Manekiny

Tagi:
Thriller Groza

Patronaty LC

Książki autora

Wow! Spodziewałam się mocnego thrillera, ale totalnie nie spodziewałam się tego, że wgniecie mnie on tak bardzo w fotel! Już dawno nie czytałam tak brutalnej i drastycznej książki i pierwszy raz zrozumiałam co to naprawdę znaczy “mrożący krew w żyłach”. Powieść wciąga do tego stopnia, że cały wieczór nie mogłam się od niej oderwać, a ciarki na skórze towarzyszyły mi do samego końca.

Jestem pod wrażeniem pomysłu na fabułę. Myślę, że fani “Piły” będą zadowoleni, kiedy sięgną po “Manekiny”. Tutaj też mamy żądnych zemsty bohaterów szukających sposobu, by zadać ból drugiemu człowiekowi.

Jolanta Żuber świetnie buduje napięcie i prowadzi czytelnika przez labirynt psychologicznych, zawiłych gier, a z rozdziału na rozdział klimat robi się coraz bardziej klaustrofobiczny. Zakończenie jest mocne i zaskakujące i muszę przyznać, że miałam po nim lekkiego kaca książkowegoi i żadna książka w zasięgu mojej ręki nie wydawała mi się tak interesująca : D

To zdecydowanie nie jest pozycja dla ludzi o słabych nerwach, ale osoby lubujące się w książkach obfitujących w okrutnych bohaterów będą usatysfakcjonowane.

Po “Manekinach” wiem, że przeczytam każdą powieść Jolanty Żuber, bo bardzo polubiłam jej styl i jestem ogromnie ciekawa jaki rollercoaster emocji zaserwuje mi w swoich kolejnych tytułach : )

I znowu coś zupełnie innego.
I było MOCNO.
Książka o rozpaczy i szaleństwie, o tym jak różne oblicza może przybrać strata dziecka. Jak ten ból może wpłynąć na nas i bliskie nam osoby.
Chyba najbardziej odczuwałam tutaj przewijające się szaleństwo i takie w takiej czystej postaci, okrutne.
Jak mnie denerwował Marek, Monika trochę też, głównie dlatego, że zgadała się na to wszystko ze względu na niego.
Do czego jesteśmy zdolni dla pieniędzy? To na swój sposób przerażające, samo w sobie.
Marek to najgorsza z postaci w tej książce, budzi we mnie wszystkie złe myśli, jego nie da się lubić. Wiem, że kieruje nim uzależnienie ale jednak…
Z wyjątkiem Renaty, każdy z bohaterów budzi na swój sposób odrazę i niechęć.
Ile wy byście zrobili dla pieniędzy, i za jaką cenę można was kupić? Czy w ogóle jest to możliwe?

Mocna i przerażająca, smutna i trudna. Z całą pewnością jest to książka dla ludzi o mocnych nerwach.

I znowu coś zupełnie innego.
I było MOCNO.

Za możliwość przeczytania Manekinów dziękuję autorce Jolancie Żuber.

Lubię niepozorne książki, które potrafią zaskoczyć i rozłożyć mnie na łopatki. Takie właśnie są Manekiny – niecałe 300 stron thrillera, w którym emocje wylewają się z każdej czytanej strony.

Wszystko wskazywało na to, że Manekiny będą niepozorną książką – objętościowo to jedna z cieńszych książek, które czytałam w ostatnim czasie. Obawiałam się, czy autorka na pewno w tylu stronach zamieści wszystko, co chciała, czy wątki będą zamknięte. Okazało się, że moje obawy były zupełnie niepotrzebne. Widać, że Jolanta Żuber od początku do końca wiedziała w jaki sposób chce poprowadzić tę historię i miała ułożony plan. Świetny plan.

Manekiny opowiadają historię małżeństwa Natalii i Adama, których dotknęła najgorsza z możliwych strat – w tragicznym wypadku ginie ich jedyne dziecko, Filip. Natalię nie dość, że męczy poczucie winy z uwagi na pożar, nie potrafi zaakceptować własnego ciała, odtrąca męża, to jeszcze demony z przeszłości próbują ją dogonić. Jednak ma przy sobie męża, Adama, który dla niej jest w stanie zrobić wszystko i wymyśla okrutną, przerażającą grę, żeby zemścić się.

Mamy też historię Moniki i Marka, którzy toną w długach – Marek jest hazardzistą i gdy dostaje propozycje zagrania w tajemniczą grę bez wahania się zgadza. Ile złego jest w stanie zrobić człowiek dla pieniędzy?

