Porozumienie bez przemocy. O języku życia

Okładka książki Porozumienie bez przemocy. O języku życia autora Marshall B. Rosenberg, 9788381436243
Okładka książki Porozumienie bez przemocy. O języku życia
Marshall B. Rosenberg Wydawnictwo: Czarna Owca nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Nonviolent Communication: A Language of Life 3rd Edition
2020-01-01
2003-01-01
1999-01-01
Marta Markocka-Pepol

Kup Porozumienie bez przemocy. O języku życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Porozumienie bez przemocy. O języku życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porozumienie bez przemocy. O języku życia

Warto ją przeczytać i zastosować :) lekcja nauki spokoju i równowagi emocjonalnej.

Myślę, że gdybym zaczął stosować tę metodę w pracy, bardzo szybko miałbym rozmowę z managerem z pytaniem, czy wszystko ze mną w porządku.

Absolutnie nie kwestionuję samej idei Porozumienia Bez Przemocy — być może w sprzyjających warunkach faktycznie się sprawdza. W codziennym życiu mam jednak co do tego spore wątpliwości.

Uderzył mnie sposób napisania i przełożenia tej książki. Jest mało realistyczna, momentami niepraktyczna, a chwilami sprawia wrażenie laurki wystawionej autorowi. Czyta się ją jak zapis sesji mówcy motywacyjnego — autor wszędzie był, wszystko widział i każdy konflikt rozwiązał. W pewnym momencie czekałem już tylko, aż zasugeruje, że komunikacja bez przemocy przyczyniła się do zakończenia II wojny światowej.

Tym bardziej dziwią mnie liczne pozytywne oceny i entuzjastyczne komentarze. Zazwyczaj — jeśli chodzi o książki — moja opinia oscyluje wokół średniej. W tym przypadku jest zdecydowanie poniżej

Uderzył mnie sposób napisania i przełożenia tej...

Obowiązkowa lektura dla każdego. Marzę o świecie, w którym ludzie rozumieją swoje potrzeby, potrafią je nazwać i podchodzą z prawdziwą wolą zrozumienia do potrzeb innych osób. W mojej ocenie książka napisana jest w prosty sposób, co miejscami budzi niezręczność, bo nie wiem czy czytam "biblię" komunikacji bezpośredniej czy kolejny poradnik jak żyć. Mnie osobiście męczył amerykański styl powtarzania tego samego na wiele sposobów, ale na koniec uważam, że to dobry zabieg, pozwalający lepiej poczuć przedstawiony koncept.

6294 użytkowników ma tytuł Porozumienie bez przemocy. O języku życia na półkach głównych
723 użytkowników ma tytuł Porozumienie bez przemocy. O języku życia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Porozumienie bez przemocy. O języku życia

Cytaty z książki Porozumienie bez przemocy. O języku życia