Zatruty tron

- Wydawnictwo Dolnośląskie
- 2011-02-10
- 2011-02-10
- Katarzyna Maciejczyk
- średniowiecze tron młodzież magia
Pierwsza część przygodowej trylogii dla młodzieży osadzona w średniowiecznych realiach.
Piętnastoletnia Wynter Moorehawke, córka Obrońcy Tronu, powraca z ponurych Krain Północy w rodzinne strony i z przerażeniem odkrywa, że w dotąd spokojnym i tolerancyjnym królestwie nastały mroczne czasy. Intrygi, tortury i bezpardonowa walka o władzę stały się stałym elementem dworskiego życia, a wszelki opór wobec króla jest brutalnie tłumiony. Wynter staje przed trudnym wyborem – poddać się królewskiej woli czy z narażeniem życia walczyć o przywrócenie ładu w królestwie?
Wciągająca powieść przygodowa o dworskich intrygach, polityce i miłości, osadzona w średniowiecznej Europie.
- 1 103
Totalnie nie moje klimaty. Książka była strasznie nudna i wprowadziła mnie w długi zastój czytelniczy.
Pokaż mimo toDużo szczegółowych i niepotrzebnych opisów. Mało akcji. Tę książkę można określić jednym słowem: nudna.
Pokaż mimo toTrochę się przy niej wynudziłam :/
Mam nadzieję, że kontynuacja będzie lepsza.
Trochę się przy niej wynudziłam :/
Pokaż mimo toMam nadzieję, że kontynuacja będzie lepsza.
Odłożyłam w połowie. Nuda.
Odłożyłam w połowie. Nuda.
Pokaż mimo toSzczerze to nie wiem co napisać o tej książce. Prawdę powiedziawszy spodziewałam się czegoś lepszego, po dosyć wysokich ocenach tej serii.
Pokaż mimo toPomimo, że czyta się ją szybko jestem trochę znudzona pierwszą częścią serii. W sumie niewiele się w niej dzieje, same dworskie intrygi. Mam nadzieję, że w kolejnych tomach dojdzie trochę akcji.
Lubię fantastykę, więc pomyślałam, że sięgnę po ten tytuł, ale po przeczytaniu w sumie nie wiem, co o nim myśleć.
Tą książkę odebrałam jako jeden wielki prolog, bo wydaje mi się, że nie działo się tu nic godnego uwagi. Niby był jakiś zamach na nowego następcę tronu, ale było to jak pobieżnie przedstawione, że w następujących rozdziałach wszyscy o tym zapomnieli.
O ile sam świat w historii bardzo mi się podobał to przedstawienie go było gorsze. Dostajemy multum pytań, a prawie żadnych odpowiedzi. Nasza bohaterka rozmawia z duchami i kotami, ale autorka tak to pokazała, że tak naprawdę nie wiemy, skąd to potrafi i czy tylko ona tak umie czy wszyscy, ale się nie przyznają.
W sumie Wynter wydała mi się taka bezbarwna. Niby miła, pomocną, ale też sarkastyczna, lecz nie przekonała mnie do siebie. Nie była to taka postać, którą mogłabym polubić i podziwiać, bo tak naprawdę prawie nic i niej nie wiemy.
W odróżnieniu do Christophera, przyjaciela Raziego, czyli nowego następcy tronu, którego pokochałam od pierwszej sceny, w której się pojawił. Jest to bohater, którego nie da się nie lubić. Trochę podrywacz, ale uroczy i też cyniczny. Jak dla mnie to cała książka mogłaby być o nim. Jego głupiutkie momentami zachowanie, kiedy nie mógł odnaleźć się na dworze, było urocze i zabawne. O nim chyba dowiedziałam się najwięcej i dlatego go uwielbiam. Jest takim płomykiem szczęścia w tej fabule.
Fabuła momentami była nudnawa, ale czytało się w miarę szybko. Naprawdę, czasami to postaci dosłownie nic nie robili i czułam się tak, jakby to miało tylko zapełnić fabułę. Dlatego uważam to za dłuższy wstęp do właściwej historii.
Drugą część będę czytała z nadzieją, że będzie się działo więcej, akcja nabierze tempa i pojawi się ponownie Christopher.
więcej Pokaż mimo toOd początku witają nas długie opisy i dosyć mało dialogów, a patrząc na dalsze rozdziały to nie będzie ich jakoś więcej, więc jeśli nie lubicie dużej ilości opisów to możecie się trochę męczyć.
Tą książkę odebrałam jako jeden wielki prolog, bo wydaje mi się,...
niektóre rzeczy były dziwne, niektóre zaskakujące ale bohaterów polubiłam.
coś w tej historii czy sposobie pisania mi nie pasuje, sama nie wiem.
niektóre rzeczy były dziwne, niektóre zaskakujące ale bohaterów polubiłam.
Pokaż mimo tocoś w tej historii czy sposobie pisania mi nie pasuje, sama nie wiem.
Przyjemna lektura, z chęcią sięgam po kolejne czesci.
Przyjemna lektura, z chęcią sięgam po kolejne czesci.
Pokaż mimo toKsiążka ogółem ciekawa i wciągająca bardzo, z początku po woli się rozkręca dochodząc do naprawdę świetnych opisów i przeżyć z bohaterami. Polecam :)
Pokaż mimo to"Zatruty tron" Celine Kiernan
Pierwsza z trzech części
Kierując się impulsem typu teraz czas na coś z fantastyki wybrałem właśnie pozycję "Zatruty tron" ciekawy opis i zachęcająca okładka to wszystko co mi się spodobało w tej książce . Akcja toczy się dość mozolnie niczym nie zaskakuję , liczyłem na ciekawą pozycję pełną magii mistycznych stworzeń czy spektakularnych walk dobra ze złem co dostałem w zamian? fabułę która mało mnie zaciekawiła , bohaterów którzy w koło plotą o tym samym czy akcje która rozgrywa się w całości na kilku metrach kwadratowych.Pozytywnym aspektem może być zakończenie które zachęca czytelnika do sięgnięcia po kolejną cześć .
"Zatruty tron" Celine Kiernan
więcej Pokaż mimo toPierwsza z trzech części