Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje

Okładka książki Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje autora Tadeusz Olszański, 9788394378578
Okładka książki Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje
Tadeusz Olszański Wydawnictwo: Wysoki Zamek biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2016-10-27
2016-10-27

Kup Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje

Napisana bardzo ładnym językiem książka o mieście i świecie, po którym została ledwie garść wspomnień. Ale skoro Autorem jest tak znakomity dziennikarz i tłumacz (podziw tym większy, że władał językiem węgierskim),to te wspomnienia nie mogły być nudne. Nigdy nie odwiedziłem Stanisławowa, słabo znam jego dzieje, ale dzięki tej książce w czarodziejski sposób przeniosłem się w czasie. Im jestem starszy, tym bardziej rozumiem smutek ludzi, którzy „koniecznością dziejową” zostali zmuszeni do opuszczenia swoich domostw. Dzięki Panu Tadeuszowi poznajemy galerię zacnych postaci związanych z przedwojennym Stanisławowem, skomplikowane wojenne życiorysy, meandry trudnego sąsiedztwa polsko-ukraińskiego, brutalność niemieckich i sowieckich okupantów. Sięgając po tę książkę, nie przypuszczałem że będzie tak zajmująca. Wysokie oceny nie są przypadkowe.

2008

Na półkach: , , , ,

Pięknie opowiedziany kawał historii. Warto powędrować do miejsc i ludzi, których już nie ma i poznać ich, tragiczną często przeszłość.

Na półkach: , , , , ,

Sentymentalna podróż po Polsce międzywojnia i nie tylko, po Polsce wielokulturowej i skomplikowanej historii. Historie ludzi różnych kultur, narodowości zebrane, aby pokazać Stanisławów. Właściwie to poznajemy złożone relacje międzyludzkie, konflikty narodowościowe i ogrom cierpienia i zła w miejscach tygli etnicznych, które mogłyby być gdziekolwiek indziej na świecie. To uniwersalny przepis na nietolerancję, ksenofobię, pogromy i ludobójstwo. Opisy naznaczone silnymi emocjami. Polacy ukazani w niej jako piewcy najwyższych wartości religijnych, patriotycznych i etycznych. Rozumiem, jaki żal można mieć do Ukraińców, którzy mogli pokojowo koegzystować w państwie polskim, a jedyną drogę do wolności i niezależności widzieli w krwawej eksterminacji innych narodowości, głównie Polaków. Stanisławów jednak żyje to tęsknota za polskim miastem na polskich zasadach. To miejsce wulkan oczekujące dogodnej chwili na erupcję. To kruchy pokój utrzymywany w mądrej i odpowiedzialnej polityce (marzenie ściętej głowy). Mamy osobiste relacje przedstawicieli różnych kultur, jednak do pełni szczęścia brakuje mi szczerego spojrzenia z punktu widzenia Rusinów. Audiobook wysłuchałem dzięki lektorowaniu Kazimierza Micińskiego. Barwa jego głosu i akcent bardzo pasowały do klimatów wschodnich kresów.

54 użytkowników ma tytuł Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje

Okładka książki Na węgierskim stole Klara Molnar, Tadeusz Olszański
Na węgierskim stole Klara Molnar, Tadeusz Olszański
Okładka książki Panteon polskiego sportu Zbigniew Dutkowski, Jan Frandofert, Jacek Korczak-Mleczko, Radosław Leniarski, Andrzej Martynkin, Tadeusz Olszański, Stefan Szczepłek, Bogdan Tuszyński, Jan Żdżarski
Tadeusz Olszański
Tadeusz Olszański
Polski dziennikarz, publicysta i tłumacz. Jego matka była Węgierką. On sam w czasie II wojny światowej przebywał jako uchodźca na Węgrzech. Absolwent UW (dziennikarstwo). Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Republiki Węgierskiej (2009). Pracował w "Sztandarze Młodych", "Sportowcu", TV Polskiej i Krajowej Agencji Wydawniczej (choć większość jego książek wydały Iskry). Przełożył na polski wiele dzieł węgierskich. Wybrane książki: "Magia Igrzysk" (Iskry, 1974),"Mój brat cię zabije! O wojnie w Jugosławii" (Trio, 1995),"Kuchnia erotyczna" (Rosner i Wspólnicy, 2004),"Osobista historia Olimpiad" (Studio Emka, 2004),"Kresy kresów. Stanisławów" (Iskry, 2008),"Stanisławów jednak żyje" (Iskry, 2010). Żona: Barbara, 2 dzieci: córka Agata (ur. 1957) i syn Michał Olszański (29.07.1954).

Cytaty z książki Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje

Dodaj cytat z książki Kresy kresów. Stanisławów jednak żyje