Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Tess Gerritsen

Książka Tess Gerritsen "Umrzeć po raz drugi" została nominowana w Plebicycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller. Współczesna pisarka amerykańska, z zaw... Książka Tess Gerritsen "Umrzeć po raz drugi" została nominowana w Plebicycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller.

Współczesna pisarka amerykańska, z zawodu lekarz internista. Po studiach praktykowała w Honolulu na Hawajach, wraz z mężem, także lekarzem. W 1987 roku opublikowała pierwszą powieść, romans z wątkiem kryminalnym, a potem kolejno osiem książek o podobnej tematyce. Jej kariera pisarska nabrała rozpędu w 1996 roku, kiedy ukazał się jej pierwszy thriller medyczny "Dawca". Dzięki odniesionemu sukcesowi mogła zrezygnować z praktyki lekarskiej. Stephen King uznał ją za najciekawszą autorkę w swoim gatunku - "lepszą od Cooka, Palmera, a nawet Michaela Crichtona."

Wybrana bibliografia
Romanse kryminalne

1987 Telefon po północy (Call After Midnight) ^^
1990 Czarna loteria (Under the Knife) ^
1992 Zagrożenie, Bez odwrotu (Whistleblower) ^^
1992 Never Say Die
1993 Osaczona (Presumed Guilty)
1994 Ciało (Peggy Sue Got Murdered aka Girl Missing)
1994 In Their Footsteps
1995 Thief of Hearts
1996 Z zimną krwią (Keeper of the Bride) ^

^ Dwie książki ukazały się także razem w jednym tomie jako Bez skrupułów (Keeper of the Bride. Under the Knife))
^^ Dwie książki ukazały się także razem w jednym tomie jako Labirynt kłamstw (Call After Midnight. Whistleblower)

Thrillery medyczne

cykl Jane Rizzoli & Maura Isles

2001 Chirurg (The Surgeon)
2002 Skalpel (The Apprentice)
2003 Grzesznik (The Sinner)
2004 Sobowtór (Body Double)
2005 Autopsja (Vanish)
2006 Klub Mefista (The Mefisto Club)
2008 Mumia (The Keepsake) aka Keeping the Dead
2010 Dolina umarłych (The Killing Place) aka Ice Cold
2011 Milcząca dziewczyna (The Silent Girl)
2012 Ostatni, który umrze (The Last to Die)

Pozostałe

1996 Dawca (Harvest)
1997 Młodość dla wybranych lub Infekcja (Life Support)
1998 Opary szaleństwa lub Nosiciel (Bloodstream)
1999 Grawitacja (Gravity)
2007 Ogród kości (The Bone Garden)

źródło zdjęcia: Albatros

pokaż więcej
Wszystkie Poza moją biblioteczką W mojej biblioteczce Pokaż książki znajdujące się:
Autopsja
Autopsja
Tess Gerritsen

7,67 (3742 ocen i 324 opinii)
Autopsja Cykl: Rizzoli/Isles (tom 5)
Seria: Anatomia zbrodni
Jane Rizzoli miała w szpitalu - i w spokoju - oczekiwać narodzin córeczki. Tak było dopóki jedna z pacjentek nie sterroryzowała personelu, nie zabiła ochroniarza i nie wzięła zakładników. W tym Jane....
czytelników: 7430 | opinie: 324 | ocena: 7,67 (3742 głosy) | inne wydania: 9
Bez odwrotu
Bez odwrotu
Tess Gerritsen

6,42 (413 ocen i 56 opinii)
Bez odwrotu Seria: Z zimną krwią
Jest ciemna deszczowa noc... Ten mężczyzna pojawia się znikąd. Wpada prosto pod koła jej samochodu. Catherine Weaver nie ma szans, by w porę zahamować. Odwozi rannego do szpitala. Na miejscu okazuje s...
czytelników: 1074 | opinie: 56 | ocena: 6,42 (413 głosów) | inne wydania: 1
Bez skrupułów
Bez skrupułów
Tess Gerritsen

6,67 (1479 ocen i 140 opinii)
Bez skrupułów
"Z zimną krwią" Przeżyła… Czy to przeznaczenie, czy po prostu szczęście? Gdy porzucona przez narzeczonego, poniżona i zapłakana opuszczała kościół, przy ołtarzu wybuchła bomba. Początkowo wy...
czytelników: 3673 | opinie: 140 | ocena: 6,67 (1479 głosów) | inne wydania: 3
Chirurg
Chirurg
Tess Gerritsen

7,77 (6138 ocen i 613 opinii)
Chirurg Cykl: Rizzoli/Isles (tom 1)
Seria: Anatomia zbrodni
W Bostonie grasuje morderca biorący na cel samotne kobiety. Prasa nazwała go Chirurgiem, ponieważ zanim odbierze życie swoim ofiarom, z przerażającą precyzją usuwa im macice. Bez znieczu...
czytelników: 12027 | opinie: 613 | ocena: 7,77 (6138 głosów) | inne wydania: 9
Ciało
Ciało
Tess Gerritsen

