Wrony

- Stara Szkoła
- 2020-11-23
- 2020-11-23
- Mirosław Śmigielski
- Czechy dorastanie dzieciństwo trudne relacje w rodzinie
Bestseller z Czech! Kameralna opowieść o świetle i mroku.
W gałęziach starego wiązu zagnieździła się wrona. Wiosną planuje po raz pierwszy zwabić samca. W dużym domu naprzeciwko stoi w oknie dziewczyna z krótkimi włosami. Obserwuje czarną wronę. Przyciska czoło do chłodnej szyby. W dolnym oknie właśnie zapaliło się światło. Przy stole siedzą dziewczyna z długimi włosami, mężczyzna i kobieta. Krótkowłosa dziewczyna wciąż obserwuje wronę. Mogłoby się nawet wydawać, że wrona rozumie to, co widzi.
(fragment powieści)
Dwunastoletnia Basia, jej starsza siostra Kasia oraz rodzice tworzą na pozór typową i szczęśliwą rodzinę. Jednak pod powłoką tak zwanej normalności skrywają się wzajemne pretensje, problemy i brak zrozumienia. Dojrzewająca Basia odkrywa w sobie talent plastyczny, lecz im bardziej próbuje żyć w zgodzie z własną naturą, tym usilniej rodzina ściąga ją ku przeciętności i życiowej bierności.
Czy tak młoda dziewczyna ma szansę ucieczki z życiowej pułapki? Czy jako społeczeństwo wykształciliśmy odpowiedni system pomocy dzieciom? Czy przepaść między córką a rodzicami jest możliwa do przeskoczenia?
Petra Dvořáková, jedna z najważniejszych czeskich pisarek współczesnych, bezkompromisowo porusza ważne tematy społeczne, ubierając je w świetną fabułę. Ta książka to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną znaleźć klucz do świata dziecięcych emocji.
Petra Dvořáková (1977) ̶ czeska autorka i scenarzystka. Zadebiutowała w 2006 roku zbiorem rozmów na temat wiary, za który zdobyła prestiżową nagrodę Magnesia Litera. Chorowała na anoreksję, co znalazło swoje odbicie w jej autobiograficznym tekście Já jsem hlad (pol. Jestem głodem, 2009). W młodości pracowała jako pielęgniarka. Ukończyła filozofię na Uniwersytecie Masaryka w Brnie. Ma dwóch synów. Mieszka w Znojmie.
Gorzka, na wskroś przejmująca i boleśnie prawdziwa, jakby na przekór pragnieniu, by takie historie należały jedynie do świata fikcji.
Pokaż mimo toTrochę mi zabrakło rozwinięcia niektórych wątków, za błaho potraktowane. Ale jednak lektura obowiazkowa, mówi wprost o tym czego nie chcemy wiedzieć i widzieć.
Pokaż mimo to"wrony" to historia i znęcaniu się - fizycznym i psychicznym nad dzieckiem. w dodatku oprawcami są sami rodzice, którzy powinni kochać i wspierać najbardziej. myślę, że jest to bardzo ważna książka, która może pomóc zrozumieć perspektywę dziecka
Pokaż mimo toKsiążka o przemocy psychicznej, fizycznej i dorastaniu. Książka o z pozoru zwykłej rodzinie, która z zewnątrz może wydawać się 'normalna', zwyczajną rodziną, ale taka nie jest.
Wrony to książka, która zachwyca czytelników i oczywiście rozumiem, skąd te wysokie oceny, bo temat, który został w niej poruszony jest bardzo ważny i trzeba o tym mówić. Natomiast dla mnie ta książka jest zbyt krótka i zbyt pobieżnie omówione zostały główne problemy. Mam wrażenie, że większość odczytuje ta książkę w kontekście problemu psychicznej przemocy w rodzinie, a nie mówi się o problemach psychicznych matki. Oczywiście w trakcie czytania pojawiają się negatywne emocje związane z postawą matki, bo przecież jak to możliwe, że matka może tak traktować swoje dziecko? I okazuje się , że może, bo sama ma problem.