Manekiny są przesiąknięte okrucieństwem i brutalnością, nie spodziewałam się, że będzie aż tak, chociaż czytałam bardziej brutalne książki. Mimo to w thrillerze psychologicznym nie spodziewałam się takich rzeczy. Czy to na minus? Nie, bo autorka mimo to dobrze potrafiła wyjaśnić skąd to się wzięło. Ból, który odczuwali bohaterowie, miałam wrażenie, że również odczuwam i ja. Jestem pod wrażeniem stylu autorki – naprawdę mi się podobało.

Manekiny to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jolanty Żuber, ale pewno nie ostatnie. Na pewno w najbliższym czasie sprawdzę kolejną książkę. Moje oczekiwania będą wysokie.

Za możliwość przeczytania Manekinów dziękuję autorce Jolancie Żuber.

Wszystko wskazywało na to, że Manekiny będą niepozorną książką –...

Najlepsza rekomendacja: przeczytane w trzy dni 😉

Młode małżeństwo traci w pożarze swoje jedyne dziecko. Natalia Berner pogrąża się w rozpaczy, jej stanu nie poprawia zdeformowana przez liczne oparzenia skóra. Adam, jej mąż, postanawia się zemścić na wszystkich, którzy mogli przyczynić się do pożaru, wymyślając krwawą grę w której bierze udział Monika i Marek. Małżeństwo tonące w długach. Gra jest mroczna, w której kończą się zasady, a człowiek zadaje sobie pytanie ile jest w stanie zrobić dla pieniędzy?

Mroczno, brutalnie i zagadkowo. Świetnie! Jednak.. Zaraz nasuwa mi się pytanie, czy można tak brutalną fabuła nazwać świetną? Można, przecież ludzie zachwycają się serią "Piła", czy Hannibalem Lecter. Autorka w świetny sposób buduje napięcie, kierują akcją. Jest odpowiednio dynamicznie, ani przez minutę nudno. I co najważniejsze jest realistycznie, zaczynasz zastanawiać się, czy takie gry mogą się odbywać w mijanych na co dzień budynkach?

Najlepsza rekomendacja: przeczytane w trzy dni 😉

Książkę “Manekiny” autorstwa Jolanty Żuber przeczytałam jakiś czas temu. To kryminał/ thriller psychologiczny, który czyta się w jeden wieczór. Lektura jest mroczna i wstrząsająca.
Zadłużona para oraz młode małżeństwo zmagające sie z traumą po tragicznej stracie dziecka-co ich połączy? Do czego zdolny jest człowiek, aby zdobyć środki na spłatę długów?Za jaką cenę jest w stanie zatracić swoje człowieczeństwo?
Manekiny to gra gdzie spotykamy zło i brutalność w najczystszej postaci.Osaczeni bohaterowie stają się marionetkami bezwolnie wykonującymi zadania.
Zakończenie zaskakuje i potwierdza prawdziwość powiedzenia “człowiek człowiekowi wilkiem”.
Polecam wszystkim lubiącym mocne, mroczne thrillery.

Z książkami autorki mam taki „problem”, że trochę boję się je czytać, bo gdy już myślę, że więcej nieszczęścia, dramatu już nie da się zawrzeć w historii, to nagle dostaję z jednej strony jeszcze więcej bólu, a z drugiej- kolejne zwyrodniałe i obrzydliwe działania.🫣
To jest dla mnie taka dawka , którą muszę nieco odchorować, ale… wiem, że za chwilę, za momencik będę chciała czytać kolejną książkę autorki z wypiekami na twarzy.. 😳

„Manekiny” to historia wstrząsająca, dla czytelnika o mocnych nerwach, wielbiciela rasowych thrillerów psychologicznych, którzy muszą się liczyć z tym, że otwierając książkę nie oderwą się od niej do ostatniej strony… 😉🔥Dla mnie- chyba najlepsza z trzech dotychczas czytanych pozycji autorki!

"Manekiny"
Jolanta Żuber

Adam Berner po stracie dziecka zatraca się w chęci zemsty, patrząc jak jego ukochana Natalia pogrąża się w depresji.
Mimo iż sprawczyni wywołanego pożaru jest na odwyku, mężczyzna postanawia się zemścić na jej córce i tym samym na swojej szwagierce.
Porywa kobietę i rozpoczyna swój mroczny biznes. W grę o naprawdę duże pieniądze rozpoczynają Monika i Marek. Czy będą oni w stanie sprostać chorym fantazjom?

