Lata
- 9788381913850
- Krzysztof Jarosz, Magdalena Budzińska
- literatura francuska
- Inne
Annie Ernaux to bez wątpienia jedna z najważniejszych współczesnych pisarek francuskich, a jej autobiograficzne Lata po raz pierwszy ukazują się po polsku.
"Czy byłabym szczęśliwsza, mając inne życie?" – zdaje się stale pytać Ernaux, prowadząc nas przez kolejne dekady swej biografii, które w mistrzowskim laboratorium jej prozy stają się zarazem biografią całego pokolenia. Od czasów niedostatku po lata kapitalistycznego przesytu. Od powojennej młodości, kiedy rytm życia w małym normandzkim miasteczku wyznaczały święta religijne, po dorosłość, kiedy z religijną gorliwością czytało się Simone de Beauvoir. Od wstydu wychowania w robotniczej rodzinie po wstydliwe przyjemności klasy średniej. A wszystko to na tle wielkiej historii, której motywem przewodnim było wyzwolenie. Wyzwolenie polityczne, wyzwolenie seksualne, wyzwolenie z klasowych ograniczeń. Ernaux mierzy się z zagadnieniami rewolucji obyczajowej, postępującego konsumpcjonizmu i sekularyzacji, przywołuje przełomowe momenty dla historii Francji i Europy. "Chciałabym te liczne obrazy siebie, rozdzielone, niezsynchronizowane, połączyć nicią opowieści o swojej egzystencji od narodzin w czasie II wojny światowej aż do dzisiaj. O istnieniu poszczególnym, lecz jednocześnie wtopionym w historię pokolenia".
Choć Ernaux boleśnie odsłania własne korzenie, udaje się jej zachować dystans, a dzięki brawurowej formie literackiej i wielkiej pisarskiej odwadze oddaje czytelnikom dzieło wybitne i kompletne – opowieść o sobie, konkretnej kobiecie, i o całej generacji, o każdym z nas.
Oficjalne recenzje
Najpierw „my”, potem „ja”
Okładka twierdzi, że Annie Ernaux to „bez wątpienia jedna z najważniejszych współczesnych pisarek francuskich”. Mimo to w Polsce nieznana i nietłumaczona. (Internet usłużnie podpowiada, że trzydzieści trzy lata temu PIW wydał jej minipowieść „Miejsce”). Teraz odkrywa ją dla nas wydawnictwo Czarne – dzięki niemu możemy czytać autobiograficzne „Lata”.
Pierwszym, co rzuca się w oczy, są nazwiska tłumaczy. Bo jak często zdarza się, że utwór przekłada więcej niż jedna osoba? W tym przypadku język bez wątpienia stanowił nie lada wyzwanie. Ernaux pisze w specyficzny sposób (wcześniej nie zetknęłam się z taką formą),porzuca „ja” na rzecz „my”. I dzięki temu miałam wrażenie, że ta powieść to dosłownie „głos pokolenia”, a nie tylko historia jednostki uwikłanej w czas historyczny. Autorka stosuje zabieg odwrotny do często stosowanego: opisuje zbiorowe doświadczenia – głównie te lokalne oraz właściwe dla określonej grupy społecznej, globalne często dopisując niejako na marginesie – a swoje życie jak gdyby „chowa” za tą zbiorowością. Jej biografia stopniowo wyłania się z historii całego pokolenia.
Na początku nietypowy styl może sprawiać kłopot w odbiorze, jednak po kilku stronach opowieść zaczyna wciągać. Ernaux bardzo plastycznie opisuje dzieciństwo w powojennym miasteczku na prowincji. Zwłaszcza wspomnienie niedzielnych obiadów, kiedy rodzina gromadziła się przy stole i wspominała czasy okupacji, pobudza wyobraźnię. A także świetnie pokazuje, jak mało ta nieodległa historia interesowała dzieci, dla których najważniejsze było tu i teraz. Autorka szczególnie często podkreśla różnice międzypokoleniowe – najpierw między sobą a rodzicami, później między nią a dziećmi – oraz różnice między wydarzeniami, które tworzą Historię, a doświadczeniami na poziomie jednostki. Ten kontrast stanowi główny filar „Lat”.
