Ikony. Opowieść o terrorystach

Okładka książki Ikony. Opowieść o terrorystach autora Stefan Türschmid, 9788380620544
Okładka książki Ikony. Opowieść o terrorystach
9788380620544

Kup Ikony. Opowieść o terrorystach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ikony. Opowieść o terrorystach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ikony. Opowieść o terrorystach

Nierówne trochę, że tak się ośmielę wyrazić swą prywatną opinię. O Sawinkowie bardzo dobre. No i trochę Ci rewolucjoniści wyidealizowani jednak...a ja nie do końca jestem pewny...

Na półkach: , , , , , , ,

Książka, która powinna zaciekawić każdego, kto interesuje się okresem przełomu XIX i XX wieku w Europie Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem Rosji oraz rewolucji lutowej i przewrotu bolszewickiego w 1917 roku oraz niebanalnymi życiorysami wielu spośród głównych aktorów tamtych wydarzeń.
Większy kłopot sprawia zakwalifikowanie tej pozycji. Czy jest to powieść historyczna, czy też może pięć nowel? A może fabularyzowane szkice biograficzne? Chyba najwłaściwszym byłoby określenie powieść dokumentalna (jak w przypadku „Zimowej drogi” Leonida Józefowicza) w pięciu odsłonach. Bowiem poszczególne części nie przechodzą płynnie jedna w drugą a nawet nie wszystkie są napisane w tej konwencji. Dla przykładu jedna z nich jest opowiadana w pierwszej osobie liczby pojedynczej (z perspektywy narratora, obserwatora ale i uczestnika wydarzeń),podczas gdy pozostałe w narracji trzecioosobowej, neutralnej, przeważnie o zmiennym punkcie widzenia. Cztery dotyczą konkretnych osób, mają pojedynczych bohaterów, ale jedna opisuje po prostu zamachy na jednego z carów, nota bene bardzo popularnego do tej pory,nie tylko w Rosji. Najdłuższa część ma nawet dwie wersje zakończenia, albowiem niedostatki źródłowe pozwalają na wiele interpretacji.
Tym niemniej powieść – jest to bowiem niewątpliwie beletrystyka - czyta się znakomicie, co jest wspólną zasługą ciekawej tematyki, umiejętnego jej wyboru i sposobu podania przez autora oraz jego języka. Stefan Türschmid, w odróżnieniu od większości polskich współczesnych pisarzy, potrafi stworzyć ciekawą fabułę, interesujące dialogi czy przemyślenia i monologi bohaterów bez uciekania się do wulgaryzmów. W literaturze polskiej XXI wieku rzadkość, za co należy się co najmniej jeden plus. Nie uciekł się tez do wtykania tanich schematów z literatury popularnej, jak trudne dzieciństwo, wątki romansowe czy martyrologiczne. Bohaterowie są ludźmi z krwi i kości, posiadającymi ludzkie wady i zalety, a nie superbohaterami, wygłaszającymi manifesty wobec torturujących i rozstrzeliwujących ich carskich czy bolszewickich oprawców. Życiorys Sawinkowa, postaci, której autor poświęcił najwięcej miejsca, był mi dobrze znany, ale cieszę się, że w ciekawy sposób przedstawione zostały losy Wiery Zasulicz i Marii Spiridonowej, spinającej klamrą walkę części rosyjskich elit o wolność ludu, który niekonicznie jej chciał. No i nie należy nazywać obu Pań terrorystkami, albowiem były de facto wykonawczyniami zamachów na konkretnych oprawcach, bez używania materiałów wybuchowych oraz ofiar wśród osób postronnych.
Szkoda, że niedawno zmarły Stefan Türschmid zaczął pisać w tak późnym wieku (po sześćdziesiątce). Mógł bowiem stworzyć jeszcze więcej ambitnych i interesujących powieści historycznych.

Większy kłopot sprawia zakwalifikowanie tej pozycji. Czy jest to powieść...

Fantastyczna i arcyciekawa książka dla miłośników historii ! !!!! Gorąco polecam. Jeśli ktoś lubi książki w stylu Bogusława Wołoszańskiego to nie powinien się zawieść. Autor opowiada nam w niej historię rosyjskich terrorystów , zamachowców doby carskiego samodzierżawia i Rosji bolszewickiej. Odnajdziecie zatem w książce historię zamachu Wiery Zasulicz na Trepowa , przyrodniego brata cara Aleksandra II, historię 7 zamachów na cara Aleksandra II, historię życia ikony rewolucji Marii Spiridonowej , Borysa Sawinkowa oraz Aleksandra Pella vel Siergieja Diegajewa rosyjskiego rewolucjonisty a zarazem carskiego agenta , zdrajcy i zamachowca w jednej osobie, który zbiegł do USA i tam przez lata żył jako szanowany , uniwersytecki profesor matematyki. Książka przybliża powikłane losy tych wszystkich postaci , ikon rewolucji. Naprawdę świetna pozycja i niesamowite historie, które zdarzyły się przecież naprawdę. Dodam, że w książce opisane są też dwa zamachy z udziałem Polaków Antoniego Berezowskiego, który 6 czerwca 1867 r. w Paryżu niedaleko Lasku Bulońskiego strzelał do cara Aleksandra II oraz Ignacego Hryniewieckiego , który w kolejnym, siódmym już zamachu w końcu zabił cara Aleksandra II . Dodam może jeszcze, że w mojej ocenie , czytając tę książkę, nie należy zniechęcać się sposobem narracji autora, który w książce stosuje różne jej techniki np. formę pamiętnika, listu czy artykułu prasowego. Niektórzy tego nie lubią. Natomiast , moim zdaniem, to czyni tę pozycję właśnie ciekawszą także pod względem czysto literackim. Zatem ja polecam tę książkę miłośnikom historii z czystym sumieniem.

117 użytkowników ma tytuł Ikony. Opowieść o terrorystach na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Ikony. Opowieść o terrorystach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ikony. Opowieść o terrorystach

Stefan Türschmid
Stefan Türschmid
Książka Stefana Türschmid "Mrok i mgła" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Powieść historyczna. Urodzony w 1946 roku w Łodzi. Absolwent polonistyki Uniwersytetu Łódzkiego, Od roku 1968 działacz nielegalnej antykomunistycznej organizacji Ruch (razem ze Stefanem Niesiołowskim i Andrzejem Czumą),aresztowany za działalność opozycyjną, redaktor "Tygodnika Solidarność Ziemi Łódzkiej". Autor powieści Olimpiada zabójców i Cień Lucyfera. Wielki miłośnik i znawca koni, trener jeździectwa.

Cytaty z książki Ikony. Opowieść o terrorystach

Dodaj cytat z książki Ikony. Opowieść o terrorystach