Od ognia piekielnego

- 2023-07-12
- 2023-07-12
- 9788383292045
Zło czai się w głębi lasu… Mirka wyjeżdża do mazurskich Trzcinic, by napisać cykl artykułów reklamowych na temat nowo otwartego ośrodka wypoczynkowego. Służbowy wyjazd jest pretekstem do ucieczki przed koszmarnym sekretem sprzed lat. Na miejscu poznaje grupę studentów, którzy tropią tajemnicę prastarego grobowca. Nowi znajomi wciągają Mirkę w świat demonicznych legend, które mieszają się z rzeczywistością. Pewnego wieczoru wchodzą we czworo do lasu. Wraca tylko ona. Bez wspomnień. Co stało się̨ tamtej nocy w cieniu otoczonego mroczną legendą grobowca, ukrytego w gąszczu drzew? Co jest prawdą, a co jedynie urojeniem?
Kup Od ognia piekielnego w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Od ognia piekielnego
469 użytkowników ma tytuł Od ognia piekielnego na półkach głównych- Przeczytane 315
- 2023 13
- 2025 10
- 2024 7
- Legimi 7
- Kryminał 5
Cytaty z książki Od ognia piekielnego
Każdy człowiek ma prawo do emocji, zadawania pytań i szukania odpowiedzi.Na tym polega właśnie nasze człowieczeństwo.Możemy się mylić, błądzić,zachowywać nieroztropnie.Ale do tego wszystkiego musimy też dawać prawo innym.Niestety większość z nas ma ukrytego jakiegoś trupa w szafie”.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od ognia piekielnego
Książka Pauliny Cedlerskiej to propozycja dla osób, które lubią thrillery z mocnym zacięciem paranormalnym lub folkowym, ale... trzeba przymknąć oko na kilka kwestii. Przede wszystkim, jeśli jesteś fanką twardych, logicznych kryminałów, ta pozycja może Cię irytować. Autorka stawia na klimat kosztem realizmu.
Historia grobowca i „tamtej nocy” opiera się na sprawdzonych, wręcz nieco wyświechtanych schematach gatunkowych. Mamy tajemnicę z przeszłości, która nagle wraca, by prześladować bohaterów. Choć atmosfera jest gęsta, momentami staje się wręcz karykaturalnie mroczna. Bohaterowie podejmują decyzje, które trudno racjonalnie uzasadnić.
Historia ta jest dla czytelnika, który nie szuka intelektualnego wyzwania, a raczej „filmowego” dreszczowca na jeden raz. Jeśli wyłączysz wewnętrznego krytyka i dasz się ponieść samej atmosferze zagrożenia, to lektura przeleci szybko. To typowy „popcornowy thriller” – szybko się konsumuje, ale raczej nie zostaje w pamięci na lata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria grobowca i „tamtej nocy” opiera się na sprawdzonych,...
Podobało mi się, że Autorka nie oszczędzała głównej bohaterki. Nie wiem jednak, czemu służyła część wspominkowa. Chyba tylko temu, by pokazać trudne losy Mirki, bo z teraźniejszą opowieścią nie miała za wiele wspólnego. Główna historia była taka sobie. Zaczęło się bardzo dobrze, było kilka ciekawych motywów, ale jakoś się to wszystko rozmyło i poszło w oklepaną stronę. Książka nie jest zła, ale też nie porywa jakoś wybitnie. Dobrze się czytało i tyle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na horror, to fajnie oddana atmosfera dusznego małego miasteczka. W książce dzieje się dużo, możemy zobaczyć jak wiele problemów, traum i bólu skrywają rodziny. Do czego są w stanie posunąć się by uratować najbliższych. Główna bohaterka mnie jednak drażniła, zachowując się trochę nieracjonalnie. Nocuje w domu rodziny, której się boi i po co?
Ogólnie książka, jak dla mnie, na raz... przeczytać i odłożyć.
Czy polecam, hmm...sama nie wiem. Z jednej strony książka mi się podobała , z drugiej - nie było to arcydzieło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie książka, jak dla...
To moje kolejne spotkanie z twórczością Autorki, które ponownie mnie rozczarowało. Fajny pomysł na fabułę, ale średnio mi się podobało wykonanie. Przeczytałam, ale mnie nie porwała ta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że twórczość Autorki niekoniecznie wpisuje mi się w gust czytelniczy.
