Wszechświat w twojej dłoni

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- The Universe is in Your Hand
- 2017-09-11
- 2017-09-11
- 2016-01-01
- Sławomir Paruszewski
Gdy wieczorami patrzysz w niebo, widzisz tylko tajemniczą i niepokojącą przestrzeń. Granatowa otchłań przetykana mrugającymi gwiazdami stanowi zagadkę, nad którą pewnie się zastanawiasz. Jednak naukowy język, którym zwykle opisuje się Wszechświat, sprawia, że zamiast zgłębiać teorię Wielkiego Wybuchu, czujesz, że zaraz wybuchnie ci głowa. Właśnie dlatego musisz przeczytać tę książkę. Christophe Galfard, uczeń samego Stephena Hawkinga, zabierze cię na niezwykłą wyprawę 10 milionów lat świetlnych od Ziemi, pokaże powierzchnię gasnącej gwiazdy lub zmniejszy cię do rozmiarów atomu. Dzięki sile wyobraźni, bez trudnych definicji i skomplikowanych obliczeń odkryjesz prawdziwe piękno Wszechświata.
Międzynarodowy bestseller. Nr 1 w Szwecji i Hiszpanii.
„Najpiękniejsza podróż, w jaką kiedykolwiek się udasz”.
– Elle
„Galfard przemienia naukę w hollywoodzką historię”.
– Livres Hebdo
„Kosmos będzie twoim nowym centrum rozrywki”.
– Lire
Kup Wszechświat w twojej dłoni w ulubionej księgarni
Oceny książki Wszechświat w twojej dłoni
5540 użytkowników ma tytuł Wszechświat w twojej dłoni na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 263
- Przeczytane 1 999
- 2018 98
- Popularnonaukowe 51
- Nauka 26
- 2019 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszechświat w twojej dłoni
Jeżeli chcesz zacząć kosmiczną podróż do granic wszechświata ta książka jest dla Ciebie. Jest to pozycja idealna dla osób które nie miały wcześniej do czynienia z astrofizyką i kosmologią. Autor w przystępny sposób przedstawia zagadnienia od mechaniki kwantowej przez czarne dziury aż do chwil wielkiego wybuchu. Jedna z lepszych książek o tej tematyce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno niepożądane – bo zwiewa czapkę” – mawiał Woody Allen. No i faktycznie: po lekturze Wszechświat w twojej dłoni Christopha Galfarda czapkę zwiewa. Ale nie z powodu przeciągu, tylko dlatego, że nagle orientujesz się, iż Twoja głowa stała się otwarta – szerzej niż kiedykolwiek. A bez tego nie ma szans, żeby połapać się w tym wykładzie o Wszechświecie.
Galfard, uczeń samego Stephena Hawkinga, prowadzi nas przez kosmiczny krajobraz tak, jakbyśmy byli pasażerami na gapę w wehikule czasu. I choć chwilami czujemy się jak maturzysta na wykładzie z fizyki kwantowej (z tą różnicą, że tu naprawdę chce się słuchać),to nagroda jest spora: możemy zajrzeć 400 lat w przyszłość, spojrzeć na słońca, które zamieniły się w diamenty wielkości naszego Księżyca, zajrzeć do czarnej dziury (która paruje!),przyjrzeć się strunom, zobaczyć co oprócz kota Schrödingera było razem z nim w pudełku, a nawet dotknąć „ściany” – powierzchni ostatniego rozproszenia, za którą światło nie ma już prawa bytu.
Brzmi groźnie? Bez obaw. Ta granica leży 13,8 miliarda lat świetlnych stąd. A więc spokojnie – zdążysz jeszcze wypić kawę, odebrać paczkę z paczkomatu i zapłacić rachunki.
Największa zaleta tej książki? Galfard nie zasypuje nas równaniami, tylko obrazami, które zostają w głowie jak najlepsze kadry z kina science-fiction. Tyle że tutaj to nie fikcja, tylko fakty. A czytając, człowiek naprawdę czuje, że Wszechświat mieści się… w jego dłoni. I że warto trzymać go mocno, żeby z wrażenia nie wypuścić.
„Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno niepożądane – bo zwiewa czapkę” – mawiał Woody Allen. No i faktycznie: po lekturze Wszechświat w twojej dłoni Christopha Galfarda czapkę zwiewa. Ale nie z powodu przeciągu, tylko dlatego, że nagle orientujesz się, iż Twoja głowa stała się otwarta – szerzej niż kiedykolwiek. A bez tego nie ma szans, żeby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie opowiedziana i poprowadzona narracja nt. Fizyki teoretycznej i zagadnień z zakresu kosmologii. Autor skupia się na współczesnej wiedzy, osiągnięciach uczonych wieku XX - aż do 2016 roku. Przeprowadza czytelnika za pomocą 'eksperymentów myślowych' i wyobraźni przez struktury makro kosmosu i świata w skali atomowej. Przedstawia kierunki rozwoju wyobrażenia o strukturze wszechświata i jego początkach. Wszystko podane w przystępnej formie popularnonaukowej. Książka podobna do "Świat Zofii" dla dziedziny filozofii - tyle że tutaj dla zagadnień fizyki i kosmologii. Minus za nazwanie Marii Skłodowskiej-Curie "francuską badaczką urodzoną w Polsce". Maria Skłodowska-Curie była taką samą "francuzką" jak Chopin.