Nazywanie tej powieści „autobiograficzną” jest trochę mylące, ponieważ po lekturze nie da się tak naprawdę opowiedzieć życia autorki. Bardziej adekwatnym określeniem byłaby „autobiografia pokolenia”, ponieważ z kart wyłania się nie historia konkretnej osoby, ale całej generacji osób urodzonych w latach czterdziestych. W dużej mierze jest to też opowieść o powojennej Francji: o pojawiających się perspektywach, walce o prawa kobiet, rzucaniu się w konsumpcjonizm, laicyzowaniu się społeczeństwa, wkraczaniu w erę cyfrową. Można też dostrzec pewną cykliczność występowania dobrostanu, załamania rynku, konfliktów zbrojnych i ataków terrorystycznych. Na kartach tej książki da się odnaleźć niejedną analogię do naszej rzeczywistości. Jest to w jakiś pokrętny sposób pocieszające – wiedzieć, że to już było i w gruncie rzeczy każda generacja przeżywa to samo.
Annie Ernaux stworzyła coś niespotykanego – wciągającą powieść o swoim pokoleniu przez pryzmat historii Francji, z ważnymi światowymi wydarzeniami w tle. Nic dziwnego, że napisanie tej książki zajęło jej kilkanaście lat (o czym też przeczytamy). Moim zdaniem bez żadnej przesady można „Lata” nazwać głosem pokolenia.
Ewa Jemioł
- 2 211
- 1 930
Kronika, autobiografia, której rytm wyznaczają kolejne fotografie, świąteczne obiady, wybory, wojny i zamachy terrorystyczne. Autorka chce zachować przed zapomnieniem drobne szczegóły że swojego życia, które jednocześnie wpisują się w kontekst wydarzeń historycznych. Przebija z ksiazki pragnienie rewolucji, lewicowość i krytyka konsumpcyjnego stylu życia. Współczesność przynosząca nowe technologie sprawiła, że "Trwało się w nieskończonej teraźniejszości".
Ksiązka intymna wręcz ekshibicjonistyczna. Autorka chyba napisała ja dla wnuczki, nie wiem po co ja trafiłem do jej świata..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka której zdania płyną niczym potok myśli. Chaotyczna chociaż tylko na pozór bo przecież autorka prowadzi nas za rękę przez Historię swoją i otaczającego ją świata. Ekscytująca jak słuchanie przekonań pasjonata, trudna gdy próbujesz wyobrazić i odczuć te wszytskie wydarzenia, w których nie brałeś udziału. Opowieści - szczególnie te przy ognisku jak i rodzinnym stole zawsze miały moc. Były personalne, przepełnione perspektywą i odczuciami drugiej osoby nawet gdy opowiadały coś wielkiego. Łączyły ludzi, pokolenia. Właśnie o tym jest ta książkach. Jest Opowieścią i jest o opowieściach.
Książka której zdania płyną niczym potok myśli. Chaotyczna chociaż tylko na pozór bo przecież autorka prowadzi nas za rękę przez Historię swoją i otaczającego ją świata. Ekscytująca jak słuchanie przekonań pasjonata, trudna gdy próbujesz wyobrazić i odczuć te wszytskie wydarzenia, w których nie brałeś udziału. Opowieści - szczególnie te przy ognisku jak i rodzinnym stole...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoronkowa, kronikarska robota. Brak zbędnych słów. Nie jest to latwa lektura, ale doceniam próbę zestawienia własnych doświadczeń życiowych ze zmianami - politycznymi, społecznymi, obyczajowymi - we Francji i na świecie.
