ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać388
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- 2022-10-12
- 2012-01-01
- 2011-07-05
- Anna Jęczmyk
Zemsta potrafi czekać w milczeniu.
Cienie Chinatown nie zdradzają swoich tajemnic. Turyści podążający trasą Wycieczki z Duchami przez bostońskie Chinatown nie przypuszczają, że w krętych uliczkach oświetlonych czerwonymi lampionami znajdą coś więcej niż opowieści przyprawiające o gęsią skórkę. Dlatego w pierwszej chwili nie wierzą, że dłoń odkryta za śmietnikiem przez jedno z dzieci może być prawdziwa.
A jednak jest. Tak jak ciało martwej kobiety, do której ta dłoń należała. Idealnie gładkie brzegi poderżniętego gardła wskazują na nietypowe narzędzie zbrodni. A włosy znalezione na ubraniu – na napastnika, który wcale nie musi być człowiekiem.
Bostońskie Chinatown skrywa wiele tajemnic i nierozwiązanych spraw. Wystarczy tknąć jedną z nich, by na jaw wyszły ukrywane przez lata kłamstwa.
Kup Milcząca dziewczyna w ulubionej księgarnii
Milcząca dziewczyna
Są pytania typu ,, jak sądzisz, czy kobieta i mężczyzna, z jednej pochodzą planety ?,, – to te łatwiejsze. Są też trudne. Takie, przy których jajka na głowie ugotować można. Tess zdecydowanie na proces gotowania stawia. Smażenia nawet. I opiekania. Niestosowny notabene zwrot ,, czacha dymi,, jest tu jak najbardziej na miejscu. Nie od parady, będzie też powiedzonko ,, mózg się lasuje,,. Jej dziewczyny... pardon, heroski, same siebie przechodzą. A liczba ran, w potyczkach z degeneratami odniesionych, w tysiące idzie. Ostatnio Pani Doktor po uszach dostała, teraz Pani Glina, biedy sobie napytała. A tak w ogóle, dziewczyn więcej jest. Pani Tess, sama dziewczyną będąc, swą nację winduje, a nam, chłopom, gary niepozmywane zostawia. Już oburzenia słyszę głosy – Przecież macie zmywarki ! – Tylko powkładać ! Powkładać – dobre sobie. Na miecze chińskie uważać trzeba. Na zbójców niewidzialnych. Kto by się zmywarką przejmował, gdy Bruce Lee w spódnicy, za oknem hasa ?
Oceny książki Milcząca dziewczyna
10869 użytkowników ma tytuł Milcząca dziewczyna na półkach głównych- Przeczytane 7 785
- Chcę przeczytać 2 996
- Posiadam 1 151
- Tess Gerritsen 141
- 2018 69
- 2013 65
- 2014 53
- Thriller/sensacja/kryminał 46
Tagi i tematy do książki Milcząca dziewczyna

Cytaty z książki Milcząca dziewczyna
I to był największy dar, jaki dostałam od życia: znalazłam mężczyznę, który mnie kocha.
Posiadanie dziecka oznacza, że twoje serce już zawsze jest zdane na łaskę świata.
(…) zemsta to tylko inne słowo na określenie sprawiedliwości.
(…) zemsta to tylko inne słowo na określenie sprawiedliwości.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Milcząca dziewczyna
Historia wciąga tak, że strony znikają w ekspresowym tempie. Jedna zagadka goni następną i właściwie cały czas coś popycha akcję do przodu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra lektura, naprawdę świetnie się przy niej bawiłam. Co prawda to nie jest typowy thriller medyczny, do jakiego przyzwyczaiła mnie Tess Gerritsen, ale mimo to książka robi ogromne wrażenie.
Uważam książkę za najsłabszą z serii (choć nadal bardzo dobrą) dlatego że tu od początku wiadomo kto jest zabójcą. Mam wrażenie że tu autorka nie postarała się by to jakoś ukryć, lub stworzyć jakiś fajny zwrot akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę dałem ciała pomijając jeden tom . Początek więc mnie zaskoczył pewnymi nieznanymi wątkami z pominiętego tomu . Sama książka bardzo dobra. Poziom tej serii w porównaniu do początkowej twórczości autorki , to niesamowity postęp.,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety muszę przyznać że, jest to chyba najsłabsza część z tej serii coś mi tu nie zagrało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze seria Rizzoli Isles trzyma poziom. Minusem niestety jest Frost, który pewne punkty, jako detektyw, powinien jednak połączyć wcześniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko kryminał, choć słabszy niż Chorurg i Skalpel
Spoko kryminał, choć słabszy niż Chorurg i Skalpel
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa seria nigdy nie przestaje zaskakiwać, nie jest to może mój ulubiony tom gdyż troche przewidziałam jak to będzie się działo jednak uważam że to super rozrywka. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna! Nareszcie wracamy do poziomu dwóch pierwszych tomów, bardzo ciekawy wątek kryminalny, który dość dobrze się rozwija by nam sam koniec zaskoczyć czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoraz lepiej...
Coraz lepiej...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUfam coraz bardziej że cała ta seria, jest tak dobra jak ta pozycja ."Mumia" była pierwsza...a teraz chce więcej.
Jak w posłowiu wyjaśnia Autorka, inspiracją do tej powieści kryminalnej były baśniowe opowieści matki o dzieciństwie w Chinach, pełne duchów i innych tajemniczych postaci.
Bezrobotny aktor oprowadza turystów po nocnym Chinatown, snując opowieści o licznych duchach. Niestety jego wysiłki, żeby oddać klimat i nastrojową grozę, co oczywiście może mieć przełożenie na napiwki, spalają na panewce dzięki dwóm dziesięciolatkom, niestety nie w łóżkach. "Mamo! Nudzę się!"
Przed Czerwonym Feniksem, dawną chińską restauracją, przewodnik opowiada o morderstwie sprzed 19 lat, a znudzony 10-latek znajduje koło śmietnika "rekwizyt". Chłopiec przeżywa chwilę chwały, demonstrując krwawiącą dłoń zachwyconym turystom. Do momentu, kiedy dłoń, niemal jeszcze ciepła, okazuje się prawdziwa.
Dalej następuje seria wydarzeń, pozwalająca domyślać się obecności w Chinatown postaci z legend, nieludzkiego wojownika szukającego sprawiedliwości.
Oczywiście i prowadzący śledztwo, i czytelnik, domyślają się ludzkiej obecności. Przed końcem książki czytelnik rozumie już każdy szczegół. Ale - domyśla się, i to jest piękne. Ta jedna nuta tajemnicy.
Niestety Autorka na zakończenie nie może się oprzeć dosłowności i wywala kawę na ławę, psując opowieść.
Z tego powodu jedna gwiazdka mniej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBezrobotny aktor oprowadza turystów po nocnym Chinatown, snując opowieści o licznych duchach. Niestety jego wysiłki, żeby oddać klimat i nastrojową grozę, co oczywiście może mieć przełożenie na napiwki,...