"Manekiny" to rasowy thriller po którym stwierdzam, że Jola Żuber potrafi w thrillery 🔥
Niesamowicie mroczna, miejscami drastyczna fabuła. Chęć zdobycia dużych pieniędzy nawet mimo utraty godności i człowieczeństwa.
To również okropnie bolesna i traumatyczna historia o stracie dziecka w pożarze. Miłości, która jest w stanie zrobić wszystko by spróbować uratować ukochaną z psychicznego marazmu.
Ciężko mi było odłożyć książkę, chciałam wiedzieć najszybciej jak się da - jak skończy się ta historia. Zakończenie, chociaż bolesne, było kwintesencją całej powieści.
Polecam okropnie - dla mnie to był majstersztyk 🔥

#recenzja #book #booklover #bookstagrammer #bookstagram #bookstagrampl #czytambolubie #czytamkryminaly #czytamthrillery #thriller #kryminał #rybnik #rybnikczyta #pijackawe_czytam #myszaczyta #parabookstagrama #atrament_mroku

"Manekiny"
Jolanta Żuber

Młode małżeństwo zmagające się z tragiczną stratą dziecka oraz para, która w akcie desperacji zrobi wszystko, by w końcu wyjść z długów. Połączy ich gra- niebezpieczna i pełna ryzyka.

Jak daleko jesteś w stanie posunąć się, by zdobyć pieniądze na spłatę długów?
Jak długo zdołasz utrzymać swoje człowieczeństwo?

* * *

Muszę przyznać, że ta książka to było coś. Jest to mroczna, pełna przemocy, krwi i tajemnic powieść, która zostaje w pamięci na długo. Mocna fabuła niekiedy wprawia czytelnika w osłupienie, dlatego nie mogłam się od niej oderwać. Cały czas zastanawiałam się nad tym, jak bardzo człowiek musi się upodlić, by zdobyć coś, czego zapragnie. Jak wiele krzywd zostało wyrządzonych, bo ktoś chciał się po prostu zabawić, poczuć lepszym... Muszę przyznać, że podczas czytania czułam emocjonalny rollercoaster. Z jednej strony współczułam Natalii i Adamowo, a z drugiej Bogu ducha winnej Renacie, chociaż pewnie wszyscy mieli swoje „za uszami”. Bardzo podobało mi się to, że akcja utrzymywała napięcie cały czas na idealnym dla mnie poziomie „ciarek na plecach”.
Bardzo się cieszę, że mogłam przeczytać tę książkę, za co dziękuję autorce.
To były dwa bardzo intensywne wieczory, podczas których nie było szansy się nudzić.
Z całego serca polecam tę książkę każdemu, kto lubi mocniejsze klimaty 😊.

Jak daleko jesteś w stanie posunąć się, by zdobyć pieniądze na spłatę długów?
Jak długo zdołasz utrzymać swoje człowieczeństwo?

* * *

Muszę...

Współpraca reklamowa z @jolanta_zuber

Jolanta Żuber po raz kolejny udowodniła, że potrafi napisać thriller. I to taki, że podczas czytania dostawałam ciarek. Czułam obrzydzenie, a jednocześnie nie mogłam się od niej oderwać.

To historia o stracie, bólu, miłości ale przede wszystkim o tym, ile człowiek jest w stanie poświęcić. Jak bardzo będzie potrafił się obedrzeć z godności? Co zrobi dla pieniędzy....?

Mocna książka, dla czytelników o stalowych nerwach, więc nie dla każdego. Ale ja pióro autorki polubiłam i podczas czytania przeżywałam prawdziwą, czytelniczą ucztę. Polecam każdemu fanowi thrillerów. Mimo ciężkiej fabuły, przez powieść się płynie, dzięki wypracowanemu stylowi.

Myślałam, że Impuls i Natręctwo, to wyżyny, ale Manekiny biją je na głowę, choć to trochę inny kaliber.

Dziękuję autorce za możliwość zrecenzowania tej historii i polecam się na przyszłość.

Czytajcie książki Pani Jolanty, warto!

Współpraca reklamowa z @jolanta_zuber

Świetna historia o ludziach, którzy są w stanie poświęcić bardzo wiele moralnych i niemoralnych stron swojego jestestwa, dla miłości, uznania i pieniędzy. Każdy ma inne wartości, dla każdego jest ważne coś innego, ale każdy dla słuszności swojej sprawy jest w stanie poświęcić bardzo wiele.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać