- film, kino, telewizja
- The Crown (tom 2)
- The Crown: The Official Companion, Volume 2: Political Scandal, Personal Struggle, and the Years that Defined Elizabeth II
- Wydawnictwo Kobiece
- 2020-11-12
- 2020-11-12
- Edyta Świerczyńska
- monarchia brytyjska królowa Elżbieta II the crown ekranizacje
Drugi tom księgi wiedzy o serialu „The Crown” i fascynującej historii królowej Elżbiety II.
Tym razem Robert Lacey, konsultant historyczny hitu Netflixa, odpowiada na wszystkie pytania dotyczące wątków z drugiego i trzeciego sezonu.
Przyjrzyj się dwóm burzliwym dekadom panowania królowej Elżbiety II: kluczowym momentom społecznym, politycznym i osobistym oraz ich skutkom – nie tylko dla rodziny królewskiej, ale również dla otaczającego ją świata. Od kryzysu sueskiego i radzieckiego wyścigu kosmicznego po spuściznę współpracy księcia Windsoru z Hitlerem, a także głośne tematy związane z królewskim małżeństwem, książka ta daje wgląd w historyczne dziesięciolecia i odsłania prawdę ukrytą za dramatem rozgrywającym się na ekranie.
To fascynujące i wciągające spojrzenie na historię, która zainspirowała ten serialowy fenomen, oraz na lata, które okazały się kluczowym czasem kształtowania Królowej, jaką znamy.
Dodaj cytat z książki The Crown. Oficjalny przewodnik po serialu. Afery polityczne, królewskie bolączki i rozkwit panowania Elżbiety II. Tom 2
Dodaj cytat
Niestety słabsza od pierwszej części i mniej odnoszaca się do serialu, dodatkowo wrzucajac dwa sezony w jeden tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała pozycja uzupełniająca serial. Niestety wydanie w porównaniu do tomu 1 wypada słabiej z powodu mniejszej liczby zdjęć oraz ich formatu. Na duży plus z kolei zasługuje ponad 600 przypisów oraz potężna bibliografia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porównaniu do części pierwszej dużo uboższa wizualnie. Ściany tekstu (co prawda napisanego ze swadą) z nielicznymi zdjęciami to jednak niezupełnie to czego oczekiwałabym od "przewodnika po serialu". Ale za to sporo można dowiedzieć się o historii Wielkiej Brytanii w latach 1956-1977 (pod warunkiem, że nie zakręci się w głowie od nazw, nazwisk i wszelkiej maści szczególików).
W porównaniu do części pierwszej dużo uboższa wizualnie. Ściany tekstu (co prawda napisanego ze swadą) z nielicznymi zdjęciami to jednak niezupełnie to czego oczekiwałabym od "przewodnika po serialu". Ale za to sporo można dowiedzieć się o historii Wielkiej Brytanii w latach 1956-1977 (pod warunkiem, że nie zakręci się w głowie od nazw, nazwisk i wszelkiej maści...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak w przypadku pierwszego tomu - dobre uzupełnienie serialu. Trochę nowych rzeczy się dowiadujemy, w tym parę pikantniejszych szczegółów o królowej i jej najbliższych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie nie jest to pozycja obowiązkowa, ale warto przeczytać, jeśli oglądaliście serial.
Książkę dość przyjemnie się czyta.
Mam mieszane uczucia co do strony czysto wizualnej. W pierwszej części można było znaleźć zarówno zdjęcia archiwalne jak i fotosy z serialu, co dla mnie osobiście było akcentem pozytywnym i cieszyło oko. W tej odsłonie mamy już tylko i wyłącznie zdjęcia zrobione podczas opisywanych wydarzeń, co jest niewątpliwą wartością, ale jest ich też zdecydowanie mniej i książka na pierwszy rzut oka nie wypada dobrze w porównaniu z poprzedniczką.
Szczególnie bolesne było to w rozdziałach, które za głównego bohatera obierały fotografa. Czytanie o zdjęciach bez oglądania ich jest jedną z najbardziej irytujących rzeczy. Chciałabym nie musieć wyszukiwać fotografii na telefonie podczas czytania, żeby jednak zobaczyć o czym mówimy.
