
375

Na półkach: , ,

Książeczka traktująca zarówno o kuchni węgierskiej jak i też o ciekawostkach historycznych, geograficznych, etnograficznych z tego rejonu Europy. Niektóre informacje już trochę trącą "myszką" gdyż książka jest z roku 1984 ale pozostałe - np. zasady gotowania potraw "po węgiersku" są dalej aktualne. Można tę część książki potraktować jako taki nietypowy przewodnik po Węgrzech. Nawet nieźle się go czytało.
Mniej więcej od połowy opracowania zaczynają się przepisy kulinarne pogrupowane w tematyczne grupy. Podane są proporcje (na pięć osób),sposób przygotowania oraz składniki. Brak niestety wyglądu potraw - książka nie posiada zdjęć.

Książeczka traktująca zarówno o kuchni węgierskiej jak i też o ciekawostkach historycznych, geograficznych, etnograficznych z tego rejonu Europy. Niektóre informacje już trochę trącą "myszką" gdyż książka jest z roku 1984 ale pozostałe - np. zasady gotowania potraw "po węgiersku" są dalej aktualne. Można tę część książki potraktować jako taki nietypowy przewodnik po...

więcej Pokaż mimo to

avatar
347
344

Na półkach: , ,

Po raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu.
Wydana w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej. Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz zaprzyjaźnionym Egipcjanom i Saudyjczykom. Naleśniki a la Gundel (Gundel palacsinta) robiły furorę niezależnie od kraju pochodzenia konsumenta, chociaż najczęściej dopominali się o nie Dinesh i Shehryar.
Po tych wszystkich latach wędrówek i przeprowadzek książka niemal się rozpadła, kiedy więc udało nam się znaleźć w księgarni internetowej Platon24 nowsze wydanie, tym razem w twardej okładce, decyzja była jednoznaczna - zamawiamy :)
Oprócz świetnych przepisów książka zawiera też krótki przewodnik po lokalach gastronomicznych w Budapeszcie, cenne informacje na temat węgierskich win, porady jak używać sproszkowanej papryki oraz kiedy dodawać świeży, a kiedy suszony czosnek, a także wiele ciekawostek i anegdot dotyczących kuchni naszych bratanków.
Czytając "Nobel dla papryki" dowiecie się m.in. dlaczego podczas oblężenia Egeru tureckie dowództwo pozwoliło żołnierzom pić Egri bikavér, mimo iż jako muzułmanie nie powinni spożywać alkoholu oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla.
Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc.
Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.

Jó étvágyat
czyli
smacznego :)

Więcej na naszych blogach
- http://arabiasaudyjska-ksa.blogspot.com
- http://niestatystycznypolak.blogspot.com

Po raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu.
Wydana w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej. Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz...

więcej Pokaż mimo to

avatar
375
375

Na półkach: ,

Książka po przeczytaniu której zapragnąłem zjeść zupę rybną. Tak apetycznie była opisana. Pierwsza część to wędrówka autora po różnych częściach Węgier i smakach kulinarnych (bardzo interesująco napisana). Druga (objętościowo mniejsza) to trochę dań kuchni węgierskiej - ich sposób przygotowywania. Na plus - informacja dla ilu osób są dane potrawy. Na minus - brak zdjęć i kiepskie wykonanie książki (posiadam wersję kieszonkową, prostokątną i kartki z niej wylatują).
Co jeszcze - na pewno mistrzem kuchni węgierskiej po przeczytaniu tej książki się nie zostanie ale kilka ciekawych potraw z niej się można nauczyć.

Książka po przeczytaniu której zapragnąłem zjeść zupę rybną. Tak apetycznie była opisana. Pierwsza część to wędrówka autora po różnych częściach Węgier i smakach kulinarnych (bardzo interesująco napisana). Druga (objętościowo mniejsza) to trochę dań kuchni węgierskiej - ich sposób przygotowywania. Na plus - informacja dla ilu osób są dane potrawy. Na minus - brak zdjęć i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
81
9

Na półkach: , ,

Książka pełna miłości do Wegier, Węgrów i węgierskiej kuchni. Właśnie w tej kolejności.

Książka pełna miłości do Wegier, Węgrów i węgierskiej kuchni. Właśnie w tej kolejności.

Pokaż mimo to

avatar
66
63

Na półkach: ,

kazdy fan wegierskiej kuchni powinien to miec ;)

kazdy fan wegierskiej kuchni powinien to miec ;)

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    32
  • Posiadam
    16
  • Przeczytane
    12
  • Kulinarne
    2
  • Chcę mieć
    2
  • Kuchnia
    1
  • E - WĘGRY - literatura
    1
  • Magyar
    1
  • 04. Pap?
    1
  • Małgosia biblioteka papierowa
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska


Podobne książki

Przeczytaj także