Ciekawie opowiedziana i poprowadzona narracja nt. Fizyki teoretycznej i zagadnień z zakresu kosmologii. Autor skupia się na współczesnej wiedzy, osiągnięciach uczonych wieku XX - aż do 2016 roku. Przeprowadza czytelnika za pomocą 'eksperymentów myślowych' i wyobraźni przez struktury makro kosmosu i świata w skali atomowej. Przedstawia kierunki rozwoju wyobrażenia o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno jest oceniać książkę popularnonaukową, która napisana jest trochę jak powieść, trochę jak wykład dla uczniów liceum i trochę jak faktyczna pozycja popularnonaukowa. Olbrzymim plusem dla większości "człowieków" będzie to, że jest w niej tylko jeden (!!!) wzór. Wzór, który zna każdy z nas, więc nie ma problemu. Ale. Jak dla mnie momentami było zbyt chaotycznie (najbardziej chyba przy teorii kwantowej grawitacji i pól kwantowych) i mały robot w kształcie maszyny do wyrzucania tenisowych piłek, który wypluwał przez rurę cząstki to było dla mnie za dużo.
Szkoda, że teorii strun poświęcono tylko jeden, w sumie krótki rozdział. Dla mnie to jest własnie ta część, która w fizyce teoretycznej jest najciekawsza. Ale nie można mieć wszystkiego.
To bardzo fajna, potrzebna i przystępnie napisana książka, która powinna ucieszyć każdego amatora fizyki teoretycznej niekoniecznie lubującego się we WZORACH ;)
Trudno jest oceniać książkę popularnonaukową, która napisana jest trochę jak powieść, trochę jak wykład dla uczniów liceum i trochę jak faktyczna pozycja popularnonaukowa. Olbrzymim plusem dla większości "człowieków" będzie to, że jest w niej tylko jeden (!!!) wzór. Wzór, który zna każdy z nas, więc nie ma problemu. Ale. Jak dla mnie momentami było zbyt chaotycznie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekko głupkowata ale trochę się z niej dowiedziałem
Lekko głupkowata ale trochę się z niej dowiedziałem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapewne za wiedzę 7, przyjazność czytelnikowi w wykładaniu trudnego tematu 6, 4 za strukturę i fabularyzacyjne wstawki jak dla dzieci. Zawartość i pozycja nie jest z gatunku dziecięcej mnóstwo tu trudnych i niezrozumiałych fizycznych, kwantowych treści, a mamy jakieś pierdoły o ciotce przyjeżdżającej z kilkunastoma paskudnymi dzbanami, przyjaciółmi serwującymi drinki itd. itc. Mnóstwo razy mamy kwestię "ale tego dowiesz się później", a potem całe strony poświęcone są na tą sztuczną narrację a to gdzie nastąpiło dalsze wyjaśnienie nie wiadomo (jeśli było).
Zapewne za wiedzę 7, przyjazność czytelnikowi w wykładaniu trudnego tematu 6, 4 za strukturę i fabularyzacyjne wstawki jak dla dzieci. Zawartość i pozycja nie jest z gatunku dziecięcej mnóstwo tu trudnych i niezrozumiałych fizycznych, kwantowych treści, a mamy jakieś pierdoły o ciotce przyjeżdżającej z kilkunastoma paskudnymi dzbanami, przyjaciółmi serwującymi drinki itd....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wszechświat w twojej dłoni” Christophe’a Galfarda to fascynująca książka popularnonaukowa, która wciąga już od pierwszych stron. Autor zabiera czytelnika w intelektualną podróż przez czas i przestrzeń, od cząstek elementarnych po granice znanego wszechświata. Mimo że porusza trudne tematy z zakresu fizyki teoretycznej i kosmologii, robi to w sposób przystępny i niezwykle obrazowy. Szczególnie zapadło mi w pamięć stwierdzenie, że ludzki umysł potrafi „złamać” prędkość światła – wyobraźnią docieramy tam, gdzie fizycznie nie mamy dostępu. Galfard pisze tak, że nawet skomplikowane zagadnienia stają się bardziej zrozumiałe. Podobało mi się, jak konsekwentnie prowadzi czytelnika przez kolejne poziomy złożoności wszechświata, nie tracąc przy tym lekkości narracji. Książka wymaga skupienia, ale oferuje ogromną satysfakcję z lektury. To nie tylko popularyzacja nauki, ale także zachęta do myślenia na wielką skalę. Dla każdego, kto interesuje się fizyką, czasoprzestrzenią i miejscem człowieka w kosmosie – pozycja zdecydowanie godna polecenia.
„Wszechświat w twojej dłoni” Christophe’a Galfarda to fascynująca książka popularnonaukowa, która wciąga już od pierwszych stron. Autor zabiera czytelnika w intelektualną podróż przez czas i przestrzeń, od cząstek elementarnych po granice znanego wszechświata. Mimo że porusza trudne tematy z zakresu fizyki teoretycznej i kosmologii, robi to w sposób przystępny i niezwykle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami nie było łatwo ale było warto przeczytać.
Momentami nie było łatwo ale było warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla kogoś nieobeznanego w fizyce teoretycznej lub znającego tylko podstawy (czyli mnie) będzie to świetna lektura. Przejrzyście napisane rozdziały, zgrabnie podzielone na zazębiające się tematy. Mamy wrażenie, że kolejne ukazywane nam wiadomości wywodzą się z poprzednich. Świetnie ukazane poznawanie fizyki w czasie (sami jesteśmy uczestnikami tego procesu).
Jest jednak parę minusów - czasami nieco infantylna narracja, brak ilustracji oraz wdrożenia do podstaw matematyki fizycznej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest jednak parę...
Rewelacja!
Choć raczej dla osób, które znają już pewne podstawy.
Rewelacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć raczej dla osób, które znają już pewne podstawy.