Książka ważna, ale brakuje mi tutaj szczegółów, wnikliwości, zgłębienia problemów. Szkoda, że autorka nie poszła dalej, nie pociągnęła tematu i nie ukazała jak można z tego wyjść, jak można uporać się z tymi problemami.
Ta krótka forma jednak do mnie nie przemawia. Mimo to nie odradzam.
więcej Pokaż mimo toHistoria opowiedziana jest z perspektywy matki i jej córki Basi. Nastoletnia Basia nie rozumie dlaczego jest gnębiona przez matkę, dlaczego wszystko robi źle i nie może sprostać jej wymaganiom....
Książka niby zwyczajna i niedługa, a niesie ze sobą taki ładunek emocjonalny i przywodzi na myśl tyle wspomnień, że zostaje w głowie na długo.
Pokaż mimo toCzytając czuje się złość. Na świat, na bohaterów. Chciałoby się przeniknąć na moment do ich świata i krzyknąć, wyrwać ich z letargu, a którym tkwią od lat. Ale oczywistym jest, że na pewne sytuacje, żadne słowa nie działają. Niektórzy ludzie się nie zmieniają i nie widzą zła, jakie czynią innym, pod pozorami dobra.
Czytając, powtarza się w myślach, że to przecież tylko książka, to tylko fikcja, ale to nie prawda.
Bardzo mocny przekaz.
więcej Pokaż mimo toCzytając, powtarza się w myślach, że to przecież tylko...
Rodzina - tata , mama , Kasiunia i.....Barbara , nie Basia, Basiunia tylko Barbara.
Basia to artystyczna , utalentowana dusza , bardzo dobra uczennica . Jednak to za mało . Pierwsze skrzypce w domu gra Kasiunia . Wszystko dla niej . Jest the best .
Basię można byle jak ubrać ; krótko , nieładnie ostrzyc , zapomnieć o Niej .Ona ma być posłuszna . Nie dostrzega się Jej sukcesów . Można Ją źle traktować , bić.
Na tym tle ojciec z matką toczą cichy bój , jednak to ona niestety wygrywa .
Ucieczką , ratunkiem Basi jest rodzina wron w gnieździe za oknem . Obserwuje je , podgląda , chętnie wykorzystuje jako temat swoich prac .
Pewnego , strasznego dnia Basia znika .
więcej Pokaż mimo toOglądamy ten świat oczami matki ( nie wiem czy w tym wypadku to najodpowiedniejsze określenie tej kobiety ) lub młodszej córki - Basi. Niby nic , a jednak ....
Tak zwyczajnie a siedzi się cicho po ostatnim zdaniu. Uderzająca bezradność emocjonalna dorosłych w tak prostym przekazie. Świetna!
Pokaż mimo toBardzo poruszająca historia o znęcaniu się nad dzieckiem. Przykre jest to, że takie rzeczy dzieją się w rzeczywistości, a rodzice twierdzą, że nie robią nic złego i młodszemu się należy. Główna bohaterka jest uważana za najgorszą, lekceważy się jej marzenia, pragnienia. Nie potrafię ubrać w słowa swojej frustracji tym spowodowanej. Przecież to dziecko potrzebuje wsparcia od rodziców, a nie krzyków i klapsów "bo się jej należy". Nawet starsza siostra nie staje w jej obronie, tylko też ją lekceważy. Jest to bardzo przykre i prawdziwe.
Bardzo poruszająca historia o znęcaniu się nad dzieckiem. Przykre jest to, że takie rzeczy dzieją się w rzeczywistości, a rodzice twierdzą, że nie robią nic złego i młodszemu się należy. Główna bohaterka jest uważana za najgorszą, lekceważy się jej marzenia, pragnienia. Nie potrafię ubrać w słowa swojej frustracji tym spowodowanej. Przecież to dziecko potrzebuje wsparcia od...
więcej Pokaż mimo toWłaśnie tak powinno się o tym mówić. Prosto, ale przejmująco. Tak, by zapadło w pamięć. Mi zapadło, będę polecać dalej.