Co do treści, wątki poruszone w serialu są niewątpliwie rozwinięte, ale nadal czuć niedosyt. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o rzeczy zahaczające bardziej o życie codziennie, prywatne. Odnoszę wrażenie, że kiedy mowa o polityce i problemach społecznych, czytelnik jest zasypywany datami, faktami i nazwiskami, których nie sposób zapamiętać, a momentami odnaleźć się w nich. Natomiast jeżeli od tej polityki tematycznie odbiegamy, rozdziały kurczą się tak bardzo, że chwilami wątpiłam w sens wydawania takiej książki, bo jednak dużo więcej poza tym co w serialu tam nie znajdziemy i materiału jest co najwyżej na interesujący artykuł.
Były to jednak na szczęście pojedyncze przypadki i ogólnie byłam zadowolona i z ciekawością czytałam o zmianach, na jakie decydowali się twórcy serialu, aby przełożyć wydarzenia na język filmowy i podkreślić ten czy inny temat.
Książkę dość przyjemnie się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane uczucia co do strony czysto wizualnej. W pierwszej części można było znaleźć zarówno zdjęcia archiwalne jak i fotosy z serialu, co dla mnie osobiście było akcentem pozytywnym i cieszyło oko. W tej odsłonie mamy już tylko i wyłącznie zdjęcia zrobione podczas opisywanych wydarzeń, co jest niewątpliwą wartością, ale jest ich też...
Nadal wciągająca, jednak zdecydowanie słabsza od pierwszej części, w moim odczuciu przed zmianę stylu całej konstrukcji i fragmentaryczne omawianie wątków, których mnogość miała dodać dynamizmu, a rozłożyła pierwotny koncept na łopatki. Niemniej, skrywane przez lata sekrety Windsorów stanowią niemałą rekompensatę za formę i styl samej pozycji!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce są ciekawsze i nudniejsze rozdziały. Faktycznie pierwsza jest lżejsza i szybsza w czytaniu ze względu na dużą ilość zdjęć. Szkoda,że ten tom jest ubogi w fotografie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom przewodnika odpowiada drugiemu i trzeciemu sezonowi "The Crown" na platformie Netflix. Czytelnik kontynuuje i poznaje dalsze losy królowej Elżbiety II, począwszy od okresu sueskiego z 1956 roku do Srebrnego Jubileuszu królowej w 1977 roku.
Ten tom opiewa w wiele politycznych intryg - np. współpraca księcia Windsoru z Hitlerem, tragedii; w tych osobistych związanych z pogłoskami o kryzysie w królewskim małżeństwie oraz kolejnych narodzin królewskich dzieci. Wydarzenia opisane w lekturze dotyczącą lat zimnej wojny oraz poważnego upadku i międzynarodowego znaczenia państwa Wielkiej Brytanii.
Szczerze, jestem zawiedziona lekturą drugiego tomu. Mam wrażenie, że autor chciał naprędce zawrzeć jak najwięcej informacji w pigule, czując oddech presji na plecach, że nie uda mu się opowiedzieć wszystkiego. Niestety, mimo że przewodnik został przygotowany ze starannością, a przynajmniej takie można odczuć wrażenie, tak niestety, nie porywa i nie zachęca do lektury jak pierwsza część.
Ten przewodnik to próba uchwycenia wszystkiego, co istotne pod kątem historyczno-politycznym, co też stanowi zaletę, niemniej, zabrakło tej iskry, która by pociągnęła, zachwyciła i zaintrygowała do dalszego eksplorowana i poznawania treści. Za dużo zawiłych wątków politycznych, za mało smaczków, ciekawostek z dworu monarchini. Coś kosztem czegoś.
Najbardziej mi jednak zabrakło fotografii nie tyle z samego życia panującej królowej, ile konkretnie fotosów i ujęć serialowych, których wcześniej nie brakowało, a wręcz uzupełniały dany omawiany wątek. Odniosłam wrażenie, że autorowi już zabrakło czasu albo miał ograniczoną ilość stron do zapełnienia treścią, bo obrazki są wrzucone na odczepnego, jakby na zasadzie losowości z wyszukiwarki źródłowej.
