Gwiazda poranna

Okładka książki Gwiazda poranna autora Karl Ove Knausgård, 9788308076408
Okładka książki Gwiazda poranna
Karl Ove Knausgård Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Cykl: Gwiazda poranna (tom 1) literatura piękna
Gwiazda poranna (tom 1)
Morgenstjernen
2022-08-30
2022-08-30
2020-09-18
Iwona Zimnicka

Kup Gwiazda poranna w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Gwiazda porannai

„Ale kto powiedział, że życie ma stać otworem?”

3052 653 195

Oceny książki Gwiazda poranna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazda poranna

Rewelacyjny sposób prowadzenia czytelnika. Dla mnie ta historia mogłaby nie mieć końca — a że jednak ma, od razu sięgnęłam po kolejne książki autora. Polecam. Styl zatapiania czytelnika w powieści na najwyższym poziomie.

Nudne. Po prostu.

Nudne. Po prostu.

Czytasz opis smarowania grzanki masłem, zwykłych czynności w pracy albo tego, co widać z polanki nad fiordem, a pod tym zaczynasz widzieć/ przeczuwać inne światy, absolut, ogrom naszej niewiedzy, nasze zagubienie i rozpacz. O tym jest Knausgaard. Jestem pod wielkim wrażeniem.

1694 użytkowników ma tytuł Gwiazda poranna na półkach głównych
185 użytkowników ma tytuł Gwiazda poranna na półkach dodatkowych

Karl Ove Knausgård
Karl Ove Knausgård
Norweski pisarz, urodzony w 1968 roku w mieście Arendal. Wychował się w należącej do klasy średniej rodzinie, jest synem nauczyciela i pielęgniarki, studiował historię sztuki oraz literaturoznawstwo na Uniwersytecie w Bergen. Obecnie mieszka w Szwecji, z żoną i trójką dzieci. Książka Karla Ove Knausgårda "Moja walka. Księga 2" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura piękna. Jest jednym z czołowych pisarzy skandynawskich średniego pokolenia. Urodził się w 1968 roku w mieście Arendal w południowej Norwegii. Wychował się w należącej do klasy średniej rodzinie, jest synem nauczyciela i pielęgniarki, studiował historię sztuki oraz literaturoznawstwo na Uniwersytecie w Bergen. Obecnie mieszka w Szwecji, z żoną i trójką dzieci. Jako prozaik zadebiutował w roku powieścią Ute av verden (W świat, 1998). Jego druga powieść En tid for alt (Jest czas na wszystko, 2004) nominowana byłado prestiżowych nagród Rady Nordyckiej oraz Dublin Literary Award. Sławę międzynarodową i niebywały rozgłos medialny przyniósł mu tom pierwszy cyklu zatytułowanego Min kamp (Moja walka). Książka – która była początkiem sześciotomowego, ukończonego w roku 2011 cyklu – została entuzjastycznie przyjęta przez czytelników i krytyków. Szybko stała się też bestsellerem w Norwegii, w całej Skandynawii, i na świecie - przetłumaczona natychmiast na wiele języków, m.in. na niemiecki, włoski, angielski. I tutaj cykl doczekał się bardzo pozytywnego przyjęcia, obszerne omówienia zamieściły m.in. najbardziej prestiżowe gazety, czasopisma i dodatki literackie (“Frankfurter Allgemeine Zeitung”, “New Yorker” czy “New York Review of Books”)

Cytaty z książki Gwiazda poranna