Las Zębów i Rąk

- Bartosz Czartoryski
- Papierowy Księżyc
- fantasy tajemnica
- The Forest of Hands and Teeth
- Las Zębów i Rąk (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Bartosz Czartoryski
- fantasy tajemnica
W świecie Mary istnieją proste prawdy.
Siostrzeństwo zawsze wie najlepiej.
Strażnicy chronią i służą.
Nieuświęceni nigdy nie ustąpią.
Trzeba też pamiętać o siatce otaczającej wioskę. O ogrodzeniu, które chroni osadę przed Lasem Zębów i Rąk.
Ale te prawdy stają się złudne, bowiem Mary odkrywa coś, o czym nigdy nie powinna się dowiedzieć. Sekrety Siostrzeństwa. Tajemnice Strażników.
Gdy ogrodzenie zostaje sforsowane, a świat pogrąża się w chaosie, Mary musi stawić czoła Nieuświęconym.
Musi też dokonać wyboru między dotychczasowym życiem w osadzie, a własną przyszłością, między tym, którego kocha, a tym, który kocha ją. I zmierzyć się z prawdą ukrytą w Lesie Zębów i Rąk.
Czy może istnieć życie w świecie otoczonym przez śmierć?
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Kiedy jest się zakochanym... wtedy się wie, po co się żyje. Kiedy kocha się każdego dnia. Budzi się z miłością, ucieka do niej podczas burzy...
RozwińZastanawiam się, czy istnieje świat okrutniejszy niż ten, w którym każe się nam zabijać ludzi, których kochamy.
- Obiecałam Travisowi, że nie porzucę nadziei. Obiecałam, że nie przehandluję marzeń za bezpieczeństwo.
Opinie [223]
Książka zachęciła mnie opisem z tyłu.
Pokaż mimo toAutorka miała ciekawy pomysł na fabułę.
Czyta się szybko i bardzo wciąga. Lecz fabuła zaczyna się tak od połowy, końcówka może powodować wzruszenie.
Wioska i postacie nie mają dokładniejszego zarysu. A szkoda, za to jest mnóstwo opisu uczuć głównej bohaterki, która ciągle płacze i nie wie tak do końca czy droga którą idzie jest dobra.
Książka należy do typu wciągających, ale wiele jej brakuje.
więcejZacznijmy od tego, co było złe. Dużo rzeczy tworzących świat przedstawiony zostało opisanych po łebkach. Cała wioska Mary to dla mnie białe pole, postaci też poznajemy zaledwie kilka i to bez większych szczegółów. Motyw Siostrzeństwa skrywającego wielką tajemnicę też nie był tak wstrząsający, jak się...
"Las zębów i rąk" to według mnie nietypowe połączenie zamknięcia, w jakim przebywają główni bohaterzy, jak w "Więźniu labiryntu" i motywu zombie pod inną nazwą (Nieuświęconych), jak np. w "Alicji w krainie zombie".
więcejKsiążka super, bardzo szybko się czyta. Niestety dużo rzeczy jest do przewidzenia. Od początku można się domyślić, jak skończy się ten tom. Mary od pierwszego...
W skrócie: zmarnowany potencjał.
więcejNa ogół nie krytykuję książek, bo "sam bym nie napisał lepszej". Ale w tym przypadku jest niedosyt. Zacznę od plusów - szybko się czytało. Chyba pierwsza książka, którą udało mi się za jednym zamachem przeczytać. Więc nie jest źle napisana i przetłumaczona.
Zastrzeżenia mam do fabuły, logiki, szybkości akcji. Tutaj oczywiście będzie bardzo...
Początek powieści jest dla mnie bardzo ważny. Te kilka pierwszych zdań wprowadzających podpowiadają mi, jak będzie czytało mi się dalej, gdzie zapadną pierwsze słowa, obrazy, odczucia? W umyśle czy w sercu?
więcejKiedy więc w biegu zajrzałam na moment, na jedno spojrzenie na pierwszą stronę i przesunęłam wzrokiem po zdaniach wprowadzających do tej powieści, poczułam jak zanurzają...
Świat po zagładzie skrzyżowany z „Osadą” Shyamalana.
więcejWszystko wskazuje na to, że literatura młodzieżowa ma już za sobą modę na wampiry. Teraz triumfy święci tematyka postapokaliptyczna. Zdaniem Jean M. Twenge, autorki książki o współczesnych nastolatkach („iGen”), wiąże się to z ogromnym spadkiem poczucia bezpieczeństwa dzieci z pokolenia internetu. Potwierdzają to także...
Nawet dobra pozycja jeśli chodzi o świat zombie
Pokaż mimo toBardzo mi się podobała.Historia niebanalna.Trzyma w napięciu.Wyroznia się na tle innych książek.Bohaterowie dobrze opisani oraz relacje między nimi.A to dopiero wstęp do tej historii.
Pokaż mimo toDobrnęłam do końca ale na pewno nie będę kontynuować owej serii.
Pokaż mimo toNiczym mnie nie zaskoczyła ta książka.. do ostatniej strony miałam na dzieje na coś więcej. Nie doczekałam się.
Tom 1. Choć nie kończy się CDN. Książka o zombi. Cały ten tajemniczy las to po prostu las w którym żyją zombi odgrodzone od ludzi siatką. Właściwie to ludzie (wioska) jest odgrodzona od nich. Całość poznajemy z poziomu narracji w pierwszej osobie (raczej bezmyślnej młodej kobiety-dziewczyny).
więcejKsiążkę przeleciałam ślizgając się po zdaniach i przeogromnej ilości odczuć...