Niestety, ten tom już nie pozostawił przyjemnych wrażeń, ale na pewno wzbogacił wiedzę polityczną, historyczną z kręgów brytyjskiego establishmentu w latach 60. do 80.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen tom opiewa w wiele politycznych intryg - np. współpraca księcia Windsoru z Hitlerem, tragedii; w tych osobistych...
O ile pierwszy tom Oficjalnego przewodnika po serialu był wypełniony zdjęciami i ciekawostkami dla każdego, o tyle tom drugi to już lektura nieco cięższego sortu. W sezonach drugim i trzecim nadeszły kolejne kryzysy w małżeństwie Elżbiety i Filipa, w nie najlepszej formie jest także relacja królowej z siostrą. Zmianom ulega także polityczny wymiar historii - kryzys Sueski, od którego rozpoczynamy tę część historii, niesie za sobą bardzo konkretne konsekwencje, podobnie jak afera Profumo. Sporo wydarzeń wymaga równie wiele komentarzy, z którymi przychodzi do nas "Oficjalny przewodnik po serialu. Afery polityczne, królewskie bolączki i rozkwit panowania Elżbiety II." To dzięki niemu dowiadujemy się które wydarzenia z serialu są wizją artystyczną, ale także jak sytuacja wyglądała w rzeczywistości.
Jeśli oglądaliście serial The Crown, a później, albo nawet w trakcie, mieliście jakieś pytania, szukaliście czegoś w czeluściach internetu albo pytaliście rodziców czy dziadków, to "The Crown. Oficjalny przewodnik po serialu." ma ogromną szansę przypaść Wam do gustu. To naprawdę precyzyjnie napisana, starannie wykonana i przyjemna w odbiorze książka, którą bardzo polecam i już nie mogę się doczekać lektury kolejnej części!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak blurb z tyłu okładki nam mówi, ten przewodnik po serialu The Crown odnosi się do drugiego i trzeciego sezonu, czyli do lat 1956-1977. Jednym z ciekawszych rozdziałów jest na pewno rozdział 6, w którym bliżej poznajemy historię współpracy, a raczej negocjacji króla Edwarda VIII – księcia Windsoru oraz jego żony księżnej Wallis z samym Hitlerem. Jak wiemy Windsorowie, po abdykacji Edwarda VIII i zawarciu małżeństwa z Wallis Simpson dostał zakaz stawiania się na dworze królewskim. Jak się też okazuje znalezione dokumenty, zwane później jako „akta z Marburga” i ich historia była dokładnym odwzorowaniem rzeczywistych wydarzeń. Książę przekonywał stronę niemiecką, że ciężkie naloty skłonią Wielką Brytanię do zawarcia pokoju i możliwe, że zakończenia wojny.
Tom drugi jest zdecydowanie cieńszy, brakuje w nim wielu zdjęć, które porównywałyby serial do realnych wydarzeń, czego doświadczyliśmy w tomie pierwszym. Mam wrażenie jednak, że mamy zdecydowanie więcej tekstu, w końcu mamy tu przewodnik po dwóch sezonach. Nie mniej jednak uważam, że tom pierwszy został o wiele lepiej wydany, w drugim tomie nie mamy już m.in. drzewa genealogicznego dynastii Windsorów ani tak pięknych początków rozdziałów. Myślę, że o wiele przyjemniej czyta się tom poświęcony pierwszemu sezonowi, chociaż trzeba przyznać, że wiele ciekawszych rzeczy dzieje się w sezonach 2 i 3.
Tak samo jak poprzedniczka tej pozycji, jest to świetne uzupełnienie oglądanego serialu, dlatego pomimo wspomnianych minusów, polecam wam zaopatrzyć się w tę książkę do oglądania produkcji Netflixa.
Tak jak blurb z tyłu okładki nam mówi, ten przewodnik po serialu The Crown odnosi się do drugiego i trzeciego sezonu, czyli do lat 1956-1977. Jednym z ciekawszych rozdziałów jest na pewno rozdział 6, w którym bliżej poznajemy historię współpracy, a raczej negocjacji króla Edwarda VIII – księcia Windsoru oraz jego żony księżnej Wallis z samym Hitlerem. Jak wiemy Windsorowie,...