Nobel dla papryki. Kuchnia węgierska
Wydawnictwo: Watra Seria: Kuchnie Różnych Narodów [Watra] kulinaria, przepisy kulinarne
165 str. 2 godz. 45 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Kuchnie Różnych Narodów [Watra]
- Wydawnictwo:
- Watra
- Data wydania:
- 1984-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1984-01-01
- Liczba stron:
- 165
- Czas czytania
- 2 godz. 45 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8322501412
- Tagi:
- kuchnia węgierska Węgry kulinaria przepisy kulinarne papryka gulasz
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 32
- 16
- 12
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książeczka traktująca zarówno o kuchni węgierskiej jak i też o ciekawostkach historycznych, geograficznych, etnograficznych z tego rejonu Europy. Niektóre informacje już trochę trącą "myszką" gdyż książka jest z roku 1984 ale pozostałe - np. zasady gotowania potraw "po węgiersku" są dalej aktualne. Można tę część książki potraktować jako taki nietypowy przewodnik po Węgrzech. Nawet nieźle się go czytało.
Mniej więcej od połowy opracowania zaczynają się przepisy kulinarne pogrupowane w tematyczne grupy. Podane są proporcje (na pięć osób),sposób przygotowania oraz składniki. Brak niestety wyglądu potraw - książka nie posiada zdjęć.
Książeczka traktująca zarówno o kuchni węgierskiej jak i też o ciekawostkach historycznych, geograficznych, etnograficznych z tego rejonu Europy. Niektóre informacje już trochę trącą "myszką" gdyż książka jest z roku 1984 ale pozostałe - np. zasady gotowania potraw "po węgiersku" są dalej aktualne. Można tę część książki potraktować jako taki nietypowy przewodnik po...
więcej Pokaż mimo toPo raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu.
Wydana w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej. Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz zaprzyjaźnionym Egipcjanom i Saudyjczykom. Naleśniki a la Gundel (Gundel palacsinta) robiły furorę niezależnie od kraju pochodzenia konsumenta, chociaż najczęściej dopominali się o nie Dinesh i Shehryar.
Po tych wszystkich latach wędrówek i przeprowadzek książka niemal się rozpadła, kiedy więc udało nam się znaleźć w księgarni internetowej Platon24 nowsze wydanie, tym razem w twardej okładce, decyzja była jednoznaczna - zamawiamy :)
Oprócz świetnych przepisów książka zawiera też krótki przewodnik po lokalach gastronomicznych w Budapeszcie, cenne informacje na temat węgierskich win, porady jak używać sproszkowanej papryki oraz kiedy dodawać świeży, a kiedy suszony czosnek, a także wiele ciekawostek i anegdot dotyczących kuchni naszych bratanków.
Czytając "Nobel dla papryki" dowiecie się m.in. dlaczego podczas oblężenia Egeru tureckie dowództwo pozwoliło żołnierzom pić Egri bikavér, mimo iż jako muzułmanie nie powinni spożywać alkoholu oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla.
Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc.
Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.
Jó étvágyat
czyli
smacznego :)
Więcej na naszych blogach
- http://arabiasaudyjska-ksa.blogspot.com
- http://niestatystycznypolak.blogspot.com
Po raz pierwszy z pozycją "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszańskiego zetknęliśmy się ponad.... 30 lat temu.
więcej Pokaż mimo toWydana w serii "Kuchnie różnych narodów" książka wędrowała z nami przez świat. Korzystaliśmy z niej w Polsce i na Sri Lance, w Maroku i w Arabii Saudyjskiej. Pörkölt wołowy przygotowany wg przepisu Tadeusza Olszańskiego smakował naszym znajomym z Pakistanu, Libanu oraz...
Książka po przeczytaniu której zapragnąłem zjeść zupę rybną. Tak apetycznie była opisana. Pierwsza część to wędrówka autora po różnych częściach Węgier i smakach kulinarnych (bardzo interesująco napisana). Druga (objętościowo mniejsza) to trochę dań kuchni węgierskiej - ich sposób przygotowywania. Na plus - informacja dla ilu osób są dane potrawy. Na minus - brak zdjęć i kiepskie wykonanie książki (posiadam wersję kieszonkową, prostokątną i kartki z niej wylatują).
Co jeszcze - na pewno mistrzem kuchni węgierskiej po przeczytaniu tej książki się nie zostanie ale kilka ciekawych potraw z niej się można nauczyć.
Książka po przeczytaniu której zapragnąłem zjeść zupę rybną. Tak apetycznie była opisana. Pierwsza część to wędrówka autora po różnych częściach Węgier i smakach kulinarnych (bardzo interesująco napisana). Druga (objętościowo mniejsza) to trochę dań kuchni węgierskiej - ich sposób przygotowywania. Na plus - informacja dla ilu osób są dane potrawy. Na minus - brak zdjęć i...
więcej Pokaż mimo toKsiążka pełna miłości do Wegier, Węgrów i węgierskiej kuchni. Właśnie w tej kolejności.
Książka pełna miłości do Wegier, Węgrów i węgierskiej kuchni. Właśnie w tej kolejności.
Pokaż mimo tokazdy fan wegierskiej kuchni powinien to miec ;)
kazdy fan wegierskiej kuchni powinien to miec ;)
Pokaż mimo to