Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata

Okładka książki Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata autora John D. Barrow, 9788378863397
John D. Barrow Wydawnictwo: Copernicus Center Press astronomia, astrofizyka
astronomia, astrofizyka
The Constants of Nature: The Numbers That Encode the Deepest Secrets of the Universe
2017-10-12
2017-10-12
Rafał Śmietana

Kup Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata

To świetna książka , wymagająca intelektualnie, ale można sprostać temu wymaganiu. Autor daje pole do wyobrażni , także dla Boga i Jego miejsca we Wszechświecie, niczego nie odrzucając ani nie sugerując wprost. Jego książka to poezja dla inteligentych ludzi. Tak, kupię jeszcze inne ksiązki Barrowa i je poczytam , delektując sie smakiem i wiedzą . Nie jest jak inni, zawzięci ludzie , wyrokujący przeciw
Bogu we Wszechświecie, podczas gdy wnioski o Transcendencji nasuwają sie same. Moje poglądy są zbieżne z poglądami tego uczonego. Chwała za jego ogromną wiedzę i wspaniały talent . Bedę fanką ! Czytajcie , mądrzy ludzie !!!
Aa ,i jeszcze jedno zasada antropiczna jest faktem naukowym, nie hipotezą. Nie akceptujac faktow jestescie nienaukowi, a Barrow to nie byle fizyk!

Z punktu widzenia fizyki i ogólnie nauki jest ok ale ciężko się czyta. Trzeba się troszkę wysilić aby ją ukończyć

Tytuł nie całkiem pasuje do treści, a podtytuł — "O liczbach skrywających najgłębsze tajemnice Wszechświata" — jest już bardzo naciągany. Owszem, w tej książce sporo stron poświęcono stałym, ale nie wydaje mi się, że najwięcej. To bardziej historia podejścia fizyki do stałych. Jeszcze na początku jest o nich stosunkowo dużo, ale im dalej w las, tym więcej dygresji. O zasadzie antropicznej (to chyba konik Autora),o historiach alternatywnych, o liczbie wymiarów...

Zabrakło mi porządnego wprowadzenia dla laików — wymienienia najważniejszych stałych i ich zdefiniowania. Czym jest stała struktury subtelnej — mogę się tylko domyślać na podstawie napomknień, jednostki Plancka — przewijają się po kartkach, ale bez omówienia, stała Avogadra — pojawia się dopiero w przypisach... Ja wiem, że to nie jest stała fundamentalna, że to liczba ustalona dość arbitralnie, ale chyba można o niej wspomnieć w tekście książki poświęconej stałym?

Więcej szczegółów tutaj: https://finklaczyta.blogspot.com/2020/05/stae-natury-dygresyjnie.html

186 użytkowników ma tytuł Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata

John D. Barrow
John D. Barrow
John D. Barrow – angielski fizyk teoretyczny, matematyk i popularyzator nauki, profesor University of Cambridge. W 1974 trzymał swój pierwszy stopień naukowy w dziedzinie matematyki na Uniwersytecie w Durham. Doktorat uzyskał na Uniwersytecie Oksfordzkim. Pracował także na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, a później od 1981 na Uniwersytecie w Sussex, gdzie pozostał do momentu przeniesienia do Departamentu Matematyki Stosowanej i Fizyki Teoretycznej w Cambridge w 1999. Jest także dyrektorem Millenium Mathematics Project. Na swym koncie ma ponad 350 publikacji i ponad 100 recenzji naukowych, a także książki popularnonaukowe. Swoją pierwszą książkę, The Left Hand of Creation, napisał w 1983. Po niej opublikował kolejnych 15 książek.

Cytaty z książki Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata

Dodaj cytat z książki Stałe natury. O liczbach skrywających najgłebsze tajemnice Wszechświata