Niektórzy twierdzą, że "Lata" miejscami wieją nudą i po części się z nimi zgadzam, ale ostatecznie nie żałuję czasu poświęconego tej książce, choć daleko jej do "Bliskich".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektórzy twierdzą, że "Lata" miejscami wieją nudą i po części się z nimi zgadzam, ale ostatecznie nie żałuję czasu poświęconego tej książce, choć daleko...
Niesamowita kronika, dzięki której poznajemy Francję od lat powojennych, do współczesnych. Autorka jedynie subtelnie przemyca osobiste doświadczenia, skupiając się na przedstawieniu nastrojów całego narodu, przez czas wielkich zmian i głośnych wydarzeń. Opowiadając, rozrzuca po tekście liczne symbole epoki, co pozwala na niesamowicie płynne przemierzanie po tej podróży między czasami. Francja opisana jej piórem, jest żywa i fascynująca, po lekturze pragnie się poznawać dalej zarówno ją, jak i inne dzieła autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł na książkę, niestety nie wykorzystany. Po kilkudziesięciu stronach, traci polot i fabuła staje się nieprzewidywalna. Z racji na mnóstwo nawiązań do Francji, dla kogoś niezaznajomionego z tematem, będą to nudne anegdotki.
Brak ciekawej puenty czy "celowości" tej pozycji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrak ciekawej puenty czy "celowości" tej pozycji.
książka zupełnie urzekająca, pełna wrażliwości do mijającego poprzez nas czasu. poruszyła wiele niteczek we mnie, wiele uspokoiła, a niektóre z nich posmyrała
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłyszałem wiele dobrego. Spodziewałem się wartkiej prozy z wciągającą historią. Zamiast tego dostałem relację z życia i wspomnienia Autorki w formie pisanego albumu ze zdjęciami. Wspaniale oddany obraz i nastrój chwil, które składają się na życie Ernaux. Składały, bo zostały tylko na papierze. Cudowna, nostalgiczna podróż. Może nie tego się spodziewałem, ale nawet nie wiedziałem co dostaję.
Słyszałem wiele dobrego. Spodziewałem się wartkiej prozy z wciągającą historią. Zamiast tego dostałem relację z życia i wspomnienia Autorki w formie pisanego albumu ze zdjęciami. Wspaniale oddany obraz i nastrój chwil, które składają się na życie Ernaux. Składały, bo zostały tylko na papierze. Cudowna, nostalgiczna podróż. Może nie tego się spodziewałem, ale nawet nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajgłębsza myśl i zarazem puenta tej książki:
Te dwa krótkie zdania w sposób pełny opisują nasz świat...
Mamy wszystko, a nadal czujemy niedosyt.
Najgłębsza myśl i zarazem puenta tej książki:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Masz tak wiele i nie jesteś szczęśliwy. Teraz jest już dla nas jasne, że wszystko, co posiadamy, nie wystarcza do osiągnięcia szczęścia."
Te dwa krótkie zdania w sposób pełny opisują nasz świat...
Mamy wszystko, a nadal czujemy niedosyt.
Język, język, język. Jestem zachwycona.
Język, język, język. Jestem zachwycona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastycznie napisana osobista historia powojennej Francji, której każdy akapit można smakować z przyjemnością. Niezmiernie szczegółowa kronika wielkich wydarzeń z poetycką czułością chwytająca jednocześnie te najbardziej osobiste impresje codzienności. Poza całą fantastyczną warstwą literacką jest to też bardzo interesujący zapis wielkiego procesu przemian kulturowych, kształtowania się Pokolenia '68 i przejmowania przez niego wiodącej roli we francuskiej kulturze i polityce.
Fantastycznie napisana osobista historia powojennej Francji, której każdy akapit można smakować z przyjemnością. Niezmiernie szczegółowa kronika wielkich wydarzeń z poetycką czułością chwytająca jednocześnie te najbardziej osobiste impresje codzienności. Poza całą fantastyczną warstwą literacką jest to też bardzo interesujący zapis wielkiego procesu przemian kulturowych,...