Przebierana na siłę w źle dopasowane szatki horroru fabuła, która ma się okazać prozaiczną ludzką historią, a może jednak… coś w tym miało być tajemniczego?... Nie przekonało mnie to.
Wątek historii miłosnej też jest dziwny i nie czułam w nim autentyczności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek historii miłosnej też jest dziwny i nie czułam w nim autentyczności.
Lubię styl Pauliny Cedlerskiej i jeszcze żadna jej książka mnie nie zawiodła, pomimo, że kilka elementów notorycznie się powtarza w każdej jej powieści (typu: romanse 30latek z 50latkami, flauszowe płaszcze, nałogowe palenie fajek, podobne główne bohaterki, itp.). Sceptycznie podchodziłam do tematu o zabarwieniu demonicznym, ale uważam, że całość dobrze wypadła. Mam trudny czas w życiu i ciężko mi się na czymkolwiek skupić by oderwać myśli od problemów, a tutaj mi sie to udało i głowa trochę odpoczęła. Nie jest to żadna ambitna lektura, ale pochłania umysł i o to chodzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Od ognia piekielnego”
Paulina Cedlerska
Kolejne spotkanie z autorką w mrocznych odmętach Mazur:) Klimat fajny, pomysł ciekawy - mrok, tajemnice i demony - nie te wymyślone, ale ludzkie...
Z pozoru proste zlecenie napisania artykułu o pensjonacie, zmienia życie Mirki w diametralny spoób. Dziewczyna zamiast "zwykłej" dziennikarki zmienia się w dziennikrkę śledczą i odkrywa tajemnice, któe z pozoru zmarli zabrali ze sobą do grobu.
„Od ognia piekielnego”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPaulina Cedlerska
Przesłuchałam. Fabuła nie przykuwa uwagi na tyle, by słuchać z zainteresowaniem. A to z tego względu, że niepotrzebne mielizny fabularne w postaci ględzenia o dawnym romansie głównej bohaterki, który nie ma związku z wątkiem zaginięcia czy zniknięcia studentów zainteresowanych tajemniczym grobowcem, powodują tylko spadek napięcia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli lubisz kryminały, nie stronisz od romansów przyprawionych dramatem, a do tego nie poszukujesz czegoś co wywróci Twoją literacką podróż, to Od ognia piekielnego może być dobrym wyborem.
Książkę kupiłem kierując się intrygującym opisem na okładce i dobrymi opiniami w internecie. Spodziewałem się opowieści pełnej grozy, tajemnic, niewyjaśnionych historii i bagażu emocjonalnego, podanych w odświeżonej formie. Większość z moich oczekiwań została w jakimś stopniu zaspokojona, ale czytając potknąłem się o kilka elementów, które niestety odbiły piętno na ocenie.
Muszę przyznać, że styl pisania Pani Pauliny jest naprawdę dobry, autorka zgrabnie opisuje miejsca i przebieg wydarzeń, utrzymując przy tym uwagę czytelnika i wprowadzając poczucie napięcia przed kolejną stroną.
Niestety, mimo podjętych prób nie zaprzyjaźniliśmy się z główną bohaterką. Co rusz wspomina o swym burzliwym związku, albo romansie, zależy jak na to spojrzymy... i ten zabieg niestety w ogóle do mnie nie trafia.
Wspomnienia związku trochę trąciły tanim scenariuszem - ona młoda, piękna, on starszy i bogaty, nagle dochodzi do dramatycznej sceny, kurtyna opada, po jej podniesieniu nic nie jest takie samo. No cóż, udział tych wspomnień przepełnionych zmysłowością, ale też momentami rozpaczy i desperacji był dla mnie zbyt duży i pozostawił niesmak.
Pomysły związane z tajemniczym grobowcem, historiami sprzed lat i pewnej przedziwnej rodzinie były ciekawe i wolałbym aby zostały bardziej rozwinięte kosztem przywołanych wcześniej wspomnień.
Książka jest w porządku, po prostu nie trafiła w moje gusta. Czytelnicy lubiący romanse powinni znacznie przychylniej ją ocenić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem i dochodzę do wniosku, że raczej nie należę do grupy docelowych odbiorców ;)