6,85 (2380 ocen i 240 opinii)
Ciało Seria: Anatomia zbrodni
Przywiezione do kostnicy zwłoki nie zdradzają widocznych urazów ani śladów przemocy. Prawdopodobnie przyczyną śmierci jest przedawkowanie narkotyków. Tak zakłada lekarka sądowa Kat Novak, pochylając s...
czytelników: 4822 | opinie: 240 | ocena: 6,85 (2380 głosów) | inne wydania: 5
Czarna loteria
Czarna loteria
Tess Gerritsen

6,91 (671 ocen i 91 opinii)
Czarna loteria Seria: Z zimną krwią
To miał być banalny zabieg chirurgiczny, ale pacjentka, pielęgniarka miejscowego szpitala, niespodziewanie umiera na stole operacyjnym. O błąd w sztuce lekarskiej zostaje oskarżona anestezjolog Kate C...
czytelników: 1422 | opinie: 91 | ocena: 6,91 (671 głosów) | inne wydania: 2
Dawca
Dawca
Tess Gerritsen

7,64 (3650 ocen i 350 opinii)
Dawca Seria: Anatomia zbrodni
Doktor Abby DiMatteo, stażystka na oddziale chirurgii bostońskiego szpitala, podejmuje decyzję, która może zaważyć na jej karierze. Kiedy dowiaduje się, że serce przeznaczone dla umierającego nastolat...
czytelników: 7484 | opinie: 350 | ocena: 7,64 (3650 głosów) | inne wydania: 9
Dolina umarłych
Dolina umarłych
Tess Gerritsen

7,81 (3422 ocen i 355 opinii)
Dolina umarłych Cykl: Rizzoli/Isles (tom 8)
Seria: Anatomia zbrodni
Coś przerażającego wydarzyło się w wiosce Królestwo Boże, w przysypanej śniegiem dolinie w stanie Wyoming. Maura Isles, jadąca ze znajomymi na konferencję patologów, zastaje tam dwanaście identycznyc...
czytelników: 6957 | opinie: 355 | ocena: 7,81 (3422 głosy) | inne wydania: 7
Grawitacja
Grawitacja
Tess Gerritsen

7,33 (1507 ocen i 166 opinii)
Grawitacja Seria: Anatomia zbrodni
Błyskotliwa lekarka Emma Watson właśnie spełnia swoje życiowe marzenie – leci w kosmos, aby opiekować się astronautami na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Na miejscu okazuje się, że członków załogi,...
czytelników: 3529 | opinie: 166 | ocena: 7,33 (1507 głosów) | inne wydania: 8
Grzesznik
Grzesznik
Tess Gerritsen

7,56 (3712 ocen i 296 opinii)
Grzesznik Cykl: Rizzoli/Isles (tom 3)
Seria: Anatomia zbrodni
W środku zimy doktor Maura Isles i detektyw Jane Rizzoli zostają wezwane do nietypowej zbrodni. W murach klasztoru klauzulowego brutalnie zamordowano dwie zakonnice. Z początku partnerki po...
czytelników: 6974 | opinie: 296 | ocena: 7,56 (3712 głosów) | inne wydania: 8

Wywiad z autorem

Co zdecydowało o tym, że porzuciła Pani swój wyuczony zawód i zaczęła pisać? Czy była to kwestia chwili, czy może marzenie o pisaniu kiełkowało w Pani od lat? Czy trudno było zostawić za sobą pracę zawodową i zająć się wyłącznie pisaniem?
Medycyna to szlachetny zawód, jednak bardzo trudno było mi pogodzić opiekę nad dwójką moich dzieci z pracą w szpitalu. Mój mąż również jest lekarzem i kiedy urodziły się dzieci, nasze życie nabrało zawrotnego tempa. Czasem trudno było znaleźć dla chłopców opiekę. Dlatego, kiedy nadarzyła się okazja by na jakiś czas zostać w domu, poczułam ulgę. Zawód, który teraz uprawiam pozwala mi na bycie„mamą w domu” i jednocześnie dobrą pisarką.

Dyskusje o autorze (24)

34
16639
44937
Tylu naszych czytelników chce przeczytać książki tego autora.
Tyle osób przeczytało książkę tego autora.
Tyle książek tego autora znajduje się w naszej bazie.

Fani autora (2767)

Czytelnicy (16786)

Cytaty tego autora (296)
lista cytatów dodaj cytat
Powiązane treści
Książka GO! Zaczytaj się na wiosnę w Gdańsku

Książka GO! to akcja poszukiwania książek, która zainicjowana i organizowana została przez Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną w Gdańsku. Najbliższa, trzecia już edycja, odbędzie się w ramach obchodów Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich. W kwietniowy weekend (22-23 kwietnia) do odnalezienia będzie łącznie ponad 60 tytułów nowości wydawniczych.


więcej
Katarzyna Puzyńska poleca na wakacje

W tym tygodniu wakacyjne lektury poleca Katarzyna Puzyńska - autorka niezwykle poczytnej serii kryminalnej dziejącej się w Lipowie. I jak na pisarkę kryminałów przystało poleca w większości książki mrożące krew w żyłach! 


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd