Post Scriptum

- Jaguar
- Post Scriptum (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- 2018-04-25
Piotr Strzelecki, psycholog, coach i doradca post mortem wraz z Sabiną Piechotą, specjalistką ds. BHP prowadzi firmę PS Consulting, której docelowymi klientami są osoby nienormatywne: wampiry, wiły, wilkołaki, obłoczniki. Piotr i Sabina też są nie do końca ludźmi… i radzą sobie z tym każde na swój sposób. Ona nadmiernym spożyciem wyrobów cukierniczych, on medytacją i wdychaniem lawendy.
Przypadkiem oboje zostają wplątani w intrygę kryminalną: ktoś nastaje na życie (lub też egzystencję duchową) brzeskich nienormatywnych. Mimo oporów ze strony Sabiny, z inicjatywy Piotra podejmują śledztwo – a raczej próbują je podjąć. Świadomi własnego braku kompetencji w pracy detektywistycznej, szukają pomocy u opolskiego policjanta, który raz w miesiącu zwykł wyć do księżyca. Tymczasem tajemniczy morderca sięga po osikowy kołek… i sprawy przybierają bardzo niekorzystny obrót dla pary detektywów-amatorów.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Porządne czyszczenie aury
Każdemu czasem przydałoby się kompleksowe wsparcie życiowe. Bo warunki pracy pozostawiają wiele do życzenia (kilkudziesięciokilogramowe kosze spadają na głowę). Bo trudno zaakceptować swoją prawdziwą naturę (pokusę wysysania z ludzi energii). Bo mąż nie potrafi odejść w pokoju i nawiedza rodzinę w najmniej odpowiednich momentach, gęsto okraszając wizyty dobrymi radami. Bo praca naraża na kontakt z niemiłymi osobnikami, którzy zanieczyszczają człowiekowi aurę krzywymi spojrzeniami… W takim wypadku należy zgłosić się do PS Professional Consulting w Brzegu. Albo przynajmniej do Mileny Wójtowicz po najnowszą książkę.
Sabina i Piotrek prowadzą firmę specjalizującą się w obsłudze istot nienormatywnych, czyli wampirów, wilkołaków, duchów. Sami są „normalni inaczej”, więc doskonale rozumieją problemy stworzeń o specyficznych potrzebach. Sabina dba o ich zdrowie fizyczne, nadzorując miejsca pracy, a Piotr – o psychiczne, prowadząc terapie także post mortem. Kiedy ich dość monotonną i bezpieczną codzienność zakłóca zdarzenie potencjalnie niebezpieczne dla znajomego wiła, rozpoczynają poszukiwania samozwańczego Deana Winchestera.
Milena Wójtowicz wykreowała świat na wskroś współczesny, w którym nawet mitologiczne stworzenia muszą dostosować się do rzeczywistości. Nie ma mowy o wampirach kryjących się w trumnach czy uciekających przed czosnkiem, o wilkołakach zakuwanych podczas pełni w łańcuchy ani o strzygach rozszarpujących przypadkowych pechowców. Zamiast tego wampiry biorą leki antyalergiczne, wilkołaki radośnie biegają po lesie i wyją do księżyca z innymi psami, a strzygi zajadają mordercze instynkty kilogramami cukrów prostych. Na dodatek prawie wszyscy się znają, mają swoje fora i grupy na fejsie. XXI wiek pełną gębą. To pomysł niezwykle odświeżający na tle mrocznego urban fantasy, w którym istoty paranormalne żyją w cieniu, wypierają swoją prawdziwą naturę i zwykle stanowią realne zagrożenie dla ludzi.
Bohaterowie „Post scriptum” to fantastyczna plejada osobliwości. Piotr jest odrobinę nieporadnym hippisem uzależnionym od lawendowych świeczek. Sabina to przerażająco konkretna kobieta, dla której kodeks BHP jest największą świętością. Jej najlepsza przyjaciółka, perfekcyjna Ewa, ma wręcz nadprzyrodzone zdolności organizacyjne, przygotowanie wesela na trzysta pięćdziesiąt osób w tydzień to dla niej bułka z masłem. Marysia, mama Piotra, specjalizuje się w rytuałach oczyszczających i relaksacyjnych, chętnie wyczyści miejsce zbrodni ze śladów elektroplazmatycznych o wschodzie słońca. Jędrek, były chłopak i obecny najlepszy przyjaciel Sabiny, jest spokojnym, sympatycznym domownikiem, który z przyjemnością wybierze się na drugi koniec kraju na koncert i zawsze ostrzeże, jeśli obcy zakłóci czyjś mir domowy. Wiele jeszcze równie barwnych, drugoplanowych i epizodycznych, postaci występuje na kartach powieści. W zasadzie jest ich tak dużo, że autorka mogłaby napisać o nich wielotomową sagę.
Skategoryzowanie tej książki to zadanie co najmniej ryzykowne. Wójtowicz bawi się gatunkami, swobodnie czerpie z nich to, co jest jej w danej chwili potrzebne, radośnie przesuwa granice pomiędzy nimi, parodiuje i przerysowuje. W efekcie wychodzi przezabawny misz-masz. Mamy tu urban fantasy z przymrużeniem oka, umowny kryminał, pastisz paranormalnego romansu i powieść obyczajową. Czyta się to bardzo przyjemnie, od czasu do czasu wybuchając gromkim śmiechem.
„Post scriptum” to lektura na wskroś sympatyczna, nie trzyma w napięciu, nie dostarcza silnych emocji (poza wielką radością) ani nie wzbudza uczucia niepokoju. Nawet o sytuacjach zagrażających życiu lub zdrowiu bohaterów czyta się z uśmiechem na twarzy. Warto zaopatrzyć się w egzemplarz na weekend lub urlop – świetna zabawa gwarantowana.
Ewa Jemioł
Popieram [ 5 ]
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Lepiej robić cokolwiek, niż siedzieć na tyłku i czekać, aż wszystko samo zacznie działać.
Opinie [63]
Piotr Strzelecki, psycholog, coach i doradca post mortem wraz z Sabiną Piechotą, specjalistką ds. BHP prowadzi firmę PS Consulting. Docelowymi klientami firmy są "osoby nienormatywne": wampiry, wiły, wilkołaki, obłocznik i inni, tym podobni. Piotr i Sabina też są nie do końca normatywni, a radzą sobie z tym każde na swój sposób. Ona nadmiernym spożyciem wyrobów...
więcejGenialni i zabawni bohaterowie, świetna zabawa formą w dodatku w otoczeniu dla mnie znajomych terenów. Zdecydowanie książka zabawna i przyjemna do czytania.
Pokaż mimo toPost Scriptum to lekka, łatwa i przyjemna fantastyka, idealna żeby się odmóżdżyć po jakiejś ciężkiej lekturze (a przynajmniej dla mnie tak zadziałała). Jest dobrze napisana, postaci są ciekawe, w zasadzie przez całą książkę dostajemy regularną porcję żartu i humoru - w tle całkiem niezłej intrygi kryminalnej i ze zgrabnym twistem na końcu. Książkę przeczytałem z wielką...
więcejPozostając w polskich klimatach, bo aktualnie po książki naszych rodzimych autorek sięgam, chciałabym Wam napisać kilka słów o "Post Scriptum" autorstwa Mileny Wójtowicz.
więcejPara nienormatywnych przyjaciół prowadzi firmę, której klientami są takie osobistości jak: wampiry, wilkołaki, wiły, obłoczniki i wiele, wiele innych. Sabina Piechota, specjalistka ds. BHP i Piotr...
Przyjemna i lekka pozycja.
więcejFajną rzeczą jest nawiązanie do wierzeń słowiańskich i to w dość nie stereotypowy sposób. Do tego pomysł na terapeutę min. duchów i innych tzw. nienormatywnych, którzy mają różnego rodzaju problemy w świecie "zwyczajnym" oraz zjawę, która specjalizuje się w... BHP! - wypada naprawdę ciekawie. I to nie jedyne takie specyficzne połączenie zawodu z...
Ogólnie książka fajna. Pomysł na historię i kreację bohaterów też niczego sobie. Wykorzystanie demonów mitologii słowiańskiej i obsadzenie ich w roli bohaterów jak najbardziej na "+". Lekkie pióro, zabawny język też dostają "+". Minusem jest dla mnie to, czego nie cierpię w książkach - zbyt wielu bohaterów, którzy nie odgrywają kluczowych ról i wśród których można się...
więcejhttps://www.instagram.com/p/B6suWiJAYMe/
więcejSprawiłam sobie super prezent na święta, czytając serię Mileny Wójtowicz. Post Scriptum opowiada o powto..., a przepraszam - nienormatywnych, Sabinie i Piotrze, którzy prowadzą firmę Business Consulting. Piotr to psycholog, a Sabina to wiecznie wcinająca słodycze strzyga, zajmująca się BHP.
Sam opis wydawał się niemal...
Lubię autorkę to i kolejna książka wzbudziła moją sympatię. Lekko i przyjemnie, ale dla miłosników, na pewno nie dla każdego, choć i lekkość i humor powinien podobać się szerszemu gronu.
Pokaż mimo toWyobraźcie sobie istoty do tej pory znane w mitologii słowiańskiej, które przystosowały się do życia w 21 wieku i radzą sobie w nim całkiem nieźle.
więcejTak właśnie jest m.in. w przypadku tytułowej dwójki z PS Consulting, świadczącej usługi dla zwyczajnych inaczej, a więc wszystkich tych, którzy mają w sobie więcej cech paranormalnych niż człowieczych, lecz doskonale kryją się...
Naprawdę zabawna, pod warunkiem, że się przebrnie masakryczny początek.