Jestem głód

Já jsem hlad
2023-01-01
2023-01-01
Mirosław Śmigielski

Kup Jestem głód w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jestem głód

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem głód

2087

Na półkach: , , , , , , , ,

To dobra książka. Ale niekoniecznie trafiająca w moje oczekiwania. Sięgając po „Jestem głód” Petry Dvořákovej miałam nadzieję na lekturę równie mocną emocjonalnie, jak „Wrony”. Zawiodłam się. Trochę, ale jednak. Bo tak naprawdę, to trudno mi było zbliżyć się do bohaterki, zrozumieć ją. Mało tego, trudno mi było zrozumieć, o co (fabularnie) tak naprawdę chodzi. Bo jeśli różne wątki (relacja bohaterki z księdzem, okres dorastania, jej macierzyństwo, anoreksja itd.) były treściowo ciekawe (choć, moim zdaniem, każdy z nich niósł większy potencjał, niż jego realizacja),to całość średnio się kleiła. I tak, wiem, że wynika to z formy książki, ale jako czytelniczka byłabym bardziej usatysfakcjonowana, gdyby to była opowieść niejako z boku, a nie ze środka choroby.

Bo książka ma formę opowieści (będącej częścią terapii?) prowadzonej w większości jako monolog głównej bohaterki, chwilami przechodzący w wywiad (rozmowę?),stąd przeskakiwanie po wspomnieniach i myślach sprawiające wrażenie chaosu. To opowieść bardzo intymna, obnażająca, skupiająca się przede wszystkim na faktach. Przebija z niej żal. Do innych. I do życia. Rzuca się w oczy bezrefleksyjność bohaterki. I ciągłe wracanie do jednych wątków przy marginalnym traktowaniu innych. I nieumiejętność oceny sytuacji. I właśnie przekazanie treści w ten sposób, moim zdaniem, stanowi o mistrzostwie autorki. Wspaniale jej się udało przedstawienie opowieści przez osobę chorą, skupioną na tym, co dla niej ważne, szukaniem, po swojemu, wytłumaczenia, pomijaniem faktów, być może bardzo interesujących czytelnika, dla niej jednak zupełnie nieważnych.

Podsumowując – opowieść chorej kobiety przedstawiona wspaniale, jednak wolałabym o tematach poruszonych w opowieści czytać z innej perspektywy, wzbogaconej o głębię, refleksję i logikę.

6/10 w kategorii: Literatura

Mam wrażenie, że ludzie tak źle oceniają tę książkę bo nie potrafią jej oderwać od Wron. Oczekują, że jest to jakaś kontynuacja i spodziewają się podobnej narracji a tego ta książka nie gwarantuje. Źle tej pozycji robi napis na okładce "Wrona wlatuje w dorosłe życie". Trzeba ją czytać odrębnie od Wron. Bardzo dobra książka

"Wrony" były świetne. Liczyłem na kolejną moc wielkiej literatury a mocno się zawiodłem. Temat anoreksji wydaje się chwytliwy i wciągający, a ta książka pokazuje, że wcale tak nie musi być.

2681 użytkowników ma tytuł Jestem głód na półkach głównych
536 użytkowników ma tytuł Jestem głód na półkach dodatkowych

Petra Dvořáková
Petra Dvořáková
Petra Dvořáková (1977) – czeska autorka i scenarzystka. Zadebiutowała w 2006 roku zbiorem rozmów na temat wiary, za który zdobyła prestiżową nagrodę Magnesia Litera. Chorowała na anoreksję, co znalazło swoje odbicie w jej autobiograficznym tekście Já jsem hlad (pol. Jestem głodem, 2009). W młodości pracowała jako pielęgniarka. Ukończyła filozofię na Uniwersytecie Masaryka w Brnie. Ma dwóch synów. Mieszka w Znojmie. Petra Dvořáková, jedna z najważniejszych czeskich pisarek współczesnych, bezkompromisowo porusza ważne tematy społeczne, ubierając je w świetną fabułę. Ta książka to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną znaleźć klucz do świata dziecięcych emocji.

Cytaty z